Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Extra terugbetalen

Door extra terugbetalen op je hypotheek daalt je hypotheekschuld. Een fijn idee omdat je zo ook bijvoorbeeld je maandlasten kunt verlagen. Hieronder leggen we je uit waar je o.a. rekening mee moet houden.

Hoeveel kan ik vergoedingsvrij terugbetalen?

In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen. De gekozen hypotheeksoort speelt hierbij een belangrijke rol.

Wil je extra terugbetalen met eigen middelen (bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis, loterij, (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, dertiende maand of uitkering van een verzekering)? Dan kun je altijd vergoedingsvrij extra terugbetalen, zo vaak als je wilt.

Wil je met geleend geld extra terugbetalen? Dan mag je elk kalenderjaar per leningdeel 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel extra terugbetalen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.

Je kunt bij ons ook maandelijks extra terugbetalen.

Heb je één van deze hypotheeksoorten, dan mag je elk kalenderjaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel extra terugbetalen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt.

Dit noemen we je vergoedingsvrije terugbetalingsbedrag. Dit bedrag kun je dus, als je wilt, dit kalenderjaar nog kosteloos extra terugbetalen op je hypotheek. Je kunt bij ons ook maandelijks extra terugbetalen.

Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar max. 20% van je totale oorspronkelijke hypotheekbedrag vergoedingsvrij extra terugbetalen op het leningdeel van je keuze

Belangrijke verwerkingsdatums voor eind 2021

Het einde van 2021 komt dichterbij. Een drukke tijd, voor jou en voor ons. Kijk welke datums we hanteren om ervoor te zorgen dat we jouw verzoek (bijvoorbeeld extra terugbetalen of declaratie voor bouwdepot) nog dit jaar afhandelen.

Check belangrijke verwerkingsdatums

Hoe kan ik extra terugbetalen? Via MijnObvion!

 • Log in bij MijnObvion en ga naar 'Maandlast verlagen > Extra terugbetalen'. Na het beantwoorden van enkele vragen zie je een overzicht met jouw leninggegevens met daarbij de vergoedingsvrije som.
 • Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen. Vervolgens zie je in een grafiek wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
 • Je kunt direct betalen via iDEAL als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?

Log dan direct in!

Naar MijnObvion

Geen account? Maak er in 1 minuut zelf een aan!

MijnObvion account maken

Goed om te weten voordat je extra gaat terugbetalen

Extra terugbetalen heeft voordelen. Maar kan ook nadelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over mogelijke gevolgen van extra terugbetalen. In MijnObvion helpen we je met enkele vragen om meer inzicht te krijgen.

Voordelen

 • Jaarlijks kun je een deel van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen
 • Je hypotheekschuld wordt lager, minder risico op restschuld ook wanneer waarde van je woning daalt.
 • Je betaalt minder rente, je maandlasten dalen.

Nadelen

 • Je hebt minder spaargeld voor onverwachte uitgaven.
 • Je fiscale hypotheekrenteaftrek gaat omlaag.
 • Mogelijk fiscaal nadelig voor een (bank)spaarhypotheek of hypotheek met een kapitaalverzekering.

Je adviseur kan voor je uitzoeken wat extra terugbetalen voor jouw situatie kan betekenen. En wat voor jou voordelig kan zijn. Onder bepaalde voorwaarden kun je namelijk ook de looptijd van je hypotheek inkorten. Je maandbedrag wijzigt dan niet. Je adviseur kan je meer vertellen over het inkorten van de looptijd en het eventueel voor je aanvragen.

Vraag je adviseur naar jouw mogelijkheden bij extra terugbetalen

Een extra terugbetaling op de geldlening van je (bank)spaarhypotheek heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van de spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening.

Ook zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen en deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar.

Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging of vraag ernaar bij je adviseur.

Lees meer over de voor- en nadelen van extra terugbetalen op je (bank)spaarhypotheek

Tip:
Je kunt er ook voor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Hoe dat kan? Dat leggen we je op deze pagina uit.

Door extra geld te storten op de bankspaarrekening kun je de maandelijkse inleg verlagen. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben.

Lees meer over de voor- en nadelen van extra storten of terugbetalen op je (bank)spaarhypotheek

Veelgestelde vragen over extra terugbetalen

Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk omdat je:

 • een ABP-Hypotheek hebt.
 • meer dan je vergoedingsvrije terugbetalingsbedrag wilt overmaken.
 • op een (bank)spaarhypotheek wilt terugbetalen.
 • op twee of meer leningdelen tegelijk wilt terugbetalen.
 • meer dan de standaard betaallimiet van iDEAL (€ 50.000) wilt terugbetalen. Let op: sommige banken hanteren een lagere betaallimiet dan iDEAL. In MijnObvion krijg je dan de melding ‘Technische fout’. In dat geval moet je zelf met je bank contact opnemen om de betaallimiet aan te passen.

Lukt de iDEAL betaling niet, dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling. Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken. Ook staat in deze brief vermeld of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze is. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

In dit overzicht zie je de gemiddelde reactietermijn.

In de maand waarin de extra terugbetaling door ons is ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag. De maand erna betaal je het nieuwe maandbedrag.

Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra terugbetaling tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra terugbetaalt.

Je hebt de extra terugbetaling via iDEAL gedaan in MijnObvion:

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra terugbetaling tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra terugbetaalt.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Je hebt een verzoek voor extra terugbetaling in MijnObvion doorgegeven (omdat iDEAL-betaling niet mogelijk was):

 • Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken. Ook staat in deze brief vermeld of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze is.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra terugbetaling tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra terugbetaalt.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Op de pagina reactietermijnen kun je zien hoe lang de gemiddelde reactietermijn is.

Nee, het is niet mogelijk om een eenmaal overgemaakte extra terugbetaling ongedaaan te maken.

Wil je je hypotheek weer verhogen? Neem dan contact op met je adviseur. Hij kan berekenen of dit mogelijk is.

Meer veelgestelde vragen over extra terugbetalen