Afbeelding-onze-hypotheken

Hypotheken van Obvion

Zoek je een hypotheek? Wij denken graag mee! Ontdek wat kan.

Hypotheeksoort omzetten naar Woon Hypotheek

Je hypotheeksoort omzetten naar de Woon Hypotheek? Dat is in veel gevallen mogelijk en kan je voordeel opleveren. Lees er meer over.

Hypotheek omzetten: het hoe, wat en waarom

Als je jouw huidige hypotheek omzet naar de Woon Hypotheek, kun je mogelijk een lagere rente krijgen.. Maar er kunnen meer voordelen zijn:

 • Je kunt het zelf regelen en bespaart op advies- of notariskosten
 • 100% vergoedingsvrij extra terugbetalen uit eigen middelen, bijvoorbeeld spaargeld, erfenis of uitgekeerde verzekering
 • Verhuisregeling - onder voorwaarden je rentetarief meeverhuizen naar nieuwe huis

Hieronder lees je meer over de voorwaarden, kosten en verschillen met je huidige hypotheeksoort.

Voor het omzetten naar de Woon Hypotheek gelden deze uitgangspunten

 • Je hebt nu een Basis, Compact of Obvion Hypotheek of een StartGerusthypotheek (Light)
 • De Woon Hypotheek heeft de volgende hypotheekvormen: annuïteit, lineair, aflossingsvrij (maximaal 50% van de marktwaarde van je huis) en SpaarGerust. Heb je een andere hypotheekvorm? Dan kun je deze niet meenemen naar de Woon Hypotheek. Misschien kun je dan wel omzetten naar een Compact Hypotheek.

  Voorbeeld
  Heb je nu een leningdeel levenhypotheek? Dan moet je voor dat leningdeel de hypotheekvorm wijzigen naar een hypotheekvorm die wel kan bij de Woon Hypotheek
 • Flexibele rente is niet mogelijk bij de Woon Hypotheek. Heb je nu een hypotheek met flexibele rente of Variabele maandrente? Dan kun je deze niet meenemen als je omzet naar een Woon Hypotheek. Je moet dan bij het omzetten kiezen voor een rentevaste periode van de Woon Hypotheek. •Je kunt alleen de gehele lening omzetten naar een Woon Hypotheek
 • De actuele Algemene Voorwaarden van de Woon Hypotheek gaan gelden voor je hele hypotheek vanaf ondertekening van onze offerte.

Let op als je een SpaarGerust hypotheek hebt

Bij een SpaarGerust hypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging om de rente te verlagen door om te zetten naar de Woon Hypotheek.

Als je omzet aan het einde van je rentevaste periode, dan kan dit zonder vergoeding en kosten. Heb je leningdelen die nog niet aan het einde van de rentevaste periode zitten? Dan zijn er wel kosten voor het omzetten van je hypotheek: administratiekosten van € 150 en mogelijk een vergoeding (boete).

Tip: indicatie vergoeding via MijnObvion

Kijk hiervoor in MijnObvion > menu Maandlast verlagen > Tussentijds rente aanpassen. Hoezo daar, vraag je? Omdat je zowel bij het omzetten naar de Woon Hypotheek als bij het aanvragen van het tussentijds aanpassen van de rente een nieuwe rentevaste periode kiest. Bij het tussentijds aanpassen van de rente kun je dus óók een indicatie van het vergoedingsbedrag voor het omzetten van de gehele hypotheek naar de Woon Hypotheek zien. Je hoeft dus géén offerte voor het tussentijds aanpassen van de rente aan te vragen.

Hypotheekvorm wijzigen via adviseur

Als je voor het omzetten naar de Woon Hypotheek de hypotheekvorm moet wijzigen, kun je dat alleen regelen via je adviseur. Houd dan ook nog rekening met advieskosten.

Als je jouw hypotheeksoort omzet naar de Woon Hypotheek, vervallen een aantal opties. De Algemene Voorwaarden van de Woon Hypotheek gaan immers gelden. Zo accepteren we bij de Woon Hypotheek geen WOZ-beschikking voor het aantonen van een hogere woningwaarde. Onder voorwaarden is wel een Calcasa Desktoptaxatie mogelijk. Kijk bij Stijging woningwaarde voor meer informatie.

1. Voor een Basis Hypotheek of een StartGerusthypotheek vervallen deze opties

 • Bij einde rentevaste periode: het laagste tarief van drie meetmomenten
 • Bij verhogen hypotheek: het laagste tarief van twee meetmomenten

2. Voor een Compact Hypotheek of een StartGerusthypotheek Light vervallen geen opties

3. Voor een Obvion Hypotheek vervallen deze opties

Deze extra opties gelden

Wij bieden standaard een aantal extra’s bij al onze hypotheken. Omdat we er voor je willen zijn tijdens de hele looptijd van je hypotheek. Deze gelden dus ook voor jou als je de hypotheek omzet. Denk bijvoorbeeld aan:

Afbeelding-zoek-adviseur

Goed idee: ga naar je adviseur

Wil je weten of het omzetten naar een Woon Hypotheek ook voor jou een goede optie?Je adviseur kan je meer vertellen over de financiële en fiscale gevolgen..

Zoek adviseur voor omzetten hypotheeksoort

Omzetten naar Woon Hypotheek zelf regelen? Via MijnObvion

Ga naar MijnObvion om een offerte voor omzetten Woon Hypotheek aan te vragen. We helpen je in MijnObvion eerst met enkele vragen op weg. Zodat je meer inzicht krijgt over de mogelijke gevolgen bij het omzetten van de hypotheeksoort.

Aanvragen omzetten hypotheeksoort naar Woon Hypotheek

Heb je een StartGerusthypotheek (Light) en wil je de hypotheek omzetten naar een Woon Hypotheek vóór het einde van de rentevaste periode? Dan kun je dat niet zelf regelen via Obvion. Er moet dan eerst via je adviseur een inkomenstoets plaatsvinden om te bepalen of de Starters Renteregeling voortijdig beëindigd kan worden.

Nog geen MijnObvion account?
Heb je nog geen account voor MijnObvion? Je kunt eenvoudig zelf een account aanmaken. Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het omzetten van de hypotheeksoort dan langer kan zijn.

Let op: Voor het wijzigen van de hypotheekvorm moet je naar je adviseur gaan. Dat kun je niet zelf bij ons regelen.

Na het versturen van de aanvraag

Als je de aanvraag verstuurt, ontvang je van ons een offerte met daarbij de actuele Algemene Voorwaarden. Deze gelden vervolgens voor je hele hypotheek vanaf de ingangsdatum van de wijziging. Je stuurt de offerte binnen de tekentermijn getekend terug naar ons.

Stuur je ons geen getekende offerte terug? Dan wijzigt niets. Als we wel een getekende offerte van jou ontvangen, zorgen we dat de hypotheek wordt omgezet zoals we in de offerte hebben gemeld.

Veelgestelde vragen

We brengen maar één keer in de 3 maanden een offerte uit voor het omzetten van de hypotheeksoort. Je kunt een nieuwe offerte aanvragen als die 3 maanden voorbij zijn.

Dit geldt ook als de offerte niet getekend is binnen de tekentermijn.

Het is wel mogelijk om een Basis Hypotheek, Obvion Hypotheek of StartGerusthypotheek om te zetten naar een Compact Hypotheek.

Het is niet mogelijk om een StartGerusthypotheek Light om te zetten naar een Compact Hypotheek.

Ook is het niet mogelijk om een Woon Hypotheek om te zetten naar een Basis, Compact of Obvion Hypotheek of een StartGerusthypotheek (Light).

Een ABP Hypotheek kun je niet zomaar omzetten naar een Woon Hypotheek. Er geldt namelijk een andere geldgever dan Obvion voor je ABP Hypotheek. Dat betekent dat je de hypotheek moet oversluiten naar een Woon Hypotheek. Hiervoor moet je wél langs de adviseur én de notaris.

Op bijvoorbeeld je saldo-opgave zie je of je een ABP Hypotheek hebt.