Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Overwaarde huis gebruiken

Let op! Geld lenen kost geld

De overwaarde van je huis is het positieve verschil tussen de waarde van je huis en de hypotheekschuld. Maar wat kun én mag je dan eigenlijk met die overwaarde doen?

Overwaarde huis gebruiken | Wat zijn je opties?

Als je huis meer waard is dan de hypotheekschuld die nog open staat, houd je dus geld over na het verkopen van je huis en het terugbetalen van je hypotheek. Je kunt de overwaarde van je huis voor verschillende doelen gebruiken. Maar wat je kiest, kan wel fiscale gevolgen hebben.

Gebruik je de overwaarde bijvoorbeeld voor iets anders dan de koop van een nieuw huis (en het verlagen van de hypotheek)? Houd er dan rekening mee dat de rente over het bedrag dat vrijkomt niet aftrekbaar is voor de belasting. Dit heeft te maken met de bijleenregeling, lees het hoe en waarom van de bijleenregeling.

Tijd voor wat voorbeelden!

We selecteerden 4 opties van wat je kunt doen met het geld dat je overhoudt na verkoop van je huidige woning en het terugbetalen van je hypotheekschuld:

Volgens de zogeheten bijleenregeling moet je de gehele overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning (wil je gebruik kunnen maken van de volledige hypotheekrenteaftrek). Hierdoor heb je dus minder hypotheek nodig. Dat scheelt weer in de maandlasten. Moet je de overwaarde altijd inzetten als je een nieuw huis koopt, ook al is dat nieuwe huis goedkoper? Het antwoord is ja. Bedenk je wel dat als je naar een duurdere koopwoning verhuist, je geen hypotheekrenteaftrek krijgt over het leningdeel ter grootte van de overwaarde. Waar je nog meer mee te maken krijgt bij de koop van een volgend huis, lees je op:

Ander huis kopen

Wil je de overwaarde wel gebruiken, maar niet verhuizen? Goed nieuws: dat kan. Je kunt een verbouwing namelijk ook financieren met je overwaarde. Dit doe je bijvoorbeeld door je bestaande hypotheek te verhogen. Hoe zit het dan met de rente hierover, denk je? Die is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een onafhankelijke adviseur kan je hier meer over vertellen.

Je verhuist van een koophuis naar een huurwoning. Wat je dan met de overwaarde doet, mag je in principe zelf weten. Misschien is dit dan het moment om dat bankstel te kopen wat bovenaan je wishlist staat. Of die mooie auto. Maar let wel op. Want koop je binnen drie jaar een nieuw huis, houd er dan rekening mee dat de rente over het bedrag ten grootte van de overwaarde niet aftrekbaar is voor de belasting. Want ook dan is de bijleenregeling nog van kracht. Bedenk je dus goed wat je de komende drie jaar gaat doen voordat je plaats neemt achter het stuur van die gloednieuwe auto of op de nieuwe bank ploft.

Datzelfde geldt ook als je naar het koophuis van je partner verhuist. Zolang je je niet inkoopt, verandert er niets aan de hypotheekrenteaftrek van je lief. Pas als je samen een koop aangaat, binnen drie jaar na je verhuizing, krijg je te maken met de bijleenregeling.

Je hoeft de overwaarde niet per se voor je nieuwe huis te gebruiken. Je kunt er ook mee sparen of beleggen. Of er je pensioen mee aanvullen. Ook in die gevallen moet je rekening houden met mogelijk minder hypotheekrenteaftrek.

Afbeelding-zoek-adviseur

TIP! Een adviseur weet meer.

Wil je meer weten over het gebruiken van je overwaarde? Ga naar een adviseur, die weet precies wat de fiscale gevolgen zijn.

Zoek die adviseur!