Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Bouwdepot | hoe en wat

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Je krijgt te maken met de term bouwdepot als je van plan bent je huis te verbouwen, een huis te (laten) bouwen of een nieuwbouwhuis te kopen. Hoe dat werkt bij Obvion lees je hier.

Het bouwdepot in een notendop:

  • Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit je de kosten van de bouw of verbouwing van je woning kunt betalen.
  • Bij nieuwbouw krijg je bouwdepot als je huis nog niet klaar is.
  • Bij verbouwing kijken we naar de huidige waarde van je huis, dus voordat de verbouwing klaar is. En bepalen dan of we een bouwdepot voor je kunnen openen.
  • Uit je bouwdepot betaal je de kosten voor zaken die aan je woning vastzitten. Bijvoorbeeld de kosten voor een keuken, badkamer of nieuwe vloer. De werkzaamheden of materialen zijn waarde vermeerderend voor je huis.
  • Een bouwdepot mag maximaal 2 jaar lopen, hou daar rekening mee.

Apart duurzaamheidsdepot

Als je je huis verduurzaamt en dit meefinanciert, zetten wij het geld dat daarvoor bestemd is in het duurzaamheidsdepot. Het kan dus soms zo zijn dat je een bouwdepot hebt én een duurzaamheidsdepot.

Zo zie je in één oogopslag wat er nog over is om energiebesparende maatregelen te treffen en wat er over is voor je verbouwing. Lekker overzichtelijk!


Facturen declareren? Eenvoudig via MijnObvion

De betaling van de facturen regel je zelf online via MijnObvion. Eenvoudig en handig. Je hoeft alleen de kopie van de factuur of kassabon te uploaden. Wij regelen de rest.

Declareren via MijnObvion

Afbeelding-Rente-tussentijds-aanpassen

MijnObvion account maken

Nieuwe klant?
Je kunt een MijnObvion account maken als jouw hypotheekgegevens in onze systemen zijn verwerkt. Wacht daarom tot je onze welkomstmail hebt ontvangen. Dit is meestal een week nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend.

Hoe werkt het?

Vanuit het saldo van je bouwdepot betalen wij dus de facturen die je tijdens de (ver)bouw van je woning krijgt. Bij nieuwbouw aan de hoofdaannemer, bij een verbouwing aan jezelf. Wat moet je doen als de verbouwing klaar is? Of als je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd? Dat lees je hieronder.

Over het saldo van je bouwdepot krijg je een rentevergoeding.

Heb je een Obvion Woon Hypotheek, dan ontvang je het eerste jaar van de looptijd een rentevergoeding die gelijk is aan de gewogen gemiddelde rente.

Heb je een Compact, Basis of Obvion Hypotheek dan ontvang je de hele looptijd van het bouwdepot (2 jaar) een rentevergoeding die 1% lager is dan de rente die je gemiddeld betaalt over je lening.

Via MijnObvion (eerst inloggen) kun je tussentijds op elk moment het saldo bekijken. Ook zie je welke declaraties je hebt ingediend.

Heb je nog geen account? Maak dan binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start de betaling van je maandbedrag. Je maandbedrag bestaat uit rente en/of terugbetaling voor de lening.

Bij nieuwbouw: verrekenen rente 

Bij nieuwbouw verrekenen we de maandelijkse rentevergoeding over het bouwdepot met het maandbedrag.

Tijdens de looptijd van het bouwdepot bestaat het bedrag aan rente uit:
- Te betalen rente voor de lening
- Te ontvangen rentevergoeding over het saldo in het bouwdepot

Let op: Hoe meer je opneemt uit het bouwdepot, hoe minder rentevergoeding je ontvangt. Omdat we dan minder rentevergoeding verrekenen, stijgt het totale maandbedrag dat we incasseren.

Liever geen rente verrekenen?

Wil je liever dat we het maandbedrag niet verrekenen met de rentevergoeding uit het bouwdepot? Of wil je het totale maandbedrag uit het bouwdepot betalen? Dan is dit nog steeds mogelijk. Vraag ernaar bij je adviseur .

Bij nieuwbouw kun je een apart bedrag meefinancieren voor dubbele woonlasten (bouwrente of renteverlies). Hiermee houden we rekening bij de hoogte van de hypotheek. Het apart meegefinancierde bedrag wordt na het passeren van de hypotheekakte in één keer uitbetaald op de door jouw opgegeven betaalrekening (die we ook gebruiken voor de automatische incasso van het maandbedrag). Jouw hypotheekgegevens moeten dan wel eerst in onze systemen zijn verwerkt.

