Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Bouwdepot

Let op! Geld lenen kost geld

Je krijgt te maken met de term bouwdepot als je van plan bent je huis te verbouwen, een huis te (laten) bouwen of een nieuwbouwhuis te kopen. Hoe dat werkt bij Obvion? Dat leggen we je uit.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit je de kosten van de bouw of verbouwing kunt betalen. Het saldo op deze bouwrekening is bedoeld voor de betaling van facturen voor de bouw of verbouw van je woning.

Wanneer krijg ik een bouwdepot?

Bij nieuwbouw is dat het geval als je huis nog niet klaar is. Bij een verbouwing kijken wij naar de huidige waarde van je huis, dus voordat de verbouwing klaar is. Je kunt er niet zelf voor kiezen om een Obvion Bouwdepot te openen. Wij bepalen of er een bouwdepot voor je geopend kan worden.

LET OP: Vanaf het moment dat deze depotrekening is geopend, mag deze maximaal 2 jaar lopen. Houd daar rekening mee.

Facturen declareren? Eenvoudig via MijnObvion

De betaling van de facturen regel je zelf online via MijnObvion. Eenvoudig en handig. Je hoeft alleen de door jou voor 'akkoord met uitbetaling' getekende kopie factuur te uploaden. Wij regelen de rest.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?
Log dan direct in.

Inloggen MijnObvion

Afbeelding-Goed-om-te-weten

Geen account? Dit maak je zelf aan in 1-2 minuten.

MijnObvion account maken

Hoe werkt een bouwdepot?

Vanuit het saldo van je bouwdepot betalen wij dus de facturen die je tijdens de (ver)bouw van je woning krijgt. Bij nieuwbouw aan de hoofdaannemer, bij een verbouwing aan jezelf. Wat moet je doen als de verbouwing klaar is? Of als je nieuwbouwhuis wordt opgeleverd? Dat lees je hieronder.

Fijn dat je meteen een account voor MijnObvion wilt maken. Jouw hypotheekgegevens moeten dan eerst in onze systemen zijn verwerkt.

Wacht daarom tot je onze welkomstbrief hebt ontvangen. Dit is meestal een week nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend.

Over het saldo van het bouwdepot krijg je een rentevergoeding.

Heb je een Obvion Woon Hypotheek, dan ontvang je het eerste jaar van de looptijd een rentevergoeding die gelijk is aan de rente die je gemiddeld betaalt over je lening.

Heb je een Compact, Basis of Obvion Hypotheek dan ontvang je de hele looptijd van het bouwdepot (2 jaar) een rentevergoeding die 1% lager is dan de rente die je gemiddeld betaalt over je lening.

Elke maand ontvang je een overzicht van het saldo van je depotrekening. Hierop kun je zien welke facturen zijn betaald. En hoeveel rentevergoeding is bijgeschreven. Zo weet je steeds hoeveel saldo je nog hebt om de (ver)bouw van je woning te betalen.

Via MijnObvion kun je tussentijds op elk moment het saldo bekijken.

TIP Heb je nog geen account? Maak dan binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start de betaling van je maandbedrag. Je maandbedrag bestaat uit rente en/of aflossing voor de lening.

Bij nieuwbouw: verrekenen rente 

Bij nieuwbouw verrekenen we de maandelijkse rentevergoeding met het maandbedrag.

Tijdens de looptijd van het bouwdepot bestaat het bedrag aan rente uit:
- Te betalen rente voor de lening
- Te ontvangen rentevergoeding over het saldo in het bouwdepot

Let op: Hoe meer je opneemt uit het bouwdepot, hoe minder rentevergoeding je ontvangt. Omdat we dan minder rentevergoeding verrekenen, stijgt het totale maandbedrag dat we incasseren.

Liever geen rente verrekenen?

Wil je liever dat we het maandbedrag niet verrekenen met de rentevergoeding uit het bouwdepot? Of wil je het totale maandbedrag uit het bouwdepot betalen? Dan is dit nog steeds mogelijk. Vraag ernaar bij je adviseur .

Ben je klaar met de verbouwing? Gebruik dan onderstaand formulier om het aan ons door te geven. Dan kunnen wij het bouwdepot sluiten.

Geld over op je bouwdepot?

En zijn alle facturen van de verbouwing betaald volgens de opgegeven verbouwingsspecificatie? Als er minder dan € 2.500 over is, betalen we dat bedrag aan jou uit. Als er meer overblijft, dan verwerken we het overblijvende geld als extra boetevrije aflossing op je lening. Vermeld dan in onderstaand formulier op welk leningdeelnummer de extra aflossing moet plaatsvinden (het leningdeelnummer zie je in MijnObvion).

step 1

Als je huis wordt opgeleverd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Stuur via MijnObvion zo snel mogeijk een ondertekende kopie van de opleveringsfactuur met opleveringsdatum. Dan zorgen wij dat de opleveringsfactuur op tijd wordt betaald.

