Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Hypotheekregels

Sinds 1 januari 2013 gelden er nieuwe fiscale regels rondom hypotheken. We hebben de belangrijkste wijzigingen in hypotheekregels voor je samengevat.

Hypotheekregels voor je eerste koophuis

De veranderingen rondom de hypotheekregels voor je eerste koophuis hebben vooral te maken met de hypotheekrenteaftrek. Je komt maar onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Lees hier wat de voorwaarden zijn om als starter hypotheekrenteaftrek te krijgen.

Hypotheekregels als je een volgend huis koopt

Je had vóór 1 januari 2013 al een koopwoning met een eigenwoningschuld. Nu verkoop je je huis en koop je een nieuw huis. Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek?

Voor je nieuwe huis heb je een aanvullende hypotheek nodig. Voor dit aanvullende deel van je hypotheek krijg je te maken met de nieuwe hypotheekregels.  Als je over dit verhoogde deel ook hypotheekrenteaftrek wil, moet je dit deel binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Houd echter rekening met onder andere de bijleenregeling.

Voor het bestaande deel geldt het overgangsrecht.

Voorbeeld

Voor je huidige woning heb je een hypotheek van € 200.000 afgesloten. Maar je gaat verhuizen naar een huis waarvoor je een hypotheek van € 300.000 nodig hebt. Dan geldt het overgangsrecht voor je hypotheekdeel van  € 200.000. De nieuwe hypotheekregels gelden voor het hypotheekdeel van € 100.000.

Als je nieuwe huis goedkoper is, gelden de nieuwe hypotheekregels niet tot de hoogte van je eigenwoningschuld per 31 december 2012. Houd echter rekening met onder andere de bijleenregeling.

Je kunt hierover het beste contact opnemen met je hypotheekadviseur.

Als de verkoopopbrengst van je huis kleiner is dan je hypotheekschuld, houd je een restschuld over. Deze restschuld kan onder voorwaarden meegefinancierd worden in je nieuwe hypotheek. De rente die je betaalt over deze restschuld is maximaal 15 jaar aftrekbaar in box 1 en er geldt geen aflossingseis. Deze regeling is geldig voor huizen die verkocht en geleverd zijn/worden vanaf 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

Tip

Let op De restschuld is hierbij de verkoopopbrengst van de eigen woning verminderd met de eigenwoningschuld die op deze woning rustte. Verkoopkosten komen in mindering op de verkoopopbrengst.

Het maakt niet uit of je na de verkoop huurt of een nieuwe woning koopt waarin je de restschuld meefinanciert. In beide gevallen is de rente over de lening voor de restschuld aftrekbaar. Is de restschuld na 15 jaar nog niet afgelost? Dan is de rente niet meer aftrekbaar in box 1 en valt de resterende restschuld in box 3.

Op de website www.restschuldinfo.nl vind je algemene informatie rondom restschuld op je hypotheek.

Heb je tijdelijk twee eigen woningen? Bijvoorbeeld omdat je vorige woning leeg te koop staat? Dan kun je maximaal 3 jaar (ná het jaar dat je bent verhuisd) in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek voor je oude woning. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de oude woning staat te koop. de oude woning staat leeg sinds je bent verhuisd.
  • de oude woning was je hoofdverblijf.
  • je verhuurt de woning niet en de woning was (is) ook geen vakantiewoning. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie over tijdelijk twee woningen.

Oude woning verhuurd?

Ben je inmiddels verhuisd naar je nieuwe woning en verhuur je tijdelijk nog de oude woning? Je kunt dan alleen de hypotheekrente aftrekken* van je nieuwe eigen woning, het hoofdverblijf waar je woont. Na de verhuurperiode kun je onder voorwaarden opnieuw in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek voor de oude eigen woning.

* De mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van bepaalde voorwaarden. Informeer ernaar bij je adviseur.

Hypotheekregels als je de bestaande hypotheek wilt wijzigen

Voor hypotheken die op 31 december 2012 al waren afgesloten, is overgangsrecht geregeld. Maar wat betekent het voor de hypotheekrenteaftrek als je deze hypotheek verandert? Hieronder vind je veelgestelde vragen over nieuwe hypotheekregels.

Ja dat kan onder bepaalde voorwaarden. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je adviseur.

Voor de hypotheek die je al had, verandert de hypotheekrentaftrek niet. De verhoging is een nieuwe lening en valt daardoor onder de nieuwe hypotheekregels. In het algemeen geldt dat je bij een nieuwe hypotheek hypotheekrenteaftrek krijgt als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit geldt dus ook voor verhogingen.

Een extra aflossing wordt niet gezien als wijziging van je hypotheek. Daarom krijg je niet te maken met de nieuwe hypotheekregels. Er geldt een speciale regeling om voor het bedrag dat je aflost het overgangsrecht te behouden. Vraag hiernaar bij je adviseur.

Het hangt van je persoonlijke situatie af of extra aflossen verstandig is. Dit hangt van meerdere factoren af. Je adviseur kan je hierbij helpen.

Nee, door het aflopen en kiezen van je nieuwe rentevaste periode krijg je niet te maken met de nieuwe hypotheekregels.

Door het overgangsrecht blijft het mogelijk je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker met behoud van de oude regels voor hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan opnieuw kiezen voor bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek.

Om de oude regels inzake hypotheekrenteaftrek te behouden, geldt onder andere dat:

  • het huis waarvoor je de hypotheek oversluit je hoofdverblijf is en blijft.
  • het hypotheekbedrag dat je oversluit gelijk is aan of kleiner is dan je eigenwoningschuld op 31 december 2012.

Kijk of je hypotheek oversluiten naar Obvion voor jou interessant is.

Andere interessante pagina's