Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Hypotheek aflossen met een schenking

Je kunt een schenking gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Je hebt daarbij de keuze uit een jaarlijkse schenking of een eenmalige schenking, als je wilt dat je schenking belastingvrij is tenminste.

Belastingvrij schenken

Ouders mogen hun kinderen een bedrag belastingvrij schenken. Hoeveel dat is, wijzigt elk jaar. Op de website van de Belastingdienst staat alle informatie over schenken en schenkbelasting bij elkaar.

Belastingvrije schenking voor eigen woning

Ouders mogen hun kinderen eenmalig een belastingvrije schenking van maximaal € 103.640 (bedrag 2020) geven voor de eigen woning. Deze schenking moet je dan gebruiken voor:

 • aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning
 • aflossing van je eigenwoningschuld
 • aflossing van een restschuld van je verkochte eigen woning
 • afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Er gelden meer voorwaarden, bijvoorbeeld dat het mogelijk is om de schenking te verdelen over 2 of 3 jaar. Kijk op de website van de Belastingdienst voor alle voorwaarden rondom schenken en schenkbelasting.

  Let op! In sommige situaties kan het verstandig zijn de schenking in een akte te laten vastleggen door een notaris. Vraag je onafhankelijke adviseur of notaris voor meer informatie over het risico als je dit niet doet.

  Schenking gebruiken om je hypotheek af te lossen?

  De jaarlijkse of eenmalige schenking kun je gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk jaar extra kunt aflossen zonder een vergoeding (boete) te te betalen. TIP: Ga naar MijnObvion want:

  • In MijnObvion zie je het vergoedingsvrije aflossingsbedrag per leningdeel.
  • Je vult in welk bedrag je wilt aflossen en ziet wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
  • Je kunt de extra aflossing direct betalen via iDEAL als je niet meer dan je vergoedingsvrije bedrag aflost. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.

  Hoe kun je extra aflossen? Eenvoudig via MijnObvion!

  Inloggen mijnobvion

  Heb je al een account?
  Log dan direct in!

  Direct extra aflossen

  Afbeelding-Goed-om-te-weten

  Nog geen account? Maak er dan direct een aan!

  MijnObvion account maken

  Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het verwerken van de extra aflossing langer kan zijn.

  Onafhankelijk advies bij schenking

  Wil je meer weten over de mogelijkheden van extra aflossen met een belastingvrije schenking? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij je in de buurt. Een adviseur kan precies voor je uitzoeken wat extra aflossen met een belastingvrije schenking voor jouw situatie betekent.

  Vind een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt