Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Veelgestelde vragen over rente

Enkele vragen en antwoorden rondom rente vind je hieronder.

Je wilt de rente van je huidige hypotheek bij Obvion verlagen. Bijvoorbeeld omdat de actuele rente lager is dan het tarief dat je betaalt voor je huidige rentevaste periode. Obvion biedt je 5 manieren om de hypotheekrente verlagen. Lees erover op de pagina 'rente verlagen'

Naar pagina ‘rente verlagen’

Via de Obvion Rentemail. Bij elke wijziging in onze hypotheekrentetarieven sturen wij je een e-mail bericht.

Beneden aan deze pagina kun je je aanmelden voor Obvion Rentemail.

Ja. Dat kan als je door de hogere waarde van je woning onder de grens van de zogenaamde individuele tariefopslag komt. Ook als je rentevaste periode nog niet is afgelopen. Je moet dan wel kunnen bewijzen wat de waarde van je woning is. Dat kan door een NWWI-taxatierapport of een WOZ-beschikking.

De individuele tariefopslag wordt gebaseerd op de marktwaarde* van je woning. Gebruik je een WOZ-beschikking (laatste peildatum), dan hanteren we de WOZ-waarde als marktwaarde*.

*Heb je al een hypotheek bij Obvion en is je rentevaste periode ingegaan voor 24 april 2017? Dan geldt voor dat leningdeel de verhouding tussen de hypotheekschuld en de executiewaarde van je woning.

Je onafhankelijke adviseur kan je meer informatie geven.

Bij Obvion heb je de keuze uit de rentevaste perioden van 1 tot en met 20, 25 en 30 jaar. Heb je een hypotheek met meerdere leningdelen? Dan kun je voor elk leningdeel een andere rentevaste periode kiezen.

Obvion biedt niet alleen vaste rentevaste perioden maar ook de Flexibele Rente. Lees hierover meer op de pagina rentevormen.

Rentevrijheid is alleen mogelijk bij een Obvion Hypotheek. Dus niet bij een Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

Met Obvion Rentevrijheid krijg je bedenktijd. Bijvoorbeeld omdat je nog niet weet of je de rente voor een langere tijd wilt vastzetten. Je krijgt een rentevaste periode van 2 jaar. Binnen die 2 jaar kun je overstappen op een andere rentevaste periode. Dit kan eenmalig en is gratis.

Je kunt dan opnieuw voor een rentevaste periode van 2 jaar kiezen. Maar dat is dan zonder Obvion Rentevrijheid.

Rentekeuzevrijheid is alleen mogelijk bij een Obvion Hypotheek. Dus niet bij een Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

Met Obvion Rentekeuzevrijheid krijg je extra bedenktijd in het laatste jaar van je rentevaste periode. In dat laatste jaar mag je gratis overstappen op een nieuwe rentevaste periode. Dat kan op elk moment in dat jaar, wanneer het je uitkomt.

Let op: Obvion Rentekeuzevrijheid is niet mogelijk in combinatie met Obvion Rentevrijheid.

Ben je te laat met het betalen van de maandelijkse rente voor je hypotheek? Dan betaal je een boeterente. Boeterente is een extra rente die je betaalt bij een te late betaling. De boeterente is 0,16% van het maandelijkse rentebedrag.

Boeterente voor inleg SpaarGerustrekening

Ben je te laat met het betalen van de inleg op je SpaarGerustrekening? Dan schiet Obvion deze inleg voor. Je betaalt hiervoor wel een boeterente. Deze boeterente is 0,16% van het maandelijkse rentebedrag.

Het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) is het bedrag dat je als vergoeding betaalt aan Obvion. Dit bestaat uit de totale kosten van de hypothecaire geldlening en is uitgedrukt in een percentage op jaarbasis van het totale kredietbedrag. Je kunt het JKP gebruiken om verschillende kredietaanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Opbouw rentetarief

Obvion is open en eerlijk over haar rentetarieven. Het beleid van Obvion is dat onze klanten een eerlijk rentepercentage voor een goede hypotheek betalen. Lees de uitleg over de hypotheekrente van Obvion.

Het rentetarief voor Obvion Flexibele Rente bestaat uit vijf componenten. Een daarvan is het basistarief: Dit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.

De inkoopprijs van Obvion Flexibele Rente is gebaseerd op een mix van kortlopend en langlopend geld. Deze mix is afhankelijk van de gemiddelde duur dat klanten Flexibele Rente afnemen. Voordat ze eventueel kiezen voor een langere rentevaste periode.

Op de pagina Hypotheek met flexibele rente vind je uitgebreide uitleg over de opbouw van het rentetarief.

Rente aan einde rentevaste periode

Obvion maakt geen verschil tussen nieuwe en bestaande klanten. Je krijgt hetzelfde rentetarief als nieuwe klanten met een soortgelijke hypotheek.

Ja. Aan het einde van de rentevaste periode kun je gratis wisselen van hypotheekvorm. Of een andere rentevaste periode kiezen.

Ga hiervoor naar je onafhankelijke adviseur. Hij weet precies wat een aanpassing betekent voor je situatie. En hij kan deze voor je aanvragen.

Let op: wijzigen van een Obvion Hypotheek naar een Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek of omgekeerd is niet mogelijk.

Je krijgt automatisch een renteherzieningsvoorstel voor een nieuwe rentevaste periode tegen het huidige rentetarief. Obvion stuurt je dit voorstel ten minste drie maanden voordat je huidige rentevaste periode afloopt.

Obvion maakt geen onderscheid tussen nieuwe en bestaande klanten. Voor iedereen geldt hetzelfde hypotheekrentetarief. Aan het einde van de rentevaste periode krijg je hetzelfde hypotheekrentetarief als nieuwe klanten met dezelfde hypotheek. Dat is wel zo duidelijk.

Wil je meer weten? Lees er over op de pagina einde rentevaste periode. Of vraag het je adviseur.