Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Stijging woningwaarde

Lagere bruto maandlasten omdat de waarde van je woning is gestegen? Dat kan mogelijk zijn. We leggen het je uit.

Stijging woningwaarde | Lagere maandlasten

Is je woning in waarde gestegen? En heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan jouw hypotheek door de waardestijging in een lagere tariefgroep terecht komen. Omdat de tariefgroep onder andere afhankelijk is van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde* van je woning.

Door een lagere tariefgroep daalt de rente en gaat je bruto maandlast omlaag.

*Heb je al een hypotheek bij Obvion en is je rentevaste periode ingegaan voor 24 april 2017? Dan geldt voor dat leningdeel de verhouding tussen de hypotheekschuld en de executiewaarde van je woning.

Bij een (bank)spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent dat je een lagere spaarrente ontvangt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar.

Wel is onder voorwaarden
hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging om de rente te verlagen.

Hoe kun je de waarde van je woning bewijzen?

De gewijzigde woningwaarde toon je aan via een gevalideerd taxatierapport dat is opgesteld volgens de richtlijnen van het NRVT door een onafhankelijke taxateur. Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden vanaf de waardepeildatum. Dit is de datum waarop de taxateur de woning heeft geïnspecteerd.

  • Heb je een Compact Hypotheek, Basis Hypotheek of Obvion Hypotheek? Dan accepteert Obvion ook de meest recente WOZ-beschikking.
  • Heb je een Woon Hypotheek? Dan is onder voorwaarden een Calcasa Desktoptaxatie mogelijk wanneer de hypotheekschuld maximaal 60% van de marktwaarde van de woning bedraagt. Kijk op de website desktoptaxatie.nl voor meer informatie over desktoptaxaties.

Afbeelding-rente-tussentijds-aanpassen

Hogere waarde doorgeven? Via MijnObvion!

De hogere waarde van je woning kun je via MijnObvion doorgeven. Eenvoudig en snel. Heb je nog geen account voor MijnObvion? Maak dan binnen 1 - 2 minuten zelf een account aan.

Log in om de woningwaarde door te geven

Let op: zorg jij er voor dat wij de hogere woningwaarde uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de maand hebben ontvangen? Dan verwerken wij die woningwaarde nog per de eerste van de volgende maand.