Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Huis onder water

Als je hypotheeklening hoger is dan de waarde van de woning, staat je huis ‘onder water’. Dit hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan wel betekenen dat je een restschuld op je hypotheek hebt wanneer je je huis verkoopt. Wat kan je doen? En waar moet je op letten als je een restschuld hebt?

  Huis onder water, restschuld hypotheek, hoe zit dat? Bekijk de video

  In onderstaande animatie vertellen wij je meer over huis 'onder water’ en het hebben van een restschuld op je hypotheek.

  Bekijk de video
  Bekijk de video

  Staat mijn huis onder water? Doe de check!

  Om te bepalen of jouw huis ook 'onder water' staat, kijk je naar de hypotheekschuld en de WOZ-waarde van je woning. De restschuld van je hypotheek vind je op de saldo-opgave van je hypotheek. Ben je klant van Obvion? Dan kun je de hypotheek ook bekijken op MijnObvion. De WOZ-waarde van je woning heb je van de gemeente gekregen. Die sturen ieder jaar een brief waarop dit vermeld staat. Gebruik de meest recente WOZ-waarde.

  Een rekenvoorbeeld

  Stel je hebt een hypotheekschuld van € 232.500 en de waarde van je huis is € 219.000, dan heb je een restschuld van (€ 232.500-€ 219.000=) € 13.500 .

  Wat te doen als je huis onder water staat?

  Als je huis onder water staat kun je:

   Blijven wonen in je huis

   Je hebt geen verhuisplannen. Dan hoeft het geen probleem te zijn dat je huis ‘onder water’ staat. Je kunt wachten tot de huizenprijzen weer gaan stijgen. Of sparen zodat je later alsnog de hypotheek kunt terugbetalen.

   Huis verkopen met restschuld

   Je gaat je huis verkopen. Bijvoorbeeld omdat je moet verhuizen voor je werk. Of omdat je gaat scheiden. Maar je huis staat ‘onder water’. Met de verkoopopbrengst van je huis kun je dan niet de volledige hypotheek terugbetalen. Het geld dat je tekort komt, is de restschuld. De restschuld kan problemen opleveren bij het verkopen van je huis.

   Lees hoe Joop Schinkel zijn huis onder water toch verkocht

    Een restschuld, wat betekent dat?

    Als klant van Obvion kun je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. En die zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.

    Heb je een hypotheek met NHG? Dan kan de restschuld onder voorwaarden kwijtgescholden worden. Lees de richtlijnen van NHG.

    Ons advies? Kies voor onafhankelijk advies

    Als je huis onder water staat en je wilt je huis verkopen. Of je wilt extra sparen om straks geen restschuld te hebben, vraag dan om advies. Een financieel adviseur gaat voor je op zoek naar een oplossing die precies past bij jouw situatie en wensen.

    Vind een goede hypotheek adviseur bij jou in de buurt.

    Inzicht in je hypotheek met MijnObvion

    MijnObvion is een beveiligde persoonlijke omgeving waarin je je hypotheekgegevens online kunt bekijken en wijzigen. Op ieder moment dat het jou uitkomt. Daarnaast vind je er handige hulpmiddelen. Zo vind je er de restschuld waarde van je hypotheek.

    De voordelen op een rij:

    • 24 uur per dag inzicht in je hypotheekgegevens
    • Rekenen met je eigen hypotheekgegevens
    • Wijzigingen direct online regelen

    Naar MijnObvion

    Anderen lazen ook

    Over persoonlijke momenten