Let op! Een apart meegefinancierd bedrag voor dubbele woonlasten vormt een box 3-lening. De hypotheekrente over dit bedrag is niet aftrekbaar.

Vanaf het moment dat je bouwdepot is geopend, mag dit maximaal 2 jaar lopen. Soms staan we een langere looptijd toe. Wil je een verlenging van de looptijd van je depot aanvragen? Dat kan via MijnObvion bij ‘Bouwdepot’. Je moet dan enkele vragen beantwoorden zodat we jouw aanvraag kunnen beoordelen.

Aanvragen verlengde looptijd bouwdepot

Heb je nog geen account voor MijnObvion? Je kunt eenvoudig binnen 1-2 minuten zelf een account aanmaken. Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het aanvragen van een verlengde looptijd depot dan langer kan zijn.

Ben je klaar met de verbouwing? Gebruik dan onderstaand formulier om het aan ons door te geven. Dan kunnen wij het bouwdepot sluiten.

Geld over op je bouwdepot?

Als er minder dan € 2.500 over is op je bouwdepot, betalen we dat bedrag aan jou uit.

Als er meer overblijft, dan verwerken we het overblijvende geld als extra vergoedingsvrije terugbetaling op je lening. Vermeld dan in onderstaand formulier op welk leningdeelnummer de extra terugbetaling moet plaatsvinden (het leningdeelnummer zie je in MijnObvion).

  1. step 1
  2. Bedankt
step 1

Als je huis wordt opgeleverd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Stuur via MijnObvion zo snel mogeijk een ondertekende kopie van de opleveringsfactuur met opleveringsdatum. Dan zorgen wij dat de opleveringsfactuur op tijd wordt betaald.

Houd wel rekening met een verwerkingstermijn. De actuele termijnen vind je op de pagina reactietermijnen.

Factuur indienen via MijnObvion

Heb je nog geen account? Maak binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Met de 5%-regeling regel je dat de aannemer je nieuwbouwwoning op tijd en zonder gebreken oplevert. Je betaalt de laatste 5% van de aanneemsom niet aan de aannemer, maar aan de notaris. De notaris bewaart dit geld. De aannemer heeft zo de zekerheid dat je kunt betalen. Maar hij krijgt het geld pas als het werk echt af is.

Maak je gebruik van de 5%-regeling?

Vermeld dit op de opleveringsfactuur en declareer deze factuur via MijnObvion. Kies in MijnObvion dan voor uitbetalen op jouw rekening.

Uiterlijk op de opleveringsdatum van je woning betaal je:

  • de laatste aanneemtermijn (voorbeeld bij 10% van de aanneemsom: 5% naar de aannemer en 5% naar de notaris)
  • de eventuele meerwerkfacturen

Drie maanden na de oplevering betaalt de notaris de laatste 5% aan de aannemer. Voorwaarde is wel dat de aannemer in die tijd alle eventuele gebreken hersteld heeft. Zijn de gebreken niet hersteld? Dan laat je dat schriftelijk weten aan de notaris. Hij wacht dan met het betalen van de aannemer. Zo heb je een stok achter de deur.

Soms blijft er geld over als de facturen van de verbouwing of de opleveringsfactuur en de meerwerkkosten al zijn betaald.

Het geld dat overblijft, wordt gebruikt als extra vergoedingsvrije terugbetaling op je lening. Je kunt hierbij zelf aan geven op welk leningdeel de extra terugbetaling moet plaatsvinden.

Goed om te weten

Blijft er minder dan € 2.500 over op de bouwdepotrekening? Dan betalen we dat bedrag aan jou uit. Je hoeft dit bedrag dan niet extra terug te betalen op je lening.

Let op!
Een bouwdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

Fiscale gevolgen bij een bouwdepot?

Een bouwdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

Veelgestelde vragen over het bouwdepot

Bijvoorbeeld 'Waaraan moet een factuur voldoen'. Selecteer hier je vraag en lees het antwoord.

Klik op de eerste lijst en selecteer het onderwerp waar je vraag over gaat. Klik op de volgende lijst en kies de vraag waarop je een antwoord nodig hebt.

Op de pagina brochures en formulieren vind je de 'Wegwijzer Bouwdepot'. In deze brochure staat alle informatie bij elkaar. Handig als je alles nog eens wilt nalezen.