Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Flexibele rente

Bij een hypotheek met flexibele rente is het rentetarief steeds voor één maand geldig. Wat het betekent om een hypotheek met flexibele rente te hebben, hoe het rentetarief is opgebouwd en de laatste ontwikkelingen lees je hieronder.

Let op! Een flexibele rente is niet mogelijk bij de Obvion Woon Hypotheek.

Flexibele rente

Bij een hypotheek met flexibele rente profiteer je snel als de rente daalt. Maar als de rente stijgt, gaat je maandlast ook omhoog. Je loopt dan financieel risico. Daarom moet je ervoor zorgen dat je iedere maand genoeg geld over hebt om die hogere maandlasten te kunnen betalen. Hoeveel geld je over moet hebben, is niet met zekerheid te zeggen. Niemand weet namelijk vooraf of de rente gaat stijgen. En hoeveel. We kunnen je wel uitleggen hoe het tarief van Obvion Flexibele Rente is opgebouwd. Dat en meer lees je in het onderstaande vragenoverzicht.

Veelgestelde vragen over flexibele rente

We zetten enkele veel gestelde vragen over een hypotheek met flexibele rente voor je op een rij.

Nee, je kunt bij Obvion niet je hele hypotheek afsluiten met flexibele rente. Je kunt op dit moment voor maximaal 50% van de schuldrest Obvion Flexibele Rente kiezen. Met schuldrest bedoelen we jouw openstaande hypotheekschuld. Voor het andere deel kies je een andere rentevaste periode.

Je kunt elke rentevaste periode kiezen die wij aanbieden. Houd wel rekening met de resterende looptijd van jouw hypotheek. Een rentevaste periode mag niet langer duren dan deze looptijd. Dus zou de resterende looptijd 9 jaar zijn, dan mag je nieuwe rentevaste periode niet langer dan 9 jaar zijn.

Let op! De Obvion Flexibele Rente geldt alléén voor de Obvion, Obvion Basis en Obvion Compact Hypotheek en niet voor de Obvion Woon Hypotheek.

Het rentetarief voor Obvion Flexibele Rente is opgebouwd uit de volgende variabele componenten:

  1. BasistariefDit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
  2. Doorlopende kostenHiermee betalen wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals huisvestingskosten en personeelskosten. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Deze opslagen zijn voor de risico’s die wij lopen als wij hypotheken verstrekken.
  3. WinstAls geldverstrekker kunnen wij deze opslag toevoegen aan ons vermogen. Hierdoor kunnen we geld uitlenen aan toekomstige klanten. We voldoen hiermee aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank.
  4. Individuele tariefopslag (risico-opslag) bij hypotheken zonder NHGHeb je een hypotheek zonder NHG? Dan betaal je misschien een extra tariefopslag. De hoogte van die tariefopslag is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning (= tariefgroep).
    Waarom hanteert Obvion een tariefopslag voor leningen zonder NHG? De tariefopslag gebruikt Obvion voor het afdekken van het risico dat Obvion loopt als je je lening niet kunt terugbetalen.

Er hangt geen vast percentage aan iedere component. De hoogte van iedere component kan maandelijks veranderen. Met als gevolg dat het rentepercentage ook maandelijks kan veranderen. Maar dat hoeft niet. Een rentepercentage kan ook één of meerdere maanden gelijk blijven.

Het rentepercentage op de website is het tarief dat geldt vanaf de 1e van de maand. Begint je Obvion hypotheek met Flexibele Rente halverwege de maand? Dan betaal je die maand de rente die geldt op de dag dat je hypotheek ingaat. Dat is de dag waarop je de hypotheekakte ondertekent bij de notaris. Je rentetarief kan in dat geval dus afwijken van het tarief in het overzicht dat onderaan deze pagina staat.

In onderstaande overzichten zie je uit welke componenten Obvion Flexibele Rente is samengesteld. Naast het huidige rentetarief en het jaarlijks kostenpercentage zie je bovendien welke componenten sinds de laatste rentewijziging zijn veranderd.

Opbouw rentetarief voor hypotheek met NHG - annuïtair & lineair

Obvion Flexibele Rente Tarief per 05-12-2023ten opzichte van 29-09-2023
Basistarief Gedaald
Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Gelijk gebleven
Doorlopende kosten Gelijk gebleven
Winst Gelijk gebleven
Totaaltarief met NHG 5,17%
Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) 5,3%

Opbouw rentetarief voor hypotheek zonder NHG - annuïtair & lineair

Obvion Flexibele Rente Tarief per 05-12-2023 ten opzichte van 29-09-2023
Basistarief Gedaald
Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Gelijk gebleven
Doorlopende kosten Gelijk gebleven
Winst Gelijk gebleven
Totaaltarief zonder NHG tot 55% marktwaarde 5,32%
Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) 5,5%

Let op: Wij zorgen ervoor dat de rentetarieven op onze website zo betrouwbaar mogelijk zijn. Zijn de rentetarieven toch (tijdelijk) niet juist, bijvoorbeeld door een invoerfout, en lijd je daardoor schade? Dan kun je ons daarvoor niet aansprakelijk stellen.

Rentehistorie

Obvion is open en eerlijk. Wij laten onze rentetarieven altijd zien, ook die uit het verleden. Handig als je wilt weten hoe de hypotheekrente zich heeft ontwikkeld.

Bekijk onze rentehistorie.

Wil je nog meer informatie over de flexibele rente van Obvion? Download dan de Leeswijzer. Hierin staat meer uitleg over de voordelen en risico’s en vind je ook een voorbeeldberekening. In de leeswijzer lees je ook meer over wat de mogelijkheden zijn als je al klant bent van Obvion.

Flexibele rente iets voor jou?

Wil je weten of een hypotheek met flexibele rente bij jouw situatie past? Zoek dan een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Die kan je hierin adviseren.