Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Risico-opslag voor hypotheek zonder NHG

Bij hypotheken zonder NHG krijg je te maken met een risico-opslag (tariefopslag), afhankelijk van de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van je woning. Lees er meer over!

Tariefopslag | hoe en wat?

Een tariefopslag is een extra opslag bovenop de hypotheekrente. Deze is afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning. Hoe hoger je hypotheekbedrag is in verhouding tot de marktwaarde, hoe meer tariefopslag je betaalt. Hoe lager je hypotheekbedrag, hoe minder tariefopslag. Om deze verhouding te bepalen, gebruiken we verschillende categorieën die we tariefgroepen noemen. De tariefgroep waarin jij valt, bepaalt dus de hoogte van jouw tariefopslag.
Goed om te weten! In het rentetarief dat in je offerte staat is de tariefopslag al verwerkt.

Een tariefgroep geeft de verhouding weer tussen je hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dit zijn de tariefgroepen die Obvion op dit moment hanteert:

Tariefgroep

 • t/m 55% marktwaarde
 • t/m 70% marktwaarde
 • t/m 80% marktwaarde
 • t/m 90% marktwaarde
 • t/m 101% marktwaarde
 • meer dan 101% marktwaarde

Voorbeeld

Stel je wilt een bedrag lenen van €290.000 voor een woning met een marktwaarde van €380.000. Je valt dan in de tariefgroep t/m 80% marktwaarde (€290.000/ €380.000 *100%=76%).

Hoe hoog is de opslag bij deze tariefgroepen?

In onze tarieventool op de rentepagina zie je meteen welk rentetarief bij welke tariefgroep hoort. Dat is het tarief inclusief tariefopslag.

Het voorbeeld hierboven kun je vertalen naar jouw situatie. Kom je er niet uit en ben je al klant van Obvion? Bel ons even, dan zoeken wij het voor je na. Ben je nog geen klant? Vraag dan advies bij je onafhankelijke adviseur.

Ja dat kan als je hypotheekschuld daalt en je in een lagere tariefgroep terecht komt. Bijvoorbeeld als je een annuïteitenhypotheek hebt en daardoor elke maand aflost. Of door de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. Of door een extra aflossing. Mocht dit gebeuren, dan passen wij automatisch je hypotheekrente aan. De Consumentenbond gaf ons hier onlangs nog een 10 voor.

We passen ook de rente aan als je kunt aantonen dat je woning in waarde is gestegen en je daardoor in een lagere tariefgroep terecht komt.

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loopt Obvion een hoger risico dat jij de hypotheek niet volledig kunt terugbetalen bij verkoop van je huis. Want er staat niemand garant. Dit risico wordt groter naarmate de hypotheekschuld hoger is in verhouding tot de waarde van je woning. Daarom werkt Obvion (net als alle andere geldverstrekkers) met een tariefopslag.

Veranderende marktomstandigheden (zoals ontwikkelingen en/of wijzigingen t.a.v. de kapitaalmarkten en/of kapitaalkosten) kunnen Obvion aanleiding geven om de tariefopslagen aan te passen. Dat kan bij aanvang van een nieuwe rentevaste periode.

Bepalen waarde: van executiewaarde naar marktwaarde

Voor het bepalen van de waarde van je woning kijken we vanaf 24 april 2017 niet meer naar de executiewaarde, maar naar de marktwaarde. Wat dit betekent voor je lopende hypotheek, vraag je? Er verandert pas iets als een nieuwe rentevaste periode start. Op dat moment kijken we naar je nieuwe tariefopslag zoals hierboven uitgelegd.

  Wanneer start er een nieuwe rentevaste periode?

  • Als je huidige rentevaste periode afloopt en je nog niet aan het einde van de looptijd zit
  • In het geval je de Obvion Hypotheek of Basis Hypotheek omzet naar een Compact Hypotheek
  • Wanneer je de hypotheekrente afkoopt om zo je rente te verlagen
  • Als je rentemiddeling aanvraagt (alleen mogelijk bij Obvion Hypotheek)

  Tip bij vergelijken van hypotheekrentes

  Als je een hypotheek zoekt, dan speur je vaak naar de laagste hypotheekrente van dit moment. Maar kijk ook eens naar de looptijdrente ofwel de gemiddelde rente tijdens de gehele looptijd. Dit kan soms voordeliger voor jou uitpakken. Het overwegen waard!

  Waarom een hypotheek bij Obvion?