Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Studieschuld? Hypotheek is wel mogelijk

Met studieschuld een hypotheek afsluiten? Dat kan mogelijk zijn. Je kunt dus op zoek naar een koophuis dat aan jouw wensen voldoet. Bedenk wel: als je schulden hebt, telt dat mee bij het bepalen of je een hypotheek kunt krijgen. En hoe hoog die hypotheek dan mag zijn. Dat geldt dus ook voor een studieschuld. Al telt een studieschuld minder zwaar mee dan andere schulden. Hoe zit dat dan? We leggen het je hieronder uit.

Studieschuld en hypotheek: hoe zwaar telt dit mee?

Als je een hypotheek aanvraagt, berekenen wij volgens vaste regels hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Daarbij kijken we o.a. naar je inkomen en naar schulden. Want als je schulden hebt, is er minder ruimte om je maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Je moet die schulden immers afbetalen. Ook de waarde van je huis en de hypotheekrente spelen een rol.

Je studieschuld telt minder zwaar mee dan andere schulden. Bij persoonlijke leningen bijvoorbeeld trekken we 2% van de oorspronkelijke kredietlimiet af van het bedrag dat je maximaal maandelijks aan woonlasten mag besteden. Voor een studiefinanciering geldt er een wegingsfactor gebaseerd op het rentepercentage zoals dat voor dat jaar (datum bindend aanbod) is vastgesteld door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de looptijd van de studielening.

Let op: We gaan uit van de oorspronkelijke studieschuld. Dus heb je € 25.000 geleend, dan kijken we naar dat bedrag. Heb je een extra terugbetaling gedaan? Dan houden we daar rekening mee.

VOORBEELD:

  • Je hebt een studieschuld van € 25.000. Via reguliere terugbetalingen heb je € 5.000 terug betaald. We gaan dan uit van de oorspronkelijke studieschuld van € 25.000.
  • Je hebt een studieschuld van € 25.000. Via reguliere terugbetalingen heb je € 5.000 terug betaald. Ook heb je een extra terugbetaling gedaan van € 7.000. We gaan dan uit van de oorspronkelijke studieschuld minus extra terugbetaling, dus van € 18.000.

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Nee!

Het is niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen als je een hypotheek aanvraagt. De normen over hoeveel hypotheek je kunt krijgen, zijn er niet voor niets. En stel, je sluit nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan kan het verzwijgen van je studieschuld effect hebben op de vraag of je beroep kunt doen op NHG.

Hypotheek berekenen met studieschuld

Hoeveel hypotheek kun je krijgen met jouw studieschuld? Scheelt het echt zoveel? Gebruik onze rekentool en bereken jouw mogelijkheden.

Bereken je maximale hypotheek

Lees ook eens deze informatie