Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Met het energielabel voor woningen zie je hoe zuinig een huis is én wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Lees snel verder.

Energielabel woning vanaf 2024 bepalend voor maximale hypotheek

Met een energiezuinige woning is de energierekening lager en is er meer ruimte voor de maandelijkse hypotheeklast. Daarom kun je op basis van het energielabel van je woning meestal extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 5.000 bij energielabel C of D. Ga naar een adviseur voor een persoonlijke berekening.

Het energielabel heeft vanaf 2024 dus een belangrijke rol. Je krijgt te maken met het energielabel woning als je een nieuw huis koopt, je huis gaat verkopen of gaat huren of verhuren.

Energielabel woning voor koper / huurder

Als koper / huurder heb je recht op een energielabel. Het energielabel geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd.

Zeker als je een huis gaat kopen / huren, is het goed om met energiekosten rekening te houden. Check daarom vooraf welk energielabel voor dat huis geldt.

Zoek het energielabel

Energielabel registreren door verkoper / verhuurder

Als verkoper/verhuurder ben je verplicht een geldig geregistreerd energielabel voor de woning te hebben.

Je kunt een boete krijgen als het energielabel bij overdracht van de woning niet is geregistreerd.

Heb je nog geen energielabel? Zorg dan dat je dit aanvraagt voordat je het huis te koop / te huur zet. Houd er rekening mee dat de afhandeling van jouw aanvraag even kan duren.

Registreer je energielabel

Extra lenen voor energiebesparende voorzieningen

Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen in je woning te gaan aanbrengen? Dan is het goed om te weten dat je op basis van het energielabel van je woning meestal extra kunt lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde. Je adviseur kan je hier alles over vertellen.

Duurzaamheidskorting bij energielabel A of hoger

Heeft jouw woning energielabel A of hoger? Dan kun je in aanmerking komen voor onze duurzaamheidskorting op het rentetarief.

Duurzaamheidskorting bij Obvion

Andere populaire items