Afbeelding-onze-hypotheken

Hypotheek kiezen

Lees je goed in en vraag een onafhankelijk adviseur om hulp

Levenhypotheek

Bij een levenhypotheek koppel je een levensverzekering of beleggingsrekening/ -verzekering aan een hypotheek. We leggen je graag uit wat de voor- en nadelen van een levenhypotheek zijn.

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek bestaat uit twee delen: een hypotheek bij Obvion en een levensverzekering of beleggingsrekening/-verzekering. Je betaalt iedere maand rente over de hypotheek en premie voor de verzekering of inleg voor de beleggingsrekening. Uiteindelijk los je de hypotheek (gedeeltelijk) af met de uitkering van de verzekering of het opgebouwde tegoed van de beleggingsrekening.

Alles over de levenhypotheek

Wil je weten wat de plus- en minpunten van een levenhypotheek zijn? Of ben je nieuwsgierig naar de kosten en voorwaarden? Hieronder zetten we het op een rij.

Je kunt een verzekering of een beleggingsrekening/-verzekering koppelen aan een levenhypotheek van Obvion. Lees wat de voor- en nadelen voor beide mogelijkheden kunnen zijn.

Levenhypotheek met verzekering

Voordelen

  • Vrije keuze waar je de levensverzekering of beleggingsverzekering afsluit.
  • Mogelijkheid om een lopende levensverzekering te gebruiken.

Nadelen

  • Het doelkapitaal is niet gegarandeerd. Bij tegenvallende beleggingsresultaten is het doelkapitaal mogelijk te laag om je levenhypotheek af te lossen.
  • Indien een box 3 polis gekoppeld is aan je levenhypotheek, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek

Belangrijk om te weten! Via je verzekering betaal je premies. De einduitkering kan meer of minder zijn dan het bedrag van je levenhypotheek. Hierdoor kun je met een restschuld blijven zitten. Je ontvangt jaarlijks een overzicht van je verzekeraar met de waarde van je polis op dat moment.

Levenhypotheek met beleggingsrekening

In plaats van een levensverzekering mag je ook een beleggingsrekening koppelen aan een levenhypotheek. Bij het kiezen van een maatschappij waar je de beleggingsrekening afsluit, heb je dan niet de vrije keuze. Er zijn een aantal maatschappijen waaruit je mag kiezen. Welke maatschappijen dat zijn vermelden wij in de 'Toelichting bij de Algemene Voorwaarden', kijk hiervoor op de pagina Algemene voorwaarden. Het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht.

Belangrijk om te weten! De einduitkering van de beleggingsrekening kan meer of minder zijn dan het bedrag van je levenhypotheek. Want naast kans op koerswinst is er ook kans op verlies. Dat betekent dat je met een restschuld kunt blijven zitten. Obvion vraagt je om een verwachting van de einduitkering. Je adviseur kan deze voor je opvragen.

Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek? Dan kun je alleen kiezen voor een levenhypotheek als je een lopende Beleggingsrekenng Eigen Woning (BEW) of Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hebt en deze wilt oversluiten naar Obvion. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je jouw huidige KEW of BEW inbrengen zonder er belasting over te betalen. Dit heeft te maken met aangepaste fiscale hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 gelden.

Lees meer over het overgangsrecht

Bij Obvion hebben we drie verschillende hypotheekproducten, elk met eigen kenmerken en tarieven. Je kunt uit al deze producten kiezen. Wil je weten welk product het beste bij jouw wensen past? Je kunt hier de hypotheekproducten van Obvion vergelijken.

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen.

Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.

Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd aflossen? En zo ja: dien je dan een boete te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.

Onafhankelijk advies

Wil je meer weten over de levenhypotheek van Obvion? Of over andere hypotheekvormen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij je in de buurt. Hij kan je vertellen wat het beste bij je situatie en wensen past.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt