Door extra terugbetalen op je hypotheek daalt je hypotheekschuld. Een fijn idee omdat je zo ook bijvoorbeeld je maandlasten kunt verlagen. Hieronder leggen we je uit hoe je dit regelt en waar je o.a. rekening mee moet houden.
Extra terugbetalen? Regel het via MijnObvion!
Log in bij MijnObvion en beantwoord eerst enkele vragen. Je ziet daarna jouw leninggegevens én de vergoedingsvrije som. Na het invullen van het bedrag dat je wilt terugbetalen zie je in een grafiek de nieuwe maandlast en hypotheekschuld.
Je kunt direct betalen via iDEAL als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt.
Nog geen account? Binnen 1-2 minuten kun je zelf een MijnObvion account maken
Let op: Het maximale bedrag dat je via iDEAL kunt betalen is afhankelijk van de limiet die door jouw bank is ingesteld. Voor grotere bedragen kun je die limiet meestal tijdelijk verhogen.
Goed om te weten voordat je extra gaat terugbetalen
Extra terugbetalen heeft voordelen. Maar kan ook nadelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over mogelijke gevolgen van extra terugbetalen. In MijnObvion helpen we je met enkele vragen om meer inzicht te krijgen.
In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen.
Wil je extra terugbetalen met eigen middelen (bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis, loterij, (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, dertiende maand of uitkering van een verzekering)? Dan kun je altijd vergoedingsvrij extra terugbetalen, zo vaak als je wilt.
Wil je met geleend geld extra terugbetalen? Dan mag je elk kalenderjaar per leningdeel 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel extra terugbetalen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.
Je kunt bij ons ook maandelijks extra terugbetalen.
Tip: in MijnObvion vind je een overzicht met jouw leninggegevens met daarbij de vergoedingsvrije som.
In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen. De gekozen hypotheeksoort speelt hierbij een belangrijke rol.
Heb je één van deze hypotheeksoorten, dan mag je elk kalenderjaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel extra terugbetalen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.
Dit noemen we je vergoedingsvrije som. Dit bedrag kun je dus, als je wilt, dit kalenderjaar nog kosteloos extra terugbetalen op je hypotheek. Je kunt bij ons ook maandelijks extra terugbetalen.
Tip: In MijnObvion zie je een overzicht met jouw leninggegevens met daarbij de vergoedingsvrije som.
Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar max. 20% van je totale oorspronkelijke hypotheekbedrag vergoedingsvrij extra terugbetalen op het leningdeel van je keuze
Voordelen
- Jaarlijks kun je een deel van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen
- Je hypotheekschuld wordt lager, minder risico op restschuld ook wanneer waarde van je woning daalt.
- Je betaalt minder rente, je maandlasten dalen.
Nadelen
- Je hebt minder spaargeld voor onverwachte uitgaven.
- Je fiscale hypotheekrenteaftrek gaat omlaag.
- Mogelijk fiscaal nadelig voor een (bank)spaarhypotheek of hypotheek met een kapitaalverzekering.
Je adviseur kan voor je uitzoeken wat extra terugbetalen voor jouw situatie kan betekenen. En wat voor jou voordelig kan zijn. Onder bepaalde voorwaarden kun je namelijk ook de looptijd van je hypotheek inkorten. Je maandbedrag wijzigt dan niet. Je adviseur kan je meer vertellen over het inkorten van de looptijd en het eventueel voor je aanvragen.
Vraag je adviseur naar jouw mogelijkheden bij extra terugbetalen
Een extra terugbetaling op de geldlening van je (bank)spaarhypotheek heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van de spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening.
Ook zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen en deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar.
Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging of vraag ernaar bij je adviseur.
Lees meer over de voor- en nadelen van extra terugbetalen op je (bank)spaarhypotheek
Tip:
Je kunt er ook voor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Hoe dat kan? Dat leggen we je op deze pagina uit.
Door extra geld te storten op de bankspaarrekening kun je de maandelijkse inleg verlagen. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben.
Lees meer over de voor- en nadelen van extra storten of terugbetalen op je (bank)spaarhypotheek
Kijk voor veelgestelde vragen over extra terugbetalen bij onderwerp 'maandlast verlagen'
Handige links
- Maandelijks extra terugbetalen
- Hypotheek volledig terugbetalen
- Hoe berekent Obvion een vergoeding bij vervroegd terugbetalen