Afbeelding-zelf-rekenen-hypotheek

Bereken je hypotheek

Met onze rekenmodules bereken je snel je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek berekenen is vaak de eerste stap van de huizenjacht. Zo weet je binnen welke prijsklasse je een huis kunt zoeken. Reken je mee voor een eerste indicatie?

Energielabel woning vanaf 2024 bepalend voor maximale hypotheek


Met een energiezuinige woning is de energierekening lager en is er meer ruimte voor de maandelijkse hypotheeklast. Daarom kun je op basis van het energielabel van je woning meestal extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 5.000 bij energielabel C of D. In deze rekentool houden we géén rekening met het energielabel. Ga naar een adviseur voor een persoonlijke berekening.

 • Er is iets fout gegaan. Probeer het nog eens door de pagina te vernieuwen.
Maximale hypotheek berekenen

Vul hier het jaarinkomen in, inclusief vakantiegeld en eventueel dertiende maand. We gaan bij de berekening uit van een vast dienstverband of contract met intentieverklaring voor onbepaalde tijd.

Heb je geen vast dienstverband of contract met intentieverklaring voor onbepaalde tijd? Of ben je zzp-er / ondernemer? Vul dan hier het gemiddelde inkomen of bruto winst in van de afgelopen drie kalenderjaren. Is je inkomen / bruto winst in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Vul dan het lagere bedrag in.

Let op: Ben je met pensioen of ga je binnen 10 jaar met pensioen? Vul dan je (verwachte) pensioeninkomen in als bruto jaarinkomen om een indicatie van je mogelijkheden te krijgen.

Vul hier het jaarinkomen van je partner in, inclusief vakantiegeld en eventueel dertiende maand. We gaan bij de berekening uit van een vast dienstverband of contract met intentieverklaring.

Heb je geen vast dienstverband of contract met intentieverklaring voor onbepaalde tijd? Of ben je zzp-er / ondernemer? Vul dan hier het gemiddelde inkomen of bruto winst in van de afgelopen drie kalenderjaren. Is je inkomen / bruto winst in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Vul dan het lagere bedrag in.

Let op: Is je partner met pensioen of gaat hij/zij binnen 10 jaar met pensioen? Vul dan het (verwachte) pensioeninkomen in als bruto jaarinkomen om een indicatie van je mogelijkheden te krijgen.
Vul hier het totaalbedrag in dat je per maand betaalt voor lopende leningen en/of kredieten, je creditcard en/of je studieschuld. 
Vul hier in hoeveel alimentatie je eventueel per maand betaalt voor je ex-partner. Dus niet de alimentatie voor kinderen.
Op basis van deze door jou ingevulde gegevens kunnen we geen hypotheek berekenen. Neem contact op met een adviseur om jouw situatie te bespreken.
none

Op basis van annuïteitenhypotheek met 10 jaar vaste rente. We houden geen rekening met energielabels.

We rekenen met de rente van de Obvion Woon Hypotheek die op dit moment geldt voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG met een rentevaste periode van 10 jaar. We gaan uit van de tariefgroep t/m 106% marktwaarde.

Als jouw maximale hypotheek lager is dan de NHG grens, dan rekenen wij automatisch met ons NHG rentetarief. 

De NHG-grens voor 2024 is:
- Bestaande of nieuwbouwwoning: € 435.000
- Verhoging voor aanvullende energiebesparende voorzieningen € 26.100

Let op: voor energiezuinige woning (energieneutrale nieuwbouwwoning of energielabel A++++):  € 461.100

none
Op basis van annuïteitenhypotheek met 10 jaar vaste rente.

Als je energiebesparende maatregelen neemt, kun je hier € 10.000 euro extra voor lenen (geldt niet voor een woning met energielabel A++++). Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, gevel-, dak- of vloerisolatie. Of energiezuinige kozijnen in combinatie met tenminste HR++ beglazing.

Op basis van het energielabel van je woning kun je meestal nog meer extra lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

De bruto maandlast is de rente en aflossing per maand bij aanvang van de hypotheek.

De netto maandlast is de rente en aflossing per maand bij aanvang van de hypotheek na hypotheekrente aftrek. 

De maandlast kan veranderen als de rente hoger of lager is als je een offerte aanvraagt of een andere hypotheekvorm kiest. Maar ook als je extra terugbetaalt of als een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Let op! Voor de berekening van de netto maandlast houden we geen rekening met de WOZ-waarde van de woning en het eigenwoningforfait dat je betaalt. De netto maandlast kan als gevolg van fiscale regels afwijken.

none
Je hebt eigen geld nodig voor de bijkomende kosten bij het kopen van een woning.

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. We hebben de kosten voor je uitgerekend op basis van gemiddelden. Kijk op kosten koper voor meer informatie over bijkomende kosten.

Onze berekening laat zien wat je ongeveer bij Obvion kunt lenen en wat dit per maand kost. We hebben de gegevens gebruikt die je hebt ingevuld. Dat betekent dat we je een indruk van de mogelijkheden geven maar niet met alle factoren rekening kunnen houden. De berekening is gebaseerd op onderstaande uitgangspunten.

 • Jij en je partner zijn ouder dan 18 jaar en in Nederland woonachtig en belastingplichtig.
 • De hypotheek is bedoeld voor aankoop, onderhoud of behoud van een bestaande woning.
 • De hypotheek is een eigenwoningschuld waarvan rente aftrekbaar is in box 1.
 • Het ingevulde inkomen en de maandelijkse verplichtingen blijven de komende 30 jaar gelijk.
 • We rekenen standaard met de rente van de Obvion Woon Hypotheek die op dit moment geldt voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG met een rentevaste periode van 10 jaar. We gaan uit van de tariefgroep t/m 106% marktwaarde.
 • We houden geen rekening met energielabels.
 • Als jouw maximale hypotheek lager is dan de NHG-grens, dan rekenen wij automatisch met ons NHG rentetarief. De NHG-grens voor 2024 is:
  - Bestaande of nieuwbouwwoning: € 435.000
  - Verhoging voor aanvullende energiebesparende voorzieningen € 26.100

  Let op: voor energiezuinige woning (energieneutrale nieuwbouwwoning of energielabel A++++): € 461.100
 • De bruto maandlast is de rente en aflossing per maand bij aanvang van de hypotheek.
 • De  netto maandlast is de rente en aflossing per maand bij aanvang van de hypotheek na hypotheekrente aftrek.
 • De maandlast kan veranderen als de rente hoger of lager is als je een offerte aanvraagt of een andere hypotheekvorm kiest. Maar ook als je extra terugbetaalt of als een nieuwe rentevaste periode ingaat.
 • We hebben geen rekening gehouden met andere fiscale bijtellingen of aftrekposten die je kunt hebben zoals bijvoorbeeld het eigenwoningforfait op basis van de WOZ-waarde van de woning.
 • We gaan er van uit dat je gedurende de gehele looptijd van de hypotheek (30 jaar) hypotheekrenteaftrek hebt.

Alle berekeningen zijn gebaseerd op cijfers van 2024.

Let op

De uitkomst van de berekening geeft je geen rechten. Je krijgt geen aanbod of advies om een product te kopen of aan te passen. Het gebruik van deze rekentool is niet bedoeld om reclame te maken voor een financieel product. Ga voor een persoonlijke berekening en advies naar een onafhankelijke adviseur.

Persoonlijke berekening? Ga naar een adviseur!

Ga voor een persoonlijke berekening en advies naar een onafhankelijke adviseur. Vul hieronder je postcode of woonplaats in en dan krijg je direct een overzicht van adviseurs in jouw buurt.

Vind een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt

'1234 AA' of 'Amsterdam'

Voor jou geselecteerd

Klaar met het online hypotheek berekenen? Dan zijn er nog zoveel meer stappen op weg  naar je droomhuis. We selecteren daarom voor jou enkele relevante artikelen: