CPO

CPO

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

Met CPO je droom bouwen

Joeri (24) is timmerman van beroep. Samen met zijn vriendin Anne nam hij deel in een CPO-project. Lees hoe dat ging!

Joeri en Anne werden getipt over een informatieavond over CPO, gingen erheen en waren meteen verkocht. In 2017 bouwden ze samen met 16 andere deelnemers een eigen buurt.

CPO-project Zundert

In Zundert worden op een voormalige gemeentewerf 18 nieuwbouwwoningen ontwikkeld met behulp van CPO. Bij de start was er enkel de toezegging van de gemeente dat er een stuk land beschikbaar was. Op het moment van dit interview wordt het dak op hun zelf ontworpen huis gelegd. In de zomer van 2017 werden de eerste woningen opgeleverd. Voor Joeri begon toen een nieuw avontuur: het huis zelf volledig afwerken en zijn eigen garage bouwen.

Ideaal voor starter

Was je bewust op zoek naar CPO? “Nee, eigenlijk niet, we zijn er min of meer ingerold. Ik was voorheen niet bekend met CPO. Anne en ik hadden al rondgekeken maar de mogelijkheden als starter zijn bