Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Extra storten of aflossen op je spaarhypotheek: de voor- en nadelen

Je hebt een spaarhypotheek en denkt erover om een extra aflossing op je leningdeel te doen. Of een extra bedrag te storten op je bankspaarrekening/ spaarverzekering. Wat zijn de voor- en nadelen?

Extra aflossen: de plussen & minnen

Door extra af te lossen betaal je alvast een deel van je hypotheekbedrag terug.

Voordelen

 • De schuldrest van je hypotheek wordt lager. Hierdoor betaal je minder rente voor je leningdeel. Ook betaal je minder per maand voor je bankspaarrekening of spaarverzekering. Omdat je een kleiner bedrag bij elkaar moet sparen.
 • Je mag meer aflossen dan storten (per leningdeel boetevrij tot 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel).

Nadelen

 • Doordat je aflost betaal je over een kleiner bedrag rente en kun je minder rente aftrekken van de belasting.
 • Als je wilt verhuizen en je hebt overwaarde doordat je hebt afgelost. Dan kan dit gevolgen hebben voor je fiscale bijleenregeling. Je kan dat minder lenen met behoud van je hypotheekrenteaftrek.

Hoe kan ik extra aflossen

Ga voor onafhankelijk advies

Als je wilt extra aflossen of extra storten op je spaarhypotheek, kan dat fiscale en financiële gevolgen hebben. Wil je direct meer weten over je persoonlijke situatie en de mogelijkheden van jouw spaarhypotheek? Neem dan contact op met je adviseur.

Extra storten: de plussen & minnen

Door extra geld te storten op de bankspaarrekening kun je de maandelijkse inleg verlagen.

Voordelen

 • Je ontvangt meer rente over het bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Omdat je direct over een groter bedrag rente ontvangt.
 • Je betaalt minder per maand voor je bankspaarrekening of spaarverzekering.
 • Je maandbedrag wordt meestal direct lager.
 • Je spaart belastingvrij.
 • Je behoudt je maximale hypotheekrenteaftrek.

Nadelen

 • Je mag minder storten dan aflossen. Dat heeft te maken met de bandbreedte. Zodra je buiten de bandbreedte valt, ga je vermogensbelasting betalen over je opgebouwde vermogen. De bandbreedte is een regel opgesteld door de Belastingdienst en zorgt er voor dat je niet oneindig kunt blijven storten of aflossen op je Spaarhypotheek. Hoeveel je kunt storten of aflossen moet altijd berekend worden.
 • Extra storten is gebonden aan fiscale grenzen. Bijvoorbeeld door de bandbreedte is het bedrag dat je extra kunt storten beperkt.

Hoe kan ik extra storten?

Je kunt een extra storting doen als dit binnen de fiscale bandbreedte past. Heb je een SpaarGerusthypotheek (=bankspaarhypotheek) of een spaarhypotheek met een polis van ASR of een polis van Interpolis? Hieronder leggen we je uit hoe je dan een extra storting kunt doen.

Vraag je adviseur naar de fiscale en financiële gevolgen in jouw situatie als je een extra storting wilt doen.

Je kunt per rekeningjaar een extra storting doen als dit binnen de fiscale bandbreedte past. Volg deze stappen om de extra storting te regelen.

 1. Vul het formulier ‘Melden extra storting’ in en stuur dit ondertekend terug naar info@obvion.nl. Vermeld jouw hypotheeknummer in het onderwerp van het e-mailbericht.
 2. Wij berekenen of de door jouw gewenste extra storting binnen de fiscale bandbreedte past. Je ontvangt van ons een betalingsinstructie en kunt de extra storting overmaken naar Obvion.

  Past de door jouw gewenste extra storting niet in de fiscale bandbreedte? Dan ontvang je van ons een berekening van de minimaal en maximaal mogelijk extra storting. We vragen je dan om een nieuw formulier ‘Melden extra storting’ volledig in te vullen, te ondertekenen en te retourneren naar info@obvion.nl.

