Huis verkopen?

Huis verkopen?

Lees je goed in en vraag een expert om hulp op maat

Verhuizen naar een huurwoning

Je gaat verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning. Omdat je inkomen bijvoorbeeld is gedaald. Misschien wil je groter of kleiner gaan wonen. Of wil je de overwaarde van je huis gebruiken. Om te sparen. Dan moet je op een aantal zaken letten.

Van koophuis naar huurhuis: mogelijke gevolgen

Als je van een koophuis naar een huurhuis gaat, dan is de eerste stap de verkoop van je woning. Dit kan enkele gevolgen hebben. Zo kun je na de verkoop te maken krijgen met een overwaarde of juist een restschuld.

  Overwaarde na verkoop woning

  Is je huis meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Het geld dat je dan overhoudt na het aflossen van de hypotheek heet overwaarde. Deze overwaarde kun je op meerdere manieren gebruiken. Je kunt ermee sparen, beleggen, of bijvoorbeeld je pensioen mee aanvullen.

  Bij overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. Ook als je eerst naar een huurwoning verhuist, en binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Het uitgangspunt van de bijleenregeling is dat je de overwaarde gebruikt voor de hypotheek op een nieuw huis. Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

  Tip

  Meer weten over de bijleenregeling? Ga naar de website van de Belastingdienst. Daar lees je alles over welke gevolgen de bijleenregeling heeft m.b.t. hypotheekrenteaftrek.

  Restschuld na verkoop woning

  Als je huis minder waard is dan de hoogte van je hypotheek en je wil de woning verkopen, kan dat betekenen dat je een restschuld hebt. Stel je hebt het huis met verlies verkocht en je kunt niet de gehele hypotheek aflossen. Dat is vervelend. Wat nu?

  Een eenduidig antwoord is er niet. Iedere situatie is anders. Vraag je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Is je hypotheekschuld hoger dan de waarde van je woning? In dat geval staat je “huis onder water”.

  Lees meer over wat te doen bij: Huis onder water

  Spaarpolis komt 'vrij'

  Wanneer je een spaarhypotheek hebt, dan is een spaarpolis daar onderdeel van. Met een spaarpolis bouw je gedurende de looptijd een tegoed op, waarmee je je spaarhypotheek aan het einde van de looptijd af kunt lossen. Als je je huis tussentijds verkoopt, kun je de hypotheek aflossen met de opbrengst van de verkoop. Je hebt de spaarpolis dan niet nodig. Met betrekking tot de opgebouwde waarde zijn er twee opties:

  • Je spaarpolis laten doorlopen en doorsparen
  • Je spaarpolis afkopen

  Hypotheek aflossen zonder boete

  In sommige gevallen kun je je hypotheek bij Obvion aflossen zonder dat je daarvoor een boete betaalt. Zo kun je je oude hypotheek bij ons kosteloos aflossen als je je huis verkoopt omdat je verhuist naar een huurwoning. Bij andere geldverstrekkers betaal je hiervoor soms een boete. Bij Obvion niet.

  Hypotheek doorgeven

  Als je gaat verhuizen naar een huurwoning heb je geen hypotheek meer nodig. Daarom los je meestal de hypotheek bij de verkoop van je huis af.

  Er is nog een andere optie: je hypotheek doorgeven aan de koper van je huis. Dat doe je met de Obvion doorgeefregeling. Hierbij geef je de koper jouw (oude) rentepercentage en de rest van de rentevaste periode door. Dit kan een pluspunt zijn bij de verkoop van je huis. Als je hypotheek bijvoorbeeld een lager rentepercentage heeft dan het huidige rentepercentage.

  Op de pagina een ander huis kopen vind je meer informatie over verhuizen naar een andere koopwoning.

  Bekijk ook eens de thema's:

  Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies

  Verhuis je naar een huurwoning? Overleg dan met je hypotheekadviseur hoe je omgaat met de huidige hypotheek en andere financiële gevolgen. Dan weet je waar je aan toe bent. Hij kan precies voor je uitzoeken welke oplossingen passen bij jouw situatie en wensen.

  Vind een adviseur

  Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt.