NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt.
Wat is Nationale Hypotheek Garantie?
Als je een hypotheek afsluit, leen je geld. Over het terugbetalen hiervan maak je afspraken met de geldverstrekker. Met NHG beperk je de risico’s en profiteer je van een lagere rente. Een hypotheek met NHG biedt extra zekerheid voor de geldverstrekker. Hij krijgt het geleende geld terug als je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding,werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen verstrekt de NHG.
Voordelen NHG
De voordelen van NHG op een rijtje:
Werkloos worden. Scheiden. Het kan zo maar zijn dat je in de toekomst je hypotheek niet meer kunt betalen. Of zelfs je woning moet verkopen. Dan kan er een tekort ontstaan. Omdat de opbrengst lager is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen. Met NHG beperk je de financiële gevolgen van onverwachte tegenvallers.
Als je een hypotheek met NHG hebt afgesloten, betaalt het Waarborgfonds mogelijk de restschuld voor je terug. Je hebt dan wel een schuld bij het Waarborgfonds.
Het Waarborgfonds kan besluiten die schuld kwijt te schelden. Je hoeft deze dan niet meer terug te betalen. Bijvoorbeeld omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Of werkloos. Voorwaarde is wel dat je er alles aan hebt gedaan om je schuld zo klein mogelijk te houden. En dat je voldoet aan de voorwaarden die het Waarborgfonds stelt.
Je leent nooit meer dan verantwoord is in je situatie. Omdat je maar een deel van je inkomen mag besteden aan woonlasten. Bij Obvion kijken we hier overigens altijd naar. Ook bij hypotheken zonder NHG. Want een hypotheek mag geen blok aan je been zijn of worden.
Omdat NHG borg staat, betaal je het NHG-rentetarief. Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaal je eenmalig een bedrag aan borgtochtprovisie over het hypotheekbedrag. De kosten die je maakt om NHG te krijgen zijn fiscaal aftrekbaar.
Hypotheek met NHG aanvragen
Een hypotheek met NHG bij Obvion regel je via een onafhankelijke adviseur. Hij kan je goed informeren over wat past bij jouw persoonlijke situatie.
Voorwaarden NHG
Je kunt NHG aanvragen voor de aankoop van een woning. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Kostengrens
- Een van de voorwaarden om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen is de koopprijs van je huis. Want vanaf 2017 bepaalt de gemiddelde koopsom van huizen in Nederland hoe hoog de grens is om een hypotheek met NHG te kunnen aanvragen. In 2023 geldt als maximale koopsom € 405.000.
- Investeer je in energiebesparende voorzieningen? Dan geldt in 2023 als maximale kostengrens € 429.300. Uiteraard moet je die extra financieringsruimte wel geheel besteden aan energiebesparende maatregelen zoals warmte terugwinning en / of energiezuinige ventilatie.
Andere voorwaarden
- De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut.
- Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend.
- Je kunt ook NHG aanvragen voor de verbouwing of renovatie van een woning. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Je vindt ze op de website van Nationale Hypotheek Garantie .
TIP voor zzp’er
Ben je zzp’er en werk je langer dan 1 jaar als zelfstandige? Dan kun je ook in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Lees meer op de website van NHG of vraag het aan je hypotheek adviseur.