Houd wel rekening met een verwerkingstermijn. De actuele termijnen vind je op de pagina reactietermijnen.

Inloggen MijnObvion

TIP Heb je nog geen account? Maak binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!

Met de 5%-regeling regel je dat de aannemer je nieuwbouwwoning op tijd en zonder gebreken oplevert. Je betaalt de laatste 5% van de aanneemsom niet aan de aannemer, maar aan de notaris. De notaris bewaart dit geld. De aannemer heeft zo de zekerheid dat je kunt betalen. Maar hij krijgt het geld pas als het werk echt af is.

Maak je gebruik van de 5%-regeling?

Vermeld dit op de opleveringsfactuur en declareer deze factuur via MijnObvion. Kies in MijnObvion dan voor uitbetalen op jouw rekening.

Uiterlijk op de opleveringsdatum van je woning betaal je:

  • de laatste aanneemtermijn (voorbeeld bij 10% van de aanneemsom: 5% naar de aannemer en 5% naar de notaris)
  • de eventuele meerwerkfacturen

Drie maanden na de oplevering betaalt de notaris de laatste 5% aan de aannemer. Voorwaarde is wel dat de aannemer in die tijd alle eventuele gebreken hersteld heeft. Zijn de gebreken niet hersteld? Dan laat je dat schriftelijk weten aan de notaris. Hij wacht dan met het betalen van de aannemer. Zo heb je een stok achter de deur.

Soms blijft er geld over op de depotrekening. Ook als de opleveringsfactuur en de meerwerkkosten al betaald zijn. Of alle facturen van de verbouwing volgens de opgegeven verbouwingsspecificatie.

Het geld dat overblijft op de depotrekening wordt gebruikt als extra boetevrije aflossing op je lening. Je kunt hierbij zelf aan geven op welk leningdeel de extra aflossing moet plaatsvinden.

Goed om te weten

Blijft er minder dan € 2.500 over op de depotrekening? Dan betalen we dat bedrag aan jou uit. Je hoeft dit bedrag dan niet extra af te lossen op je lening.

Let op!
Een bouwdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

Fiscale gevolgen bij een bouwdepot?

Een bouwdepot kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer wij een restant direct naar jou uitbetalen. Informeer hiernaar bij je adviseur.

3 veelgestelde vragen over factuurbetalingen

De facturen moeten overeenstemmen met het bij de leningaanvraag geaccordeerde verbouwingsplan, taxatierapport of koop-/aanneemovereenkomst.

Verder moet een factuur:

  • Op jouw naam staan;
  • Voorzien zijn van een bedrijfslogo met, voorgedrukt, de volledige bedrijfsgegevens, het inschrijvingsnummer in de registers van de Kamer van Koophandel en het BTW-nummer;
  • Voorzien zijn van een specificatie van de aangekochte goederen of de verrichte werkzaamheden. Als specificatie kun je ook de bijbehorende offerte of aanneemovereenkomst als bijlage meesturen.

Aandachtspunten

  • Een factuur is noodzakelijk. Obvion betaalt niet uit als er alleen een offerte is toegevoegd.
  • De aankopen moeten conform de verbouwingsspecificatie zijn. Bovendien moeten ze waardevermeerderend zijn.


Een factuur die niet aan bovenstaande eisen voldoet, kunnen wij niet in behandeling nemen.

Wij kunnen buitenlandse bedrijven niet voldoende controleren zoals we dat bij Nederlandse bedrijven doen. Daarom betalen wij, voor jouw veiligheid, geen facturen rechtstreeks aan buitenlandse bedrijven uit.

Kies je toch voor een buitenlands bedrijf? Dan betalen wij de factuur op jouw IBAN-rekening uit.

Let op: De facturen moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn opgesteld. Het factuurbedrag moet in euro’s zijn vermeld.

Houd bij het insturen van de facturen rekening met een verwerkingstermijn. Onze actuele termijnen vind je in dit overzicht

De betaling van de facturen kun je zelf online regelen via MijnObvion. Je hoeft alleen de door jou voor 'akkoord met uitbetaling' getekende kopie factuur te uploaden. Wij regelen de rest.

Inloggen MijnObvion

TIP Heb je nog geen account? Maak binnen 1-2 minuten zelf een MijnObvion account aan!.

Als de declaraties aan de gestelde voorwaarden voldoen, gaan wij over tot uitbetaling. Het geld kan dan nog enkele dagen onderweg zijn.

Als de declaraties niet voldoen aan de gestelde voorwaarden, krijg je van ons uiteraard bericht. Per telefoon, post of e-mail.

Heb je vragen over de uitbetaling? Neem dan contact met ons op.

Meer veelgestelde vragen over bouwdepot en factuurbetalingen


Op de pagina brochures en formulieren vind je de 'Wegwijzer Bouwdepot'. In deze brochure staat alle informatie bij elkaar. Handig als je alles nog eens wilt nalezen.