Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Salderen spaarwaarde | lagere rente door opgebouwde spaarwaarde

Heb jij een (bank)spaarhypotheek? Dan kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan. Dat noemen we ‘salderen’. Hoe dat gaat, lees je hier.

Salderen spaarwaarde – wat is dat?

Bij een (bank)spaarhypotheek bouw je spaarwaarde op. Als we het hebben over het salderen van de spaarwaarde dan bedoelen we dat we die waarde zogenaamd aftrekken van je hypotheekschuld. De schuld die daarna overblijft, gebruiken we om te bepalen in welke tariefgroep je valt als je een lening zonder NHG hebt.. Het kan dus zomaar zijn dat je doorschuift naar een lagere tariefgroep, waardoor je minder rente hoeft te betalen.

Salderen spaarwaarde – waarom zou je dat doen?

Het salderen van de spaarwaarde heeft voor- en nadelen. Zeker, een lagere rente is fijn. Maar de premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening stijgt (hypotheekrente en spaarrente zijn immers aan elkaar gekoppeld). Deze premie/inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Een goed advies is daarom echt nodig.

Afbeelding-zoek-adviseur

Salderen spaarwaarde regel je via je adviseur

Je adviseur kijkt wat voor jou de beste optie is. Daarom regel je salderen spaarwaarde alleen via je adviseur.

Zoek een adviseur in de buurt

Kan salderen spaarwaarde ook bij jouw hypotheek?

Je kunt salderen spaarwaarde aanvragen als je een van de volgende hypotheekvormen hebt:

  • SpaarGerusthypotheek
  • SpaarGaranthypotheek
  • Spaarhypotheek
  • Switchhypotheek
  • Solide Koers Hypotheek

In MijnObvion kun je zien welke hypotheekvorm jij hebt.

Goed om te weten: Zorgt jouw adviseur er voor dat wij het aanvraagformulier uiterlijk vijf werkdagen voor het einde van de maand ontvangen? Dan activeren wij het salderen van de spaarwaarde per de eerste van de volgende maand.

Let op: Je kunt salderen spaarwaarde slechts éénmalig activeren. Deze keuze is definitief en kan niet meer gewijzigd worden.

Salderen spaarwaarde bij oversluiten naar Obvion

Wil je jouw lopende (bank)spaarhypotheek oversluiten naar Obvion? Ook dan kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Dat kan nádat je hypotheek is gepasseerd bij de notaris.

Veelgestelde vragen over salderen spaarwaarde

We hebben enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp voor je verzameld. Staat jouw vraag hier niet bij? Vraag het dan aan je adviseur.

Kom je door het salderen van de spaarwaarde inderdaad in een lagere tariefgroep terecht? Dan geldt de lagere rente vanaf de maand volgend op de maand dat we jouw verzoek via de adviseur hebben ontvangen en verwerkt.

We sturen je een brief waarin je nieuwe, lagere rente en maandbedrag zijn vermeld.

Nee, dat is niet altijd het geval. We trekken de opgebouwde spaarwaarde namelijk zogenaamd af van je hypotheekschuld. En we bepalen in welke tariefgroep je valt op basis van de hypotheekschuld die dan overblijft. Misschien kom je dus niet meteen in een lagere tariefgroep terecht. Je adviseur kan je dit vertellen.

Goed om te weten

Wij passen automatisch de rente aan als je op een later moment door de hogere opgebouwde spaarwaarde wél in een lagere tariefgroep valt. Je blijft tijdens de looptijd immers spaarwaarde opbouwen omdat je premie voor de spaarverzekering betaalt of de inleg voor de bankspaarrekening. Uiteraard hoor je van ons zodra je in een lagere tariefgroep terecht komt.

Je blijft tijdens de looptijd spaarwaarde opbouwen, ook als je voor salderen spaarwaarde hebt gekozen. Je betaalt immers premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening.

Als je door de hogere opgebouwde spaarwaarde weer in een lagere tariefgroep terecht komt, passen wij automatisch de rente aan. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen.

Als je kiest voor salderen spaarwaarde, blijf je gewoon je huidige hypotheekvorm houden.

Dat betekent dat je premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening blijft betalen.

Als je je huis verkoopt, kun je ervoor kiezen om de rentecondities van je lopende hypotheek mee te nemen. Je kunt voor de nieuwe hypotheek dan opnieuw salderen spaarwaarde aanvragen. 

Dat kan nádat je hypotheek is gepasseerd bij de notaris. Wel verandert de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van je huis. Het kan dus zijn dat je in een andere tariefgroep terecht komt.