Afbeelding-inzicht-tips

Inzicht en tips voor je geldzaken?

We helpen je op weg om grip op je uitgaven te krijgen.

Inzicht en tips voor mijn geldzaken

De dagelijkse boodschappen zijn flink duurder geworden. De energiekosten ook. We hebben er allemaal mee te maken. Heb je hierdoor moeite om rond te komen? Of vraag je je af wat je kunt doen om je maandelijkse (woon)lasten te verlagen? Check deze tips.

Tips om je (woon)lasten te verlagen

Je weet dat je in de problemen kunt komen als je meer uitgeeft dan je als inkomen ontvangt. Met deze tips helpen we je op weg om grip op je uitgaven te krijgen. Doe er je voordeel mee.

Weet je hoeveel uitgaven je hebt? Een kasboekje kan je helpen om bij te houden wat je elke week uitgeeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar je uitgaven voor:
- Boodschappen
- Kleding
- Schoenen
- Pinbetalingen

Hierdoor zie je sneller op welke uitgaven je zou kunnen bezuinigen.
Op de website van Nibud vind je informatie om met beginnende geldproblemen aan de slag te gaan.

Een pinbetaling in de winkel is zo gedaan. Pin daarom een vast bedrag per week en gebruik dat om je boodschappen te betalen. Laat je pinpas dan thuis: zo kan je alleen uitgeven wat er op dat moment in je portemonnee zit.

Je kent dat wel, lang geleden een abonnement afgesloten en er niet meer naar gekeken. Heb je dat abonnement nog nodig? Wellicht kun je het opzeggen.

Soms kun je geld besparen door een nieuw abonnement te nemen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen voor je abonnementen voor televisie, telefoon en internet.

Heb je misschien recht op bepaalde tegemoetkomingen of toeslagen? Kijk hiervoor op mijntoeslagen.nl.

Let op: check ook of je toeslagen ontvangt waar je geen recht meer op hebt en voorkom dat je deze moet terugbetalen.

Het is handig om je maandelijkse vaste kosten voor bijvoorbeeld water en energie via automatische incasso te betalen. Zo is de kans kleiner dat je te laat betaalt en wellicht herinneringskosten moet betalen.

Dat klinkt eenvoudig en het biedt je overzicht. Houd formulieren en brieven per onderwerp bij elkaar. Orden ook je digitale documenten. Zo kun je geen rekeningen vergeten. En je kunt altijd gemakkelijk alles terugvinden.

Is je woning in waarde gestegen? En heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan jouw hypotheek door de waardestijging in een lagere tariefgroep terecht komen. De tariefgroep is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning. Door een lagere tariefgroep daalt de rente en gaat je bruto maandlast omlaag.

Lees hoe je de woningwaarde kunt aantonen

Let op! Geld lenen kost geld

Voor energiebesparende voorzieningen mag je meestal extra lenen. Je hypotheeklasten zijn dan weliswaar iets hoger, maar je energiekosten gaan omlaag. Bovendien is verduurzamen goed voor je wooncomfort, de waarde van je huis én het klimaat.

Lees meer over duurzaamheid

Ik wil hulp voor mijn betalingsproblemen

Kom je er zelf niet uit? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Bel ons via 088 1470 223. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:30 uur.
Of stuur een e-mail naar preventieteam@obvion.nl

Zelf aan de slag

Op de website van Nibud vind je informatie om met beginnende geldproblemen aan de slag te gaan.

Check die informatie

Hypotheekcheck aflossingsvrije hypotheek in 10 minuten

Kan je jouw aflossingsvrije hypotheek terugbetalen als die afloopt? Test het!

Doe de hypotheekcheck