Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Einde rentevaste periode

Bij het afsluiten van jouw hypotheek bij Obvion heb je een rentevaste periode gekozen: de termijn waarin het rentepercentage van je hypotheek vaststaat. Als je rentevaste periode bijna afloopt, krijg je automatisch een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Ontdek je opties en lees hoe je alles regelt.

Einde rentevaste periode | Let hier op voordat je kiest

Lees eerst welke mogelijkheden je hebt aan het einde van de rentevaste periode. Want het einde van je rentevaste periode is een goed moment om te kijken of je huidige hypotheek nog past bij jouw persoonlijke situatie.

Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ rentevaste periode. Hoe langer de periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten. Bij een kortere periode wijzigen je maandlasten eerder en vaker. De keuze hangt af van je persoonlijke situatie.

 • Je kunt elke rentevaste periode kiezen die wij aanbieden. Houd er wel rekening mee dat de rentevaste periode die je kiest, niet langer mag zijn dan het einde van de looptijd van het leningdeel. Is er geen rentevaste periode die hier op aansluit? Dan mag je voor dat leningdeel de dichtstbijzijnde langere rentevaste periode kiezen. De rentevaste periode eindigt dan op de einddatum van het leningdeel .
 • Als je geen andere rentevaste periode wilt dan wij voorstellen, hoef je niets te doen.
 • Wil je kiezen voor flexibele rente? Bij flexibele rente wijzigen de rente en je maandlast elke maand. Je profiteert snel bij een lagere rente. Maar bij een hogere rente stijgt je maandlast ook meteen. Je kunt voor maximaal 50% van je totale schuldrest een flexibele rente kiezen. Lees meer over een hypotheek met flexibele rente.

Misschien kun je door een van deze mogelijkheden je hypotheek beter laten aansluiten op jouw huidige persoonlijke situatie.

 • Heb je nu een Basis, Compact of Obvion Hypotheek? Of een StartGerusthypotheek (Light)? Misschien is het dan voordelig om jouw hypotheeksoort om te zetten naar onze Woon Hypotheek (mogelijk lagere rente).
  Let hierbij wel op als je een (bank)spaarhypotheek hebt! Dan is je hypotheekrente namelijk gekoppeld aan je spaarrente. Als je hypotheekrente dus omlaag gaat, dan gaat spaarrente ook omlaag. Je betaalt dus minder rentelasten, maar krijgt ook minder rente over je opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Iets om over na te denken als je de hypotheek wilt omzetten.
 • Je kunt je hypotheekvorm wijzigen naar een vorm die beter bij je past, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Aan het einde van je rentevaste periode kun je dit doen zonder vergoeding en administratiekosten. Het wijzigen van de hypotheekvorm kun je alleen regelen via je adviseur. Houd dan ook nog rekening met advieskosten.
 • Misschien is extra terugbetalen gunstig voor je.
 • Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan.

  Heeft jouw huis minimaal energielabel A? Dan is het goed om te weten dat je duurzaamheidskorting kunt krijgen. Door de duurzaamheidskorting* krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.

  • Is bij ons bekend dat je woning reeds energielabel A of hoger heeft? Dan ontvang je aan het einde van de rentevaste periode een renteherzieningsvoorstel inclusief duurzaamheidskorting*.
  • Is het energielabel niet bij ons bekend? Lever dan zelf het geregistreerde energielabel A of hoger bij ons aan, uiterlijk 5 werkdagen voor de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode. We verwerken duurzaamheidskorting dan nog bij de nieuw gekozen rentevaste periode.
  • Goed om te weten: bij een volgende nieuwe rentevaste periode kan de duurzaamheidskorting* hoger of lager zijn.

  * als we duurzaamheidskorting op dat moment aanbieden

  Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting

  Bij een (bank)spaarhypotheek is je hypotheekrente gekoppeld aan je spaarrente. Als je hypotheekrente omlaag gaat, dan gaat spaarrente ook omlaag. Je betaalt dus minder rentelasten, maar krijgt ook minder rente over je opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse premie/inleg stijgen. Deze premie/inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging.

  Jouw adviseur kan je hier alles over vertellen.

  Je krijgt 3 maanden vóór het aflopen van de rentevaste periode van je Compact Hypotheek, Basis Hypotheek, Obvion Hypotheek of StartGerusthypotheek (Light) automatisch een nieuw aanbod van Obvion. Als je rentevaste periode afloopt op 1 december krijg je dus rond 1 september bericht.

  Heb je een Obvion Hypotheek?
  Dan sturen we je één jaar voor het aflopen van je rentevaste periode al een herinnering. Met Obvion Rentekeuzevrijheid mag je namelijk in de laatste 12 maanden van je rentevaste periode al overstappen op een nieuwe rentevaste periode. Op elk gewenst moment in dat jaar, wanneer het jou uitkomt.

  Let op: Rentekeuzevrijheid is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek. En niet bij de Basis, Compact, Woon of StartGerusthypotheek (Light).

