Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Energiebesparende maatregelen en je hypotheek? Het kán een mooie combi opleveren! Want wist je dat je energiebesparende maatregelen (onder voorwaarden) kan meefinancieren in je hypotheek? Win-win!

Hoe ‘t zit met energiebesparende maatregelen en hypotheek

Energiebesparende maatregelen zijn soms bij aanschaf prijzig, maar verdienen zichzelf vaak terug. Ook is het meestal goed voor je wooncomfort, de waarde van je nieuwe huis én het klimaat. Alleen moet je dus wel op voorhand de financiële middelen hebben om ze aan te kunnen schaffen. Heb je geen goed gevulde spaarpot? Dan is het goed om te weten: je kan ze (onder voorwaarden) meefinancieren in je hypotheek.


Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Voor energiebesparende maatregelen mag je meestal extra hypotheek opnemen, maar hoe zit het precies?

Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen in je woning te gaan aanbrengen? Dan is het goed om te weten dat je op basis van het energielabel van je woning meestal extra kunt lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 20.000 extra voor energielabel E, F, G. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

Je adviseur kan je hier alles over vertellen.

Je wilt verduurzamen maar weet nog niet wat je gaat doen. Dan kun je gebruik maken van een energiebespaarbudget (EBB). Dit is een extra lening om je huis te verduurzamen en er is vooraf geen verbouwingsspecificatie nodig.

Je kunt € 10.000 extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Het extra leenbedrag mag alleen worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

We bieden de extra lening van € 10.000 voor energiebesparende maatregelen standaard aan in onze offerte voor de Woon Hypotheek (geldt niet voor een woning met energielabel A++++).

Wil je geen extra lening? Geef dit dan door aan je adviseur.

Als je weet welke energiebesparende maatregelen je in je huis gaat aanbrengen, kun je de energiebesparende voorzieningen (EBV) meefinancieren. De energiebesparende maatregelen komen dan wel in een verbouwingsspecificatie te staan. Ook moeten de EBV zijn opgenomen in het taxatierapport.

Wil je extra lenen voor energiebesparende maatregelen? Dan kun je op basis van het energielabel van je woning meestal nog meer extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 20.000 extra voor energielabel E, F, G. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

Vraag jouw adviseur naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

De lening voor energiebesparende maatregelen storten we in een duurzaamheidsdepot.

 • Hieruit kun je gedurende 2 jaar de kosten voor energiebesparende maatregelen declareren.
 • Blijft er na het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen nog een bedrag over in het duurzaamheidsdepot? Dan kun je dit bedrag vergoedingsvrij extra terugbetalen op het leningdeel.
 • Kies je ervoor de energiebesparende maatregelen uiteindelijk toch niet door te voeren? Dan verwerkt Obvion het volledige duurzaamheidsdepot bedrag als extra terugbetaling.

Verduurzamen is niet alleen goed voor het wooncomfort en het klimaat. Je kunt duurzaamheidskorting krijgen als jouw woning minimaal energielabel A heeft. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.

Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting

  Je kunt je bestaande hypotheek verhogen om je energiebesparende maatregelen te financieren.

  Op basis van het energielabel van je woning kun je meestal meer extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

  Vraag je adviseur naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

   Wat kan een duurzaam huis je opleveren?

   Afbeelding-Woningverduurzaming-meefinancieren

   Door te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isoleren of zonnepanelen, kun je besparen op je energiekosten. In veel gevallen is de besparing zelfs groter dan de kosten voor de extra lening! Geldt dat ook voor jou? Krijg binnen 2 minuten een indicatie met de homeQgo huisscan.

   Start homeQgo huisscan

   Goed om te weten

   Sinds 1 november 2022 kun je onder voorwaarden een Energiebespaarlening aanvragen bij het Warmtefonds. Dankzij een subsidie van het Rijk is dat voor lagere inkomens tegen 0% rente. Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op www.warmtefonds.nl