Afbeelding-overlijden-en-hypotheek

Overlijden

Heb jij al nagedacht over morgen? Obvion denkt graag met je mee.

Overlijden

Als je dierbare komt te overlijden zit je in een emotionele achtbaan en moet je vaak ook nog vanalles regelen. Daarom dit praktische overzichtje.

Dat geeft jou wat meer houvast. Zoals dit stappenplan dat precies aangeeft wat je moet doen in geval van overlijden van je partner.

Stappen bij overlijden

Meld het overlijden via je adviseur. Hij kan dan ook de financiële gevolgen met je bespreken.

 • Akte van overlijden: Deze verklaring krijg je van de uitvaartondernemer. Heb je die niet gehad? Dan kun je hem opvragen bij je gemeente (afdeling Burgerzaken).

 • Verklaring van erfrecht: Deze hebben we alleen nodig als je dierbare niet was getrouwd  in gemeenschap van goederen of geen partnerschap zonder voorwaarden had. Omdat wij anders niet zeker weten wie de erfgenamen zijn.

 • Is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering om (een deel van) de hypotheek terug te betalen? Dan hebben sommige verzekeraars aanvullende stukken nodig. Daar ontvang je dan bericht over, via ons of je verzekeringsmaatschappij.

Heb je nog geen contact gehad met je adviseur? Dan is het goed te weten dat het vaak verstandig is om financieel advies te krijgen. Sommige wijzigingen aan de hypotheek kunnen alleen samen met een adviseur worden geregeld.

Zoek een adviseur in jouw buurt

Wij passen de hypotheek aan en je ontvangt van ons een leningoverzicht dat weergeeft hoe de situatie was op het moment van overlijden. Dit kun je gebruiken voor de belastingopgave.

Financiële problemen na overlijden

Diana kwam in financiële nood na het overlijden van moeder. Samen zochten we oplossingen om het hoofd boven water te houden.

Lees Diana's blog

  Veelgestelde vragen bij overlijden

  Dit korte stappenplan geeft je al wat eerste informatie, maar je wilt over een aantal dingen misschien meer weten. De drie meest gestelde vragen hebben we voor je verzameld en beantwoord. Wil je alles nog eens rustig nalezen? In deze brochure staat alles bij elkaar!

  Een hypotheek loopt in principe gewoon door. Na een overlijden passen wij standaard één of twee zaken aan:

  1.   De naam op de hypotheek

  Daarbij zijn er drie mogelijkheden:

  • Je dierbare was gehuwd in gemeenschap van goederen of had een partnerschapsovereenkomst zonder voorwaarden: De hypotheek komt dan alleen op naam van de partner te staan.

  • Je dierbare was gehuwd op huwelijkse voorwaarden of had een partnerschap met voorwaarden: De hypotheek komt op naam van de erfgenamen te staan. Dit kan de partner zijn, maar dat hoeft niet.

  • Je dierbare was alleenstaand of samenwonend zonder samenlevingsovereenkomst: De hypotheek komt op naam van de erfgenamen te staan. Dit kan de partner zijn maar dat hoeft niet.

  2. Hypotheekbedrag

  Als er een uitkering is van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) die terugbetaalt op de hypotheek, dan passen wij het hypotheekbedrag hier op aan. Nadat er is terugbetaald berekenen wij een nieuwe maandtermijn. Verder blijft de hypotheek in principe ongewijzigd. Wil je iets anders veranderen aan de hypotheek, bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

  Als de overlijdensrisico- of levensverzekering op beide levens is afgesloten, keert de verzekering uit als één van jullie beiden komt te overlijden. Als de verzekering op één leven is afgesloten, keert de verzekering uit bij het overlijden van die persoon. Met de uitkering kun je de hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen.

  Let op: Een overlijdensrisicoverzekering wordt altijd voor een bepaalde periode afgesloten (bijvoorbeeld 30 jaar). Een levensverzekering sluit je voor het hele leven.

  Laat het ons weten als je denkt betalingsproblemen te krijgen. Wij vinden dat wij er voor je moeten zijn. Ook als het even tegen zit. In dat geval bieden wij jou als klant hulp bij betalingsproblemen.

  Lees over hulp bij betalingsproblemen