Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Veelgestelde vragen over je saldo-opgave

Hieronder vind je enkele vragen en antwoorden over deze jaaropgave van je hypotheek. .

Elk jaar stuurt Obvion jou een saldo-opgave (ofwel jaaropgave). Dit is het totaaloverzicht van alle verschuldigde en ontvangen bedragen m.b.t. je hypotheek bij Obvion in het desbetreffende jaar. De saldo-opgave bevat tevens de fiscale gegevens die van belang zijn voor je belastingaangifte.

Toelichting op de ontvangen saldo-opgave 2018

Toelichting op de ontvangen saldo-opgave 2018 voor (bank)spaarhypotheken

Vorig jaar kon je via MijnObvion aangeven op welke manier jij vond dat wij de saldo-opgave moesten versturen. Het antwoord van het merendeel was duidelijk: digitaal! Dat gaan we dit jaar dus gewoon doen. Iedereen krijgt de saldo-opgave daarom digitaal via MijnObvion. Wel zo makkelijk, want hij is altijd bereikbaar en direct zichtbaar. En dat we op deze manier duurzaam bezig zijn, maakt het extra mooi.

De saldo-opgave staat voor je klaar in MijnObvion. Daar kun je ook saldo-opgaven van eerdere jaren downloaden.

Tip: Bekijk hier de veelgestelde vragen over (inloggen in) MijnObvion.

Als je inlogt in MijnObvion, dat staat de saldo-opgave voor je klaar onder het kopje ‘Documenten’, in het menu.

Let op! Houd er rekening mee dat er in sommige weekenden noodzakelijk onderhoud van MijnObvion is gepland waardoor je de saldo-opgave niet kunt bekijken. Dit is:

-  16 & 17 februari, 16 & 17 maart, 13 & 14 april: in deze weekenden van zaterdag 17:00 uur tot zondag 17:00 uur geen saldo-opgave beschikbaar. 
- 10 & 24 februari, 10 & 24 maart, 7 & 22 april: van 09:00 tot 17.00 uur geen saldo-opgave beschikbaar. 

Meer weten over je digitale saldo-opgave? Bekijk deze overzichtspagina eens!

Wil je de saldo-opgave toch liever per post ontvangen? Dat kan. Laat het ons weten via dit formulier. Houd er wel rekening mee dat de wachttijd hiervoor langer is. Het duurt ongeveer zo’n 10 werkdagen voordat je hem ontvangt.

Op je jaaropgave staat 'berekende rente' en 'verschuldigde bedragen. De 'berekende rente' is het rentebedrag dat Obvion dat jaar in rekening heeft gebracht. Bij 'verschuldigde bedragen' vind je het totale bedrag aan rente en eventuele aflossing dat in dat jaar tenminste ontvangen had moeten zijn.

Of de bedragen gelijk zijn aan elkaar, is afhankelijk van de afloswijze. Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de bedragen gelijk. Bij een annuïteiten of een lineaire hypotheek is het verschuldigde bedrag voor de hypotheek hoger, omdat je niet alleen de rente maar ook een deel van de lening aflost. Op de saldo-opgave is in dat laatste geval het verschil in mindering gebracht op de restschuld.

Op de saldo-opgave wordt de betalingsstatus per 31 december 2018 vermeld, dit is ook het uitgangspunt voor de ‘Aangifte Inkomstenbelasting 2018’.

Het kan zijn dat je (extra) aflossing pas in januari 2019 door Obvion is verwerkt. Het gevolg is dat deze extra aflossing niet is vermeld op de saldo-opgave van 2018. Betalingen die in 2018 niet zijn verwerkt, zie je terug in de saldo-opgave van 2019. Ondanks dat het bedrag van de extra aflossing op de saldo-opgave 2019 komt te staan, zal de extra aflossing van het boetevrije bedrag van 2018 afgaan.

Op de pagina extra aflossen kun je meer lezen over de mogelijkheden.

Op de saldo-opgave wordt de betalingsstatus per 31 december 2018 vermeld. Het kan zijn dat je extra storting pas in januari 2019 door Obvion is verwerkt. Het gevolg is dat deze extra storting niet is vermeld op de saldo-opgave van 2018. Betalingen die nu niet zijn verwerkt, zie je terug in de saldo-opgave van 2019.

Je krijgt nog een laatste saldo-opgave als de hypotheek geheel is afgelost en alle administratieve handelingen zijn verwerkt. Dit is meestal binnen een maand na aflossing van de hypotheek.