Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Hypotheeksoort omzetten naar Woon Hypotheek

Je hypotheeksoort omzetten naar de Woon Hypotheek? Dat is in veel gevallen mogelijk en kan je voordeel opleveren. Lees er meer over.

Hypotheek omzetten: het hoe, wat en waarom

Als je jouw huidige hypotheek omzet naar de Woon Hypotheek, kun je mogelijk een lagere rente krijgen.. Maar er zijn meer voordelen:

 • Je kunt het zelf regelen en bespaart op advies- of notariskosten
 • 100% vergoedingsvrij extra aflossen uit eigen middelen, bijvoorbeeld spaargeld, erfenis of uitgekeerde verzekering
 • Rentevergoeding over saldo bouwdepot maximaal 12 maanden gelijk aan je hypotheekrente. Bij meerdere leningdelen gaan we uit van een gewogen gemiddelde rente

Hieronder lees je meer over de voorwaarden, kosten en verschillen met je huidige hypotheeksoort.

Voor het omzetten naar de Woon Hypotheek gelden deze uitgangspunten

 • Je hebt nu een Basis, Compact of Obvion Hypotheek
 • De Woon Hypotheek heeft de volgende hypotheekvormen: annuïteit, lineair, aflossingsvrij (maximaal 50% van de marktwaarde van je huis) en SpaarGerust. Heb je een andere hypotheekvorm? Dan kun je deze niet meenemen naar de Woon Hypotheek. Misschien kun je dan wel omzetten naar een Compact Hypotheek.

  Voorbeeld
  Heb je nu een leningdeel levenhypotheek? Dan moet je voor dat leningdeel de hypotheekvorm wijzigen naar een hypotheekvorm die wel kan bij de Woon Hypotheek
 • Flexibele rente is niet mogelijk bij de Woon Hypotheek. Heb je nu een hypotheek met flexibele rente of Variabele maandrente? Dan kun je deze niet meenemen als je omzet naar een Woon Hypotheek. Je moet dan bij het omzetten kiezen voor een rentevaste periode van de Woon Hypotheek. •Je kunt alleen de gehele lening omzetten naar een Woon Hypotheek
 • De actuele Algemene Voorwaarden van de Woon Hypotheek gaan gelden voor je hele hypotheek vanaf ondertekening van onze offerte.

Let op als je een SpaarGerust hypotheek hebt

Bij een SpaarGerust hypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging om de rente te verlagen door om te zetten naar de Woon Hypotheek.

Als je omzet aan het einde van je rentevaste periode, dan kan dit zonder vergoeding en kosten. Heb je leningdelen die nog niet aan het einde van de rentevaste periode zitten? Dan zijn er wel kosten voor het omzetten van je hypotheek: administratiekosten van € 150 en mogelijk een vergoeding (boete).

Hypotheekvorm wijzigen via adviseur

Als je voor het omzetten naar de Woon Hypotheek de hypotheekvorm moet wijzigen, kun je dat alleen regelen via je adviseur. Houd dan ook nog rekening met advieskosten.

Als je jouw hypotheeksoort omzet naar de Woon Hypotheek, vervallen een aantal opties. De Algemene Voorwaarden van de Woon Hypotheek gaan immers gelden.

Voor een Basis Hypotheek vervallen deze opties

 • Bij einde rentevaste periode: het laagste tarief van drie meetmomenten
 • Bij verhogen hypotheek: het laagste tarief van twee meetmomenten

Voor een Obvion Hypotheek vervallen deze opties

Deze extra opties gelden

Wij bieden standaard een aantal extra’s bij al onze hypotheken. Omdat we er voor je willen zijn tijdens de hele looptijd van je hypotheek. Deze gelden dus ook voor jou als je de hypotheek omzet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verhuisregeling als je je huis verkoopt
 • Hulpmiddelen om betalingsproblemen te voorkomen als het je financieel even tegenzit
Afbeelding-zoek-adviseur

Goed idee: ga naar je adviseur

Wil je weten of het omzetten naar een Woon Hypotheek ook voor jou een goede optie?Je adviseur kan je meer vertellen over de financiële en fiscale gevolgen..

Zoek adviseur voor omzetten hypotheeksoort

Hoe regel je het omzetten naar de Woon Hypotheek

 1. Je kunt de omzetting aan ons doorgeven met dit formulier. Je hoeft geen inkomensgegevens en een taxatierapport aan te leveren.
 2. Je ontvangt van ons een offerte met daarbij de actuele Algemene Voorwaarden. Deze gelden vervolgens voor je hele hypotheek vanaf ondertekening van de offerte.
 3. Je stuurt de offerte binnen de tekentermijn getekend terug naar ons. Stuur je ons geen getekende offerte terug? Dan wijzigt niets.

Wij zorgen dat de hypotheek wordt omgezet zoals we in de offerte hebben gemeld. Dit doen we alleen als we een getekende offerte van jou ontvangen.

Let op: Voor het wijzigen van de hypotheekvorm moet je naar je adviseur gaan. Dat kun je niet zelf bij ons regelen.

Veelgestelde vragen

We brengen maar één keer in de 3 maanden een offerte uit voor het omzetten van de hypotheeksoort.

Dit geldt ook als de offerte niet getekend is binnen de tekentermijn.

Het is wel mogelijk om een Basis of Obvion Hypotheek om te zetten naar een Compact Hypotheek.

Het is NIET mogelijk om een Woon Hypotheek om te zetten naar een Basis, Compact of Obvion Hypotheek.

Een ABP Hypotheek kun je niet zomaar omzetten naar een Woon Hypotheek of een Compact Hypotheek. Er geldt namelijk een andere geldgever voor je ABP Hypotheek. Voor deze omzetting moet je wél langs de adviseur én de notaris.

Op bijvoorbeeld je saldo-opgave zie je of je een ABP Hypotheek hebt.