Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Extra aflossen

Door extra aflossen op je hypotheek daalt je hypotheekschuld. Een fijn idee omdat je zo ook bijvoorbeeld je maandlasten kunt verlagen. Hieronder leggen we je uit waar je o.a. rekening mee moet houden. En hoe je zelf eenvoudig een extra aflossing kunt regelen.

Hoeveel kan ik boetevrij aflossen?

Bij ons mag je elk jaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.  Dit noemen we je boetevrije aflossingsbedrag. Dit bedrag kun je dus, als je wilt, dit jaar nog kosteloos aflossen op je hypotheek. Je kunt bij ons ook maandelijks extra aflossen.

Let op:  Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per jaar max. 20% van je totale oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op leningdeel van je keuze.

Hoe kan ik extra aflossen? Via MijnObvion!

 • Je ziet je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel. En je kunt direct betalen via iDEAL als je niet meer dan je boetevrije bedrag aflost.
 • Je vult in welk bedrag je wilt aflossen en ziet wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?

Log dan direct in!

Naar MijnObvion

Geen account? Maak er in 1 minuut zelf een aan!

MijnObvion account maken

Goed om te weten voordat je gaat extra aflossen

Extra aflossen heeft voordelen. Maar kan ook nadelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over mogelijke gevolgen van extra aflossen.

Voordelen

 • Jaarlijks kun je een deel van je hypotheek boetevrij aflossen.
 • Je hypotheekschuld wordt lager, minder risico op restschuld ook wanneer waarde van je woning daalt.
 • Je betaalt minder rente, je maandlasten dalen.

Nadelen

 • Je hebt minder spaargeld voor onverwachte uitgaven.
 • Je fiscale hypotheekrenteaftrek gaat omlaag.
 • Mogelijk fiscaal nadelig voor een (bank)spaarhypotheek of hypotheek met een kapitaalverzekering.

Je adviseur kan precies voor je uitzoeken wat extra aflossen voor jouw situatie betekent en of het voor jou voordelig kan zijn.

Een extra aflossing op de geldlening van je (bank)spaarhypotheek heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van de spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening.

Ook zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen en deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar.

Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging of vraag ernaar bij je adviseur.

Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek

Tip:
Je kunt er ook voor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Hoe dat kan? Dat leggen we je op deze pagina uit.

Door extra geld te storten op de bankspaarrekening kun je de maandelijkse inleg verlagen. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben.

Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk omdat je:

 • een ABP-Hypotheek hebt.
 • meer dan je boetevrije aflossingsbedrag wilt overmaken.
 • op een (bank)spaarhypotheek wilt aflossen.
 • op twee of meer leningdelen tegelijk wilt aflossen.
 • meer dan de standaard betaallimiet van iDEAL (€ 50.000) wilt aflossen. Let op: sommige banken hanteren een lagere betaallimiet dan iDEAL. In MijnObvion krijg je dan de melding ‘Technische fout’. In dat geval moet je zelf met je bank contact opnemen om de betaallimiet aan te passen.

Lukt de iDEAL betaling niet, dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling. Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra aflossing kunt betalen. Ook staat in deze brief vermeld of je een boete (vergoeding) moet betalen en hoe hoog deze is.

In dit overzicht zie je de gemiddelde reactietermijn.

In de maand waarin de extra aflossing door ons is ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag. De maand erna betaal je het nieuwe maandbedrag.

Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.

Je hebt de extra aflossing via iDEAL betaald in MijnObvion:

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra aflossing verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.
 • Nadat we je extra aflossing hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan.

Je hebt een verzoek voor extra aflossing in MijnObvion doorgegeven (omdat iDEAL-betaling niet mogelijk was):

 • Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra aflossing kunt betalen. Ook staat in deze brief vermeld of je een boete (vergoeding) moet betalen en hoe hoog deze is.
 • Nadat we je extra aflossing hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra aflossing verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.
 • Nadat we je extra aflossing hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan.

Op de pagina reactietermijnen kun je zien hoe lang de gemiddelde reactietermijn is.

Nee, het is niet mogelijk om een eenmaal overgemaakte extra aflossing terug te draaien.

Wil je je hypotheek weer verhogen? Neem dan contact op met je adviseur. Hij kan berekenen of dit mogelijk is.

Meer veelgestelde vragen over extra aflossen