Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Een overzicht van vragen en antwoorden over het extra aflossen (terugbetalen) op je lopende hypotheek vind je hieronder.

Bij ons mag je elk jaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt. Dit noemen we je boetevrije aflossingsbedrag. Dit bedrag kun je dus, als je wilt, dit jaar nog kosteloos aflossen op je hypotheek.

Ga je hier overheen? Dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van de huidige hypotheekrente.

Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Je extra aflossing kun je zelf online regelen via MijnObvion.

Eenvoudig en handig:

 • Je ziet je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel
 • Je vult in welk bedrag je wilt aflossen en kunt dan zien wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld zijn
 • Direct betalen via iDEAL* als je niet meer dan je boetevrije bedrag aflost

Inloggen MijnObvion

Afbeelding-Goed-om-te-weten

Heb je nog geen account?
Vraag er dan direct een aan.

MijnObvion aanvragen

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je meer dan je boetevrije aflossingsbedrag wilt overmaken, omdat je een ABP-Hypotheek hebt of omdat je wilt aflossen op een (bank)spaarhypotheek. Dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling.

Wil je geen account voor MijnObvion?
Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het verwerken van de extra aflossing dan langer kan zijn.

Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk omdat je:

 • een ABP-Hypotheek hebt.
 • meer dan je boetevrije aflossingsbedrag wilt overmaken.
 • op een (bank)spaarhypotheek wilt aflossen.
 • op twee of meer leningdelen tegelijk wilt aflossen.
 • meer dan de standaard betaallimiet van iDEAL (€ 50.000) wilt aflossen. Let op: sommige banken hanteren een lagere betaallimiet dan iDEAL. In MijnObvion krijg je dan de melding ‘Technische fout’. In dat geval moet je zelf met je bank contact opnemen om de betaallimiet aan te passen.

Lukt de iDEAL betaling niet, dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling. Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra aflossing kunt betalen. Ook staat in deze brief vermeld of je een boete (vergoeding) moet betalen en hoe hoog deze is.

In dit overzicht zie je de gemiddelde reactietermijn.

Je hebt de extra aflossing via iDEAL betaald in MijnObvion:

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra aflossing verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.
 • Nadat we je extra aflossing hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan.

Je hebt een verzoek voor extra aflossing in MijnObvion doorgegeven (omdat iDEAL-betaling niet mogelijk was):

 • Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra aflossing kunt betalen. Ook staat in deze brief vermeld of je een boete (vergoeding) moet betalen en hoe hoog deze is.
 • Nadat we je extra aflossing hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra aflossing verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.
 • Nadat we je extra aflossing hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan.

Op de pagina reactietermijnen kun je zien hoe lang de gemiddelde reactietermijn is.

In de maand waarin de extra aflossing door ons is ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag. De maand erna betaal je het nieuwe maandbedrag.

Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.

Nee, het is niet mogelijk om een eenmaal overgemaakte extra aflossing terug te draaien.

Wil je je hypotheek weer verhogen? Neem dan contact op met je adviseur. Hij kan berekenen of dit mogelijk is.

Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op om de extra aflossing te regelen.

Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het verwerken van de extra aflossing langer kan zijn.

Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek. En niet bij de Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

Ook dan geldt dat je per kalenderjaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel. Los je meer dan 20% af, dan betaal je hiervoor misschien een boete.

Let op:
Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Ja, dat gaan we doen voor onze klanten die op of na 14 juli 2016 hun:

 • hypotheek (gedeeltelijk) vervroegd afgelost hebben en hiervoor een vergoeding betaalden.
 • hypotheekrente hebben aangepast terwijl de lopende rentevaste periode nog niet was afgelopen en hiervoor een vergoeding betaalden. De datum van omzetting is daarbij bepalend voor de vraag of de door jou betaalde vergoeding wordt meegenomen in de herberekening.

Lees meer details over vergoeding betaalde boete

Persoonlijk advies

Overweeg je om extra af te lossen? Neem dan contact op met je onafhankelijke adviseur om eventuele gevolgen te bespreken.

Meer weten over extra aflossen? Bekijk dan de pagina over extra aflossen.