Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Bouwdepot en duurzaamheidsdepot | hoe en wat

Let op! Geld lenen kost geld

Je krijgt te maken met de term bouwdepot als je van plan bent je huis te verbouwen, een huis te (laten) bouwen of een nieuwbouwhuis te kopen. Als je je huis verduurzaamt en dit meefinanciert, zetten wij het geld dat daarvoor bestemd is in het duurzaamheidsdepot. Hoe dat werkt bij Obvion lees je hier.

Bouwdepot of duurzaamheidsdepot?

Bouwdepot

 • Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit je de kosten van de bouw of verbouwing van je woning kunt betalen.
 • Bij nieuwbouw krijg je bouwdepot als je huis nog niet klaar is.
 • Bij verbouwing kijken we naar de huidige waarde van je huis, dus voordat de verbouwing klaar is. En bepalen dan of we een bouwdepot voor je kunnen openen.
 • De kosten voor bijvoorbeeld keuken of nieuwe vloer betaal je uit je bouwdepot.
 • Een bouwdepot mag maximaal 2 jaar lopen, hou daar rekening mee

Duurzaamheidsdepot

 • In het duurzaamheidsdepot zetten we het bedrag dat je aan energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor het verduurzamen van je huis.
 • Je mag voor energiebesparende maatregelen meestal max. € 9.000 extra lenen bovenop de maximale hypotheek (berekend op basis van jouw inkomen).
 • De kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen betaal je uit je duurzaamheidsdepot.

Het kan dus soms zo zijn dat je een bouwdepot hebt én een duurzaamheidsdepot. Zo zie je in één oogopslag wat er nog over is om energiebesparende voorzieningen te treffen en wat er over is voor je verbouwing. Lekker overzichtelijk!

Zonnepanelen, isoleren, warmtepomp of....?

Benieuwd welke duurzame mogelijkheden er zijn voor jouw woning? En wat ze kosten, hoe de installatie gaat én wat je aan energiebesparing kunt verwachten? Het Omschakelplan (door Obvion samen met Eneco ontwikkeld) geeft je meer inzicht. Met slechts een paar klikken!

Naar het Omschakelplan


Facturen declareren? Eenvoudig via MijnObvion

De betaling van de facturen regel je zelf online via MijnObvion. Eenvoudig en handig. Je hoeft alleen de kopie van de factuur of kassabon te uploaden. Wij regelen de rest.

Declareren via MijnObvion

Heb je nog geen account? Binnen 1-2 minuten kun je zelf een MijnObvion maken

Afbeelding-Rente-tussentijds-aanpassen

Hoe werkt het?

Vanuit het saldo van je bouwdepot of duurzaamheidsdepot betalen wij dus de facturen die je tijdens de (ver)bouw of het verduurzamen van je woning krijgt. Bij nieuwbouw aan de hoofdaannemer, bij een verbouwing aan jezelf. Wat moet je doen als de verbouwing klaar is? Of als je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd? Dat lees je hieronder.

Fijn dat je meteen een account voor MijnObvion wilt maken. Jouw hypotheekgegevens moeten dan eerst in onze systemen zijn verwerkt.

Wacht daarom tot je onze welkomstmail hebt ontvangen. Dit is meestal een week nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend.

Over het saldo van beide depots krijg je een rentevergoeding.

Heb je een Obvion Woon Hypotheek, dan ontvang je het eerste jaar van de looptijd een rentevergoeding die gelijk is aan de rente die je gemiddeld betaalt over je lening.

Heb je een Compact, Basis of Obvion Hypotheek dan ontvang je de hele looptijd van het bouwdepot (2 jaar) een rentevergoeding die 1% lager is dan de rente die je gemiddeld betaalt over je lening.

Via MijnObvion kun je tussentijds op elk moment het saldo bekijken.

TIP Heb je nog geen account? Maak dan binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start de betaling van je maandbedrag. Je maandbedrag bestaat uit rente en/of terugbetaling voor de lening.

Bij nieuwbouw: verrekenen rente 

Bij nieuwbouw verrekenen we de maandelijkse rentevergoeding met het maandbedrag.

Tijdens de looptijd van het bouwdepot bestaat het bedrag aan rente uit:
- Te betalen rente voor de lening
- Te ontvangen rentevergoeding over het saldo in het bouwdepot

Let op: Hoe meer je opneemt uit het bouwdepot, hoe minder rentevergoeding je ontvangt. Omdat we dan minder rentevergoeding verrekenen, stijgt het totale maandbedrag dat we incasseren.

Liever geen rente verrekenen?

Wil je liever dat we het maandbedrag niet verrekenen met de rentevergoeding uit het bouwdepot? Of wil je het totale maandbedrag uit het bouwdepot betalen? Dan is dit nog steeds mogelijk. Vraag ernaar bij je adviseur .

Vanaf het moment dat je bouwdepot of duurzaamheidsdepot is geopend, mag dit maximaal 2 jaar lopen. Soms staan we een langere looptijd toe. Wil je een verlenging van de looptijd van je depot aanvragen? Dat kan via MijnObvion bij ‘Bouwdepot’. Je moet dan enkele vragen beantwoorden zodat we jouw aanvraag kunnen beoordelen.

Aanvragen verlengde looptijd depot

Heb je nog geen account voor MijnObvion? Je kunt eenvoudig zelf een account aanmaken. Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het aanvragen van een verlengde looptijd depot dan langer kan zijn.

Ben je klaar met de verbouwing? Gebruik dan onderstaand formulier om het aan ons door te geven. Dan kunnen wij het bouwdepot sluiten.

Geld over op je bouwdepot?

