Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Einde rentevaste periode

Loopt je rentevaste periode bijna af? Dan ontvang je automatisch een nieuw voorstel voor een nieuwe rentevaste periode van ons. We vertellen je graag hoe het werkt en wat je mogelijkheden zijn aan het einde van een rentevaste periode.

Wat is 'einde rentevaste periode'?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een rentevaste periode: de termijn waarin het rentepercentage van je hypotheek vaststaat. Bij Obvion kan deze variëren van 1 tot 30 jaar. Aan het einde van een rentevaste periode krijg je een nieuw voorstel en kies je een nieuwe rentevaste periode.

Mogelijkheden bij einde rentevaste periode

Het einde van je rentevaste periode is een goed moment om te kijken of je huidige hypotheek nog past bij jouw persoonlijke situatie. Kijk bijvoorbeeld of:

 • de hypotheekvorm nog bij je past.
 • het gunstig is om meer af te gaan lossen.
 • het voordelig is om je Basis of Obvion Hypotheek om te zetten naar onze Compact Hypotheek (mogelijk lagere rente).
 • je de opgebouwde spaarwaarde van je (bank)spaarhypotheek kunt gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan.

We hebben een handig overzicht ‘jouw hypotheek veranderen’ waarin je kunt zien welke wijziging je zelf kunt regelen. Let wel: als het gewenst is dat een onafhankelijke adviseur in jouw belang meedenkt. dan geven wij dit aan. Hij kan de fiscale of financiële gevolgen van een wijziging overzien. Ook voor de lange termijn.

Jouw hypotheek veranderen, wat kun je zelf?

Nieuw voorstel rentevaste periode

Je ontvangt automatisch een nieuw voorstel van Obvion.

Wanneer een nieuw voorstel?

 • Bij een Compact Hypotheek, Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek krijg je 3 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw aanbod. Als je rentevaste periode afloopt op 1 december krijg je dus rond 1 september bericht.
 • Bij een Obvion Hypotheek sturen we je één jaar voor het aflopen van je rentevaste periode een herinnering. Met Obvion Rentekeuzevrijheid mag je namelijk in de laatste 12 maanden van je rentevaste periode al overstappen op een nieuwe rentevaste periode.

Inhoud nieuw voorstel

De huidige hypotheeksoort, aflosvorm en rentevaste periode vormen de uitgangspunten voor het voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Oftewel:

 • Heb je nu een Basis Hypotheek, dan gaan we uit van een Basis Hypotheek.
 • Heb je nu een annuïteitenhypotheek (aflosvorm), dan gaan we uit van het tarief voor een annuïteitenhypotheek.
 • Heb je nu een rentevaste periode van 10 jaar, dan gaan we opnieuw uit van 10 jaar.
 • Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere rentevaste periode. In de bijlage van het voorstel vind je andere rentevaste periodes met de daarbij behorende rentepercentages.
 • In de voorgestelde rentetarieven zijn de actuele tariefgroepen en de daarbij behorende individuele tariefopslagen verwerkt. Deze kunnen afwijken van de tariefgroepen en de individuele tariefopslagen die golden bij je huidige rentevaste periode.
 • We bieden je het actuele rentetarief. Dat is het tarief dat geldt voor soortgelijke leningen bij Obvion. Je krijgt dus hetzelfde tarief als nieuwe klanten met eenzelfde hypotheek.

  Bekijk onze actuele hypotheekrente

  Hoe kies je een andere rentevaste periode?

  Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ rentevaste periode. Hoe langer de periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten. Bij een kortere periode wijzigen je maandlasten eerder en vaker. De keuze hangt af van je persoonlijke situatie.

  Je kunt zelf een andere rentevaste periode kiezen of overstappen naar flexibele rente. Dat kun je doorgeven via het wijzingsformulier uit ons voorstel of via een van onderstaande formulieren. Als je geen andere rentevaste periode wilt dan wij voorstellen, hoef je niets te doen.

  Vastzetten nieuwe rentevaste periode

  Overstappen naar flexibele rente

  Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging.

  Wat als de rente wijzigt voordat je nieuwe rentevaste periode start?

  De rente kan wijzigen in de drie maanden tussen de ontvangst van ons voorstel en de ingangsdatum van je nieuwe rentevaste periode. Wat betekent dat? Krijg je dan een andere rente? Voor elke hypotheeksoort gelden andere regels. Je vindt ze hieronder.

   Je krijgt het rentetarief zoals dat geldt op de datum van ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode.

   Voorbeeld

   Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Het rentetarief van 3,4% dat in ons voorstel staat, geldt voor je nieuwe rentevaste periode. Ook al daalt of stijgt de rente in de periode van 1 september tot 1 december.

   Rentebepaling van compact hypotheek Obvion

   De percentages zijn fictief gekozen.

   Je krijgt het laagste tarief van 2 meetmomenten:

   • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode.
   • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

   Kies je een andere rentevaste periode? Dan geldt de datum waarop we je keuzeformulier / formulier vastzetten rentevaste periode ontvangen als 3e meetmoment.

   Voorbeeld

   Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. De rente wijzigt tussen 1 september en 1 december. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Omdat bij een Basis Hypotheek het laagste tarief van 2 meetmomenten geldt, krijg je deze rente van 3,3% voor je nieuwe rentevaste periode.

   Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

   Heb je een andere rentevaste periode gekozen? In dat geval kijken we naar 3 meetmomenten. Stel dat we het formulier met jouw keuze op 5 november hebben ontvangen. De 3 meetmomenten zijn: de rente op 1 september, op 5 november en op 1 december. Het laagste tarief van deze 3 meetmomenten geldt voor jouw nieuwe rentevaste periode.

   Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

   De percentages zijn fictief gekozen.

    Bij een Obvion Hypotheek geldt dalrente. Dat betekent dat je voor de nieuwe rentevaste periode de laagste rente krijgt uit de periode tussen twee momenten:

    • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode. 
    • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

     Voorbeeld

     Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Tussen 1 september en 1 december daalt de rente tot 2,9%. Om vervolgens te stijgen tot 3,3% op 1 december. Omdat bij een Obvion Hypotheek dalrente geldt, krijg je de laagste rente uit de periode 1 september – 1 december. In dit geval dus 2,9%.

     Rentebepaling van Obvion

     De percentages zijn fictief gekozen.

     Met Rentekeuzevrijheid meer tijd om nieuwe rentevaste periode te kiezen

     Een Obvion Hypotheek heeft ook de rentefaciliteit Rentekeuzevrijheid. Dit betekent dat je vanaf een jaar voor het aflopen van de rentevaste periode de rente op ieder gewenst moment kunt vastzetten voor een nieuwe rentevaste periode.

     Vraag persoonlijk advies

     Wil je alles weten over je mogelijkheden aan het einde van je rentevaste periode? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Hij kan je vertellen wat het beste bij jouw situatie en wensen past.

     Je krijgt minimaal 3 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw aanbod van Obvion. Zo heb je ruim de tijd om zaken door te spreken en een weloverwogen keuze te maken.

     Zoek adviseur