  Nadat wij het nieuwe formulier hebben ontvangen, krijg je van ons de betalingsinstructie voor het overmaken van de extra storting naar Obvion.
 3. We verwerken de extra storting. Binnen drie weken ontvang je een schriftelijke bevestiging van de extra storting met daarin informatie over de nieuwe maandelijkse premie inleg en de ingangsdatum van deze nieuwe premie inleg.

Je kunt een extra storting doen als dit binnen de fiscale bandbreedte past. Deze informatie vragen we op bij ASR. Houd er rekening mee dat de gemiddelde reactietermijn hierdoor ongeveer twee weken langer is. Volg deze stappen:

 1. Vul het Formulier melden extra storting ASR in en stuur dit ondertekend terug naar info@obvion.nl. Vermeld jouw hypotheeknummer in het onderwerp van het e-mailbericht.
 2. Wij vragen ASR of de gewenste extra storting binnen de fiscale bandbreedte past.
 3. ASR stuurt ons een offerte met daarin vermeld:
  -Het bedrag van de extra storting dat binnen de fiscale bandbreedte past -De nieuwe maandelijkse premie
 4. Je ontvangt van ons de offerte van ASR. Wij vragen je deze te ondertekenen en te retourneren naar info@obvion.nl. Vermeld jouw hypotheeknummer in het onderwerp van het e-mailbericht.

  Wij sturen de door jou ondertekende offerte terug naar ASR. Jij kunt dan de extra storting overmaken naar ASR zoals beschreven in de offerte.
 5. ASR verwerkt jouw extra storting als zij de extra storting én de ondertekende offerte hebben ontvangen. De premiewijziging zal ingaan per de eerste dag van de eerstvolgende maand na ontvangst van de extra storting én de ondertekende offerte.

  Je ontvangt binnen een aantal weken een gewijzigd polisblad van ASR.

  Je kunt één keer per 12 maanden een extra storting doen als dit binnen de fiscale bandbreedte past. Deze informatie vragen we op bij Interpolis. Houd er rekening mee dat de gemiddelde reactietermijn hierdoor ongeveer twee weken langer is. Volg deze stappen:

  1. Vul het mutatieformulier verzekering Interpolis in en stuur dit ondertekend terug naar info@obvion.nl. Vermeld jouw hypotheeknummer in het onderwerp van het e-mailbericht.

   Let op: Bij ‘Reden mutatie’ kies je voor de optie ‘Extra storting’. Het veld ‘Afkoop’ vul je dus niet in. Bij ‘Extra storting’ vul je de gewenste extra storting in.
  2. Wij vragen Interpolis of de gewenste extra storting binnen de fiscale bandbreedte past.
  3. Interpolis stuurt ons de berekening of jouw extra storting binnen de fiscale bandbreedte past. En vermeldt daarbij de nieuwe maandelijkse premie.
  4. Past de gewenste extra storting binnen de fiscale bandbreedte? Dan sturen wij jou de betalingsinstructie voor het overmaken van de extra storting naar Interpolis.

   Past de gewenste extra storting niet binnen de fiscale bandbreedte? Dan informeren we jou over de maximale extra storting. We vragen je dan om een nieuw mutatieformulier verzekering Interpolis volledig in te vullen, te ondertekenen en te retourneren naar info@obvion.nl.

   Nadat wij het nieuwe formulier hebben ontvangen, krijg je van ons de betalingsinstructie voor het overmaken van de extra storting naar Interpolis. Wij sturen het nieuwe formulier door naar Interpolis.
  5. Interpolis verwerkt jouw extra storting. De premiewijziging zal ingaan per de eerste dag van de eerstvolgende maand na ontvangst van de extra storting én het mutatieformulier.

   Je ontvangt binnen een aantal weken een gewijzigd polisblad van Interpolis.

   Terug naar de informatie over de spaarhypotheek