Als er minder dan € 2.500 over is op je bouwdepot, betalen we dat bedrag aan jou uit. Heb je aangegeven dat je het bouwdepot gebruikt om energiebesparende voorzieningen te treffen? Een eventueel restant in het duurzaamheidsdepot verrekenen wij altijd als extra terugbetaling op uw lening.

Als er meer overblijft, dan verwerken we het overblijvende geld als extra vergoedingsvrije terugbetaling op je lening. Vermeld dan in onderstaand formulier op welk leningdeelnummer de extra terugbetaling moet plaatsvinden (het leningdeelnummer zie je in MijnObvion).

step 1

Als je huis wordt opgeleverd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Stuur via MijnObvion zo snel mogeijk een ondertekende kopie van de opleveringsfactuur met opleveringsdatum. Dan zorgen wij dat de opleveringsfactuur op tijd wordt betaald.

Houd wel rekening met een verwerkingstermijn. De actuele termijnen vind je op de pagina reactietermijnen.

Inloggen MijnObvion

TIP Heb je nog geen account? Maak binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Met de 5%-regeling regel je dat de aannemer je nieuwbouwwoning op tijd en zonder gebreken oplevert. Je betaalt de laatste 5% van de aanneemsom niet aan de aannemer, maar aan de notaris. De notaris bewaart dit geld. De aannemer heeft zo de zekerheid dat je kunt betalen. Maar hij krijgt het geld pas als het werk echt af is.

Maak je gebruik van de 5%-regeling?

Vermeld dit op de opleveringsfactuur en declareer deze factuur via MijnObvion. Kies in MijnObvion dan voor uitbetalen op jouw rekening.

Uiterlijk op de opleveringsdatum van je woning betaal je:

 • de laatste aanneemtermijn (voorbeeld bij 10% van de aanneemsom: 5% naar de aannemer en 5% naar de notaris)
 • de eventuele meerwerkfacturen

Drie maanden na de oplevering betaalt de notaris de laatste 5% aan de aannemer. Voorwaarde is wel dat de aannemer in die tijd alle eventuele gebreken hersteld heeft. Zijn de gebreken niet hersteld? Dan laat je dat schriftelijk weten aan de notaris. Hij wacht dan met het betalen van de aannemer. Zo heb je een stok achter de deur.

Soms blijft er geld over als de facturen van de verbouwing of de opleveringsfactuur en de meerwerkkosten al zijn betaald.

Het geld dat overblijft, wordt gebruikt als extra vergoedingsvrije terugbetaling op je lening. Je kunt hierbij zelf aan geven op welk leningdeel de extra terugbetaling moet plaatsvinden.

Goed om te weten

Blijft er minder dan € 2.500 over op de bouwdepotrekening? Dan betalen we dat bedrag aan jou uit. Je hoeft dit bedrag dan niet extra terug te betalen op je lening.

Heb je aangegeven dat je het bouwdepot gebruikt om energiebesparende voorzieningen te treffen? Een eventueel restant in het duurzaamheidsdepot verrekenen wij altijd als extra terugbetaling op je lening.

Let op!
Een bouwdepot of duurzaamheidsdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

Fiscale gevolgen bij een bouwdepot?

Een bouwdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

3 veelgestelde vragen over factuurbetalingen

De facturen moeten overeenstemmen met het bij de leningaanvraag geaccordeerde verbouwingsplan, taxatierapport of koop-/aanneemovereenkomst.

Verder moet een factuur:

 • Op jouw naam staan;
 • Voorzien zijn van een bedrijfslogo met, voorgedrukt, de volledige bedrijfsgegevens, het inschrijvingsnummer in de registers van de Kamer van Koophandel en het BTW-nummer;
 • Voorzien zijn van een specificatie van de aangekochte goederen of de verrichte werkzaamheden. Als specificatie kun je ook de bijbehorende offerte of aanneemovereenkomst als bijlage meesturen.

Aandachtspunten

 • Een factuur is noodzakelijk. Obvion betaalt niet uit als er alleen een offerte is toegevoegd.
 • De aankopen moeten conform de verbouwingsspecificatie zijn. Bovendien moeten ze waardevermeerderend zijn.


Een factuur die niet aan bovenstaande eisen voldoet, kunnen wij niet in behandeling nemen.

Houd bij het insturen van de facturen rekening met een verwerkingstermijn. Onze actuele termijnen vind je in dit overzicht

De betaling van de facturen kun je zelf online regelen via MijnObvion. Je hoeft alleen de door jou voor 'akkoord met uitbetaling' getekende kopie factuur te uploaden. Wij regelen de rest.

Inloggen MijnObvion

TIP Heb je nog geen account? Maak binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!.

Als de declaraties aan de gestelde voorwaarden voldoen, gaan wij over tot uitbetaling. Het geld kan dan nog enkele dagen onderweg zijn.

Als de declaraties niet voldoen aan de gestelde voorwaarden, krijg je van ons uiteraard bericht. Per telefoon, post of e-mail.

Heb je vragen over de uitbetaling? Neem dan contact met ons op.

Wij kunnen buitenlandse bedrijven niet voldoende controleren zoals we dat bij Nederlandse bedrijven doen. Daarom betalen wij, voor jouw veiligheid, geen facturen rechtstreeks aan buitenlandse bedrijven uit.

Kies je toch voor een buitenlands bedrijf? Dan betalen wij de factuur op jouw IBAN-rekening uit.

Let op: De facturen moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn opgesteld. Het factuurbedrag moet in euro’s zijn vermeld.

Meer veelgestelde vragen over bouwdepot en factuurbetalingen


Op de pagina brochures en formulieren vind je de 'Wegwijzer Bouwdepot'. In deze brochure staat alle informatie bij elkaar. Handig als je alles nog eens wilt nalezen.