  De huidige hypotheeksoort, hypotheekvorm en rentevaste periode vormen de uitgangspunten voor het voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Oftewel:

  • Heb je nu een Basis Hypotheek (hypotheeksoort), dan gaan we uit van een Basis Hypotheek.
  • Heb je nu een annuïteitenhypotheek (hypotheekvorm), dan gaan we uit van het tarief voor een annuïteitenhypotheek.
  • Heb je nu een rentevaste periode van 10 jaar, dan gaan we opnieuw uit van 10 jaar. We houden wel rekening met de resterende looptijd van jouw hypotheek. Een rentevaste periode mag namelijk niet langer duren dan deze looptijd. Dus zou de resterende looptijd 9 jaar zijn, dan bieden we een rentevaste periode van 9 jaar aan.
  • Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere rentevaste periode. Houd wel rekening met de resterende looptijd van jouw hypotheek. Een rentevaste periode mag niet langer duren dan deze looptijd. In de bijlage van ons voorstel vind je andere rentevaste periodes met de daarbij behorende rentepercentages.
  • In de voorgestelde rentetarieven zijn de actuele tariefgroepen en de daarbij behorende individuele tariefopslagen verwerkt. Deze kunnen afwijken van de tariefgroepen en de individuele tariefopslagen die golden bij je huidige rentevaste periode.

  Goed om te weten

  We bieden je het actuele rentetarief. Dat is het tarief dat geldt voor soortgelijke leningen bij Obvion. Je krijgt dus hetzelfde tarief als nieuwe klanten met eenzelfde hypotheek.

  Bekijk onze actuele rentetarieven

  Houd er rekening mee dat we tijdens de laatste 3 maanden van de rentevaste periode geen offerte meer uitbrengen voor het tussentijds aanpassen van de rente, rentemiddelen of omzetten van de hypotheeksoort.


  Nieuwe rentevaste periode doorgeven? Via MijnObvion!

  Log in bij MijnObvion. Je ziet dan bij de nieuwe rentevaste periode de actuele rente die geldt op het moment dat je inlogt. Als je een keuze maakt, zie je de gevolgen voor je bruto maandbedrag.

  Kies nieuwe rentevaste periode

  Afbeelding-Extra-terugbetalen

  Heb je nog geen account? Binnen 1-2 minuten kun je zelf een MijnObvion account maken

  Eventueel kun je de nieuwe rentevaste periode doorgeven via het formulier uit ons aanbod, het formulier vastzetten nieuwe rentevaste periode of het formulier overstappen naar flexibele rente.

  Wat als de rente wijzigt voordat je nieuwe rentevaste periode start?

  De rente kan wijzigen in de drie maanden tussen de ontvangst van ons voorstel en de ingangsdatum van je nieuwe rentevaste periode. Wat betekent dat? Krijg je dan een andere rente? Voor elke hypotheeksoort gelden andere regels. Je vindt ze hieronder.

   Je krijgt het rentetarief zoals dat geldt op de datum van ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode.

   Voorbeeld

   Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Het rentetarief van 3,4% dat in ons voorstel staat, geldt voor je nieuwe rentevaste periode. Ook al daalt of stijgt de rente in de periode van 1 september tot 1 december.

   Afbeelding-Rentebepaling-woon-hypotheek

   De percentages zijn fictief gekozen.

   Je krijgt het rentetarief zoals dat geldt op de datum van ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode.

   Voorbeeld

   Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Het rentetarief van 3,4% dat in ons voorstel staat, geldt voor je nieuwe rentevaste periode. Ook al daalt of stijgt de rente in de periode van 1 september tot 1 december.

   Rentebepaling van compact hypotheek Obvion

   De percentages zijn fictief gekozen.

   Je krijgt het laagste tarief van 2 meetmomenten:

   • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode.
   • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

   Kies je een andere rentevaste periode? Dan geldt de datum waarop we je keuzeformulier / formulier vastzetten rentevaste periode ontvangen als 3e meetmoment.

   Voorbeeld

   Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. De rente wijzigt tussen 1 september en 1 december. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Omdat bij een Basis Hypotheek het laagste tarief van 2 meetmomenten geldt, krijg je deze rente van 3,3% voor je nieuwe rentevaste periode.

   Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

   Heb je een andere rentevaste periode gekozen? In dat geval kijken we naar 3 meetmomenten. Stel dat we het formulier met jouw keuze op 5 november hebben ontvangen. De 3 meetmomenten zijn: de rente op 1 september, op 5 november en op 1 december. Het laagste tarief van deze 3 meetmomenten geldt voor jouw nieuwe rentevaste periode.

   Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

   De percentages zijn fictief gekozen.

    Bij een Obvion Hypotheek geldt dalrente. Dat betekent dat je voor de nieuwe rentevaste periode de laagste rente krijgt uit de periode tussen twee momenten:

    • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode. 
    • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

     Voorbeeld

     Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Tussen 1 september en 1 december daalt de rente tot 2,9%. Om vervolgens te stijgen tot 3,3% op 1 december. Omdat bij een Obvion Hypotheek dalrente geldt, krijg je de laagste rente uit de periode 1 september – 1 december. In dit geval dus 2,9%.

     Rentebepaling van Obvion

     De percentages zijn fictief gekozen.

     Met Rentekeuzevrijheid meer tijd om nieuwe rentevaste periode te kiezen

     Een Obvion Hypotheek heeft ook de rentefaciliteit Rentekeuzevrijheid. Dit betekent dat je vanaf een jaar voor het aflopen van de rentevaste periode de rente op ieder gewenst moment kunt vastzetten voor een nieuwe rentevaste periode.

     Vraag persoonlijk advies

     Wil je alles weten over je mogelijkheden aan het einde van je rentevaste periode? Maak dan een afspraak met jouw onafhankelijke adviseur. Hij kan je vertellen wat het beste bij jouw situatie en wensen past. Je krijgt minimaal 3 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw aanbod van Obvion. Zo heb je ruim de tijd om zaken door te spreken en een weloverwogen keuze te maken.

     Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens meteen bij de hand. Of zoek een adviseur in de buurt.