Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Stappenplan eerste huis kopen

Een stappenplan dat je op weg helpt bij het kopen van een eerste huis? Dat klinkt veel starters als muziek in de oren. We nemen je in 10 makkelijke stappen mee op reis van woondroom tot droomhuis. Met onderweg handige tips en trucs.

1. Waanzinnige woonwensen in kaart brengen

Een belangrijke eerste stap is het bepalen wat voor een huis je zoekt. Ga je voor een bestaand huis of liever nieuwbouw? Een vrijstaand huis? En wil je wel of geen garage? Durf te dromen!

Tip!

Op obvion.nl/blog/Woonwens.htm vind je meer informatie die je helpt bij het in kaart brengen van jouw woonwensen.

Tip!

Wil je weten aan welke bijkomende kosten je globaal moet denken als je een huis koopt? In ons artikel kosten koper zetten we het op een rij.

2. Bepaal maximale maandlasten

Zorg dat je weet hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen voordat je op zoek gaat naar je droomhuis. Met onze rekentool zie je ook welke maandlast ongeveer bij je maximale hypotheek hoort. Kijk zeker niet alleen naar wat je maximaal kunt lenen. Bedenk ook wat je maximaal per maand wilt betalen. Bij een koophuis krijg je ook te maken met onderhoudskosten, extra verzekeringen en belastingen. En je wilt ook nog leuke dingen blijven doen.


Bereken hypotheek

3. En nu op huizenjacht!

Je weet wat je zoekt en hoeveel je ongeveer kunt lenen. Tijd om dat droomhuis te gaan zoeken. Dat kun je zelf doen via huizensites.. Je kunt er ook voor kiezen om een makelaar in te schakelen die jou helpt bij het zoeken van een huis.


Handig!

Heb je een bezichtiging gepland? Goed bezig! Deze checklist kan je helpen .

Tips voor bezichtiging

  • Neem een wensenlijstje mee!
  • Ga bij daglicht. En neem de tijd om rustig binnen én buiten te snuffelen. Je kunt ook foto’s maken!
  • Ga vaker dan een keer bezichtigen. Een 2e keer zie je weer andere dingen. Neem dan eventueel vrienden of ouders mee. Zodat je samen kunt vergelijken.

Onderhandelen over de prijs: de do’s!

  • Bepaal wat voor jou de absolute grens is die je wilt en kunt betalen om het huis te kopen.
  • Weet wat de waarde van het huis is (dit kun je opvragen bij Kadaster of via makelaar)
  • Stel de bouwkundige staat van het huis vast. Kun je zo intrekken in het huis of moet je nog veel klussen?
  • Geef een realistisch bod, niet te laag.

4. Een bod doen

Heb je een huis gevonden waarin je jezelf ziet wonen? Dat aan je wensen voldoet? En binnen jouw budget past? Dan is het tijd om een bod doen. Dit kun je zelf doen. Let zeker ook op de juridische gevolgen die het uitbrengen van een bod heeft. Maar je kunt er ook voor kiezen om een (aankoop)makelaar in te schakelen. Hij helpt je dan bij het uitbrengen van een bod en vertelt jou wat de gevolgen zijn.

5. Koopcontract tekenen

Ben je het met de verkoper eens over de prijs? Laat dan een koopcontract opstellen met hierin eventueel ontbindende voorwaarden. Als het koopcontract is getekend, dan is de koop gesloten. De koper van een bestaande woning heeft na het ontvangen van de getekende koopovereenkomst nog 3 dagen het recht om de koop te ontbinden. Daarna is de koop gesloten, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

Tip!

Je kunt het koopcontract ontbinden als door jou opgenomen voorwaarde intreedt. Maar let op! je moet dit goed kunnen onderbouwen en aantonen. Bijvoorbeeld: je hebt in je koopcontract de ontbindende voorwaarde opgenomen dat als je geen hypotheek kunt krijgen, de koop niet doorgaat. Dan moet je van twee geldverstrekkers een onderbouwde afwijzing aan de verkopers laten zien.

Wat kost een advies?

De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die een adviseur voor je verricht. Bespreek die kosten vooraf. Lees wat een adviseur voor je kan doen.

Let op: Ook als je het advies niet opvolgt en besluit om naar een andere adviseur te stappen, ben je advieskosten aan beide adviseurs verschuldigd.

6. Zoek een adviseur

Koopakte getekend, nu de financiering rond krijgen. Een onafhankelijk adviseur helpt je om verschillende aanbieders te vergelijken. Hij kijkt daarbij o.a. naar jouw financiële positie, wensen en risico’s. Zodat je een hypotheek vindt die het beste bij jou past.


Zoek een adviseur

7. Adviesgesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor je hypotheekadviesgesprek. Hoe meer gegevens de adviseur heeft, hoe beter. Het lijkt misschien alsof hij alles over je wilt weten en overal een kopie van nodig heeft. Bedenk echter: de informatie die jij geeft, is de basis voor een goed advies. En soms is het ook handig dat de adviseur naar bijvoorbeeld de voorwaarden van eerder door jou gesloten producten kijkt. Die kunnen namelijk anders zijn dan je zelf denkt.

Blijf vragen stellen. Net zolang tot je precies begrijpt wat het advies inhoudt.

Op welke voorwaarden moet je letten?

Gunstige voorwaarden kunnen je hypotheek duurder maken. Bijvoorbeeld als je de mogelijkheid wilt hebben om gebruik te maken van rentemiddeling. Kijk dus ook naar de voorwaarden als je een hypotheek afsluit. Let bijvoorbeeld op:
  • Tot welk bedrag kun je zonder vergoeding extra aflossen?
  • Hoe zit het met aflossen bij verkoop van je huis of bij overlijden?
  • Wat gebeurt er als je je hypotheek niet meer kunt betalen?

8. Je Hypotheek afsluiten

Een hypotheek is een geldlening met je huis als onderpand. Bij het kiezen van een hypotheek zijn vooral de volgende zaken belangrijk:

  • Hypotheekvorm, dit is de manier waarop je de hypotheek terugbetaalt
  • Rentevorm, kies je voor een vaste of een variabele rente
  • Voorwaarden, zoals de geldigheid van je offerte

9. Naar de Notaris

De notaris zorgt voor de officiële afhandeling van de koop. De notaris is eigenlijk de laatste schakel in het koopproces. Hij stelt de hypotheekakte en eigendomsakte op. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Hoe hoog die zijn, verschilt per notaris. Er zijn geen vaste tarieven. Dus zorg dat je verschillende kantoren in jouw buurt met elkaar vergelijkt. Dat kan je een flink bedrag schelen. Kijk op notaris.nl voor meer informatie.


Als alle documenten zijn getekend, krijg je de sleutel van je nieuwe huis. Tijd om te verbouwen of verhuizen!

Tip!

In de maand die volgt op de maand waarin je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start ook de betaling van het maandbedrag. Ook als je nog niet in je huis woont. Obvion incasseert je maandelijkse bedrag op de één na laatste werkdag van de maand.

Een hypotheek sluit je voor langere tijd. In de tussentijd kan er van alles gebeuren. Leuke en minder leuke dingen. Goed om te weten dat Obvion er ook voor je is als het financieel even tegenzit.

Verhuistips

Een goede voorbereiding helpt je op de verhuisdag zelf. Deze tips geven een goed startsein:

  • Bereid je goed voor. Begin op tijd met inpakken.
  • Gebruik stevige dozen.
  • Vermeld op elke doos wat er in zit en voor welke kamer het bestemd is. Dat scheelt je een hoop vragen tijdens de verhuisdag.
  • Kijk ook eens op de website van Nibud voor de kosten bij verhuizen.

10. Verhuizen

Proficiat! Yes, je bent nu eigenaar van je nieuwe huis. Dat voelt goed, toch? Als je niet meer hoeft te verbouwen, kun je meteen beginnen met dozen inpakken. Geen held met inpakken? Onderstaande tips kunnen erbij helpen dat jouw verhuizing vlekkeloos verloopt.

Ga je je huis nog verbouwen en heb je een bouwdepot? Met MijnObvion kun je je facturen declareren. Ook zie je wat het actuele saldo van je bouwdepot is.