Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Ander huis kopen

Je wilt een ander huis kopen. Je huidige huis is te klein of misschien zoek je een huis in de stad. Wat je verhuisreden ook is, als je opnieuw een huis gaat kopen, zijn er heel wat zaken om over na te denken. De inrichting van je nieuwe huis en natuurlijk de hypotheek. Hoe zit dat als je opnieuw een hypotheek gaat afsluiten? We helpen je op weg.

Kan ik dit huis kopen?

Heb je al een nieuw huis gezien maar weet je niet of je het kunt betalen? Onze rekentool geeft je een eerste antwoord op deze prangende vraag. Je ziet dan ook meteen aan welke bijkomende kosten je kunt denken.

Doe de rekencheck

Is looptijdrente voor jou voordeliger dan aanvangsrente?

De looptijdrente is de gemiddelde rente tijdens de gehele looptijd (30 jaar) van je hypotheek zonder NHG. Daarbij wordt gekeken naar het vervallen van een tariefopslag als de hypotheekschuld daalt. Je rente gaat dan tijdens de looptijd omlaag. Omdat Obvion de rente automatisch aanpast als je door (extra) terugbetalen in een lagere tariefgroep terecht komt, kan de looptijdrente voordeliger voor je zijn dan aanvangsrente. Vraag ernaar bij je adviseur.

Tip: Heb je al een (bank)spaarhypotheek en koop je een volgend huis? Als je de (bank)spaarhypotheek meeneemt naar een (bank)spaarhypotheek van Obvion, kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Hoe dat kan? Dat leggen we je op deze pagina uit.

Afbeelding-zoek-adviseur

Huis kopen is hypotheek kiezen

Voor je volgende koophuis heb je opnieuw een hypotheek nodig. Maar hoe zit het met je huidige hypotheek en de hypotheekrenteaftrek? Een onafhankelijke adviseur helpt je!

Zoek adviseur voor hypotheek volgend koophuis

Huis gekocht en nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe huis. Omdat je al een hypotheek hebt, is het goed om na te denken over zaken waar je mogelijk mee te maken krijgt.

Heb je overwaarde en koop je een ander huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat je de winst op je oude huis gebruikt om je nieuwe huis te financieren. Gebruik je de overwaarde voor iets anders? Dan kan het zijn dat het bedrag dat vrijkomt niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde huis gebruiken

Heb je overwaarde op je huis maar is het nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet leen je tijdelijk (voor maximaal 2 jaar) het bedrag van de overwaarde om de periode tot de verkoop van je oude huis te overbruggen. Zo kun je je nieuwe huis betalen. Dit heeft gevolgen voor je maandlasten. Zodra je de beschikking hebt over de overwaarde uit de verkoop van je oude huis betaal je het krediet in één keer terug. Zonder vergoeding (boete).

Overbruggingskrediet

Laten we hopen dat het niet gebeurt. Maar als je huis ‘onder water staat’ en je het met verlies verkoopt, heb je een restschuld. Bij Obvion kunnen nieuwe en bestaande klanten deze restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Restschuld meefinancieren

Je wilt een ander huis kopen. Had je vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Dan kan voor jou het overgangsrecht gelden wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning.

Overgangsrecht

Koop je een ander huis en heb je een hypotheek bij Obvion?

Met de Verhuisregeling kun je je huidige rentepercentage meeverhuizen (voor de restant hoofdsom tot de einddatum van de huidige rentevaste periode) naar je nieuwe hypotheek bij Obvion.

Misschien interessant voor jou als de rente nu hoger is voor soortgelijke hypotheken. Je onafhankelijk adviseur kan je er meer over vertellen.

Verhuisregeling

Met de Obvion doorgeefregeling geef je jouw hypotheek bij Obvion door aan de koper van je huis. Hij krijgt dan het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode tot maximaal het bedrag van het leningdeel dat is terugbetaald bij verkoop. Dit kan een pluspunt zijn voor de toekomstige koper. De koper moet wel voldoen aan alle voorwaarden die wij stellen.

Obvion doorgeefregeling

Nieuw huis kopen of eerst verkopen?

Je hebt al een koophuis en wilt een ander huis kopen. Wat doe je eerst: verkopen of kopen? Wat verstandig is, hangt af van de woningmarkt en je financiële situatie.

Goede redenen om eerst te verkopen

  • je verwacht dat je huidige huis lang te koop zal staan
  • je wilt het risico van dubbele woonlasten vermijden
  • je wilt exact weten wat je aan een nieuw huis kunt besteden
  • je hebt de overwaarde van je huidige huis nodig voor een nieuw huis

Goede redenen om eerst te kopen

  • je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
  • je kunt tijdelijke dubbele maandlasten dragen
  • je wilt niet het risico lopen dat je droomhuis aan je neus voorbij gaat
  • je hebt de ruimte om een eventueel lagere prijs voor je huidige huis te accepteren

Een ander huis kopen. Vraag altijd advies

Het afsluiten van een volgende hypotheek vraagt om advies van een expert. Een ervaren en onafhankelijke adviseur kan je daar gelukkig bij helpen. Hij of zij kan precies zeggen hoe het in jouw situatie zit. Ook als je meer wilt weten over het inzetten van spaargeld bij een ander huis kopen.