Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Rentevormen

Er zijn twee rentevormen: vast en variabel. Met een vaste rente weet je vooraf wat je elke maand betaalt. Met variabele rente kan de hypotheekrente per maand op en neer gaan. Deze schommeling zie je terug in je maandbedrag. De rentevormen leggen we hieronder in het kort uit.

Vaste rente

Met een vaste rente zet je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast, onder voorwaarde dat je tariefgroep, de hypotheeksoort en de hypotheekvorm niet wijzigen. Dit heet een ‘rentevaste periode’. Met vaste rente weet je vooraf wat je elke maand betaalt.

Als je zekerheid wilt over het te betalen maandbedrag.

Bij Obvion kun je kiezen uit verschillende rentevaste perioden. De looptijd varieert van 1 tot en met 20, 25 en 30 jaar. Bij elke rentevaste periode en hypotheekvorm hoort een bepaald rentetarief. Bekijk onze actuele hypotheekrente tarieven. Na afloop van de door jou gekozen periode kun je een nieuwe periode afspreken.

Lees hier hoe het rentetarief is samengesteld.

Variabele of flexibele rente

Met variabele rente kan de hypotheekrente per maand verschillen. Je maandbedrag kan daardoor schommelen. Variabele rente heet bij ons ‘Flexibele Rente’. Obvion Flexibele Rente is mogelijk bij al onze hypotheeksoorten. Dus zowel bij de Compact, Basis als Obvion Hypotheek.

Let op: Flexibele Rente is niet mogelijk bij de SpaarGerusthypotheek, SpaarGaranthypotheek, Spaarhypotheek en Switchhypotheek.

Obvion heeft nog twee maandvariabele rentetarieven:

 • Obvion Variabele maandrente
  Obvion Variabele maandrente is sinds 23 maart 2009 niet meer verkrijgbaar. Deze informatie is bedoeld voor klanten die nog een hypotheek met deze rentevorm hebben.
  Bij maandvariabele rente stellen wij op de laatste werkdag van iedere maand het rentetarief vast en informeren je hierover. Het rentetarief geldt steeds voor één maand. Als het rentetarief wijzigt, dan wijzigt ook je maandlast. Je profiteert dus snel als de rente daalt. Maar als de rente stijgt, gaat je maandlast ook omhoog. Op de pagina Hypotheek met Variabele maandrente lees je hoe dit tarief is samengesteld.
 • Overbruggingskrediet
  Op de pagina Rentetarief overbruggingskrediet lees je hoe dit tarief is samengesteld.

  Als je nog niet wilt kiezen voor een langere rentevaste periode. Omdat je verwacht dat de rente gaat dalen. En als je het renterisico wil spreiden. Door een deel van je hypotheek met flexibele rente te sluiten. Bij Obvion Flexibele rente volg je zelf de rentewijzigingen.

  Het rentetarief geldt steeds voor één maand. Bij een daling profiteer je direct de volgende maand van een lager maandbedrag. Bij een stijgende rente geldt het omgekeerde. Je kunt overigens altijd direct en gratis overstappen op een langere rentevaste periode.

  Je betaalt de rente die Obvion op de laatste werkdag van de vorige maand heeft vastgesteld. Je nieuwe maandrente gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Bekijk het tarief voor Obvion Flexibele Rente.

  Op de pagina Hypotheek met Flexibele Rente lees je hoe het Flexibele rentetarief is samengesteld.

  Voorbeeld

  - Rente op 2 juli = 3,3%
  - Rente op 10 juli = 2,9%
  - Rente op 22 juli = 3,2%
  - Rente op 29 juli = 3,2% (laatste werkdag)
  - Rente op 5 augustus = 3,4%

  In augustus betaal je 3,2% rente. Dit is de rente die geldt op de laatste werkdag van juli (29 juli). Op de pagina downloads vind je de leeswijzer Obvion Flexibele Rente. Hierin staan de belangrijkste aandachtspunten bij elkaar.

  Hoe wordt je maximale hypotheek vastgesteld? Bekijk de video

  Maximale hypotheek
  Maximale hypotheek

  Onafhankelijk advies over rentevormen

  Ga je voor zekerheid of voor het risico van stijgende maandbedragen? Overleg hierover met jouw adviseur. Hij kan je alles vertellen over rentevormen.

  Vind een adviseur

  Vind een goede onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.