Een solide hypotheek?

Een solide hypotheek?

Met een scherp tarief, geen fratsen en veel mogelijkheden

Restschuld hypotheek

Je bent er klaar voor: je wilt verhuizen. Maar je zit met een restschuld hypotheek. Wat zijn dan je opties? En wat kun je doen om een restschuld te voorkomen aan het einde van de looptijd van je hypotheek? We vertellen je er meer over.

Restschuld hypotheek, wat nu?

Je hebt een restschuld hypotheek als je koophuis minder waard is dan de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Je huis staat dan onder water. Als je je huis wilt verkopen (en je spaargeld op is) wil je weten wat je opties zijn. Logisch! Je kunt bij Obvion bijvoorbeeld:

  • Restschuld meefinancieren
    Bij ons kun je een eventuele restschuld meefinancieren in de hypotheek van je nieuwe huis. Nieuwsgierig? Bekijk de voorwaarden van meefinanciering.
  • Restschuld aflossen met belastingvrije schenking
    In 2020 mag iedereen je eenmalig maximaal €103.640 onder bepaalde voorwaarden belastingvrij schenken voor je eigen woning. Dit bedrag kun je gebruiken om de restschuld af te lossen. Houd er wel rekening mee dat je misschien een vergoeding moet betalen als je meer aflost dan de boetevrije som bij extra aflossen op je hypotheek.

Tip: dat wist je nog niet! Als je een hypotheek met NHG hebt dan kan de restschuld onder voorwaarden kwijtgescholden worden. Lees de richtlijnen van NHG.

Hoe kun je restschuld hypotheek voorkomen?

Het voorkomen van een restschuld is natuurlijk altijd beter. Staat je huis nu onder water en denk je erover in de toekomst te gaan verhuizen? Of verwacht je een restschuld aan het einde van de looptijd van je hypotheek? Dan is het verstandig om te kijken naar wat je nu kunt doen om geen of een lagere restschuld op je hypotheek te hebben. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Je hypotheekvorm wijzigen naar een annuïteitenhypotheek of lineair hypotheek. Dan weet je zeker dat je elke maand aflost op je hypotheek.
  • Extra aflossen op je hypotheek, je kunt bij Obvion ook maandelijks extra aflossen.

Hypotheek met restschuld? Vraag advies!

Wat is voor jou de beste optie om een restschuld te voorkomen? Of wil je weten of je de restschuld kunt meefinancieren? Ga dan naar een onafhankelijk adviseur en vraag advies. Hij helpt je met een oplossing die precies past bij jouw situatie en wensen. Vul je postcode in en zoek een adviseur bij jou in de buurt.

Zoek adviseur

Is restschuld aftrekbaar?

De renteaftrek voor het financieren van de restschuld hypotheek vervalt per 1 januari 2018.

Is de restschuld ontstaan door verkoop van je huis in de periode 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017? Dan mag je de hypotheekrente die je betaalt voor de financiering van je restschuld wel nog maximaal 15 jaar aftrekken van de belasting. Dit kan ook gelden in situaties die de Belastingdienst gelijk stelt aan verkoop, zoals tijdelijke verhuur van je te koop staande woning. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Anderen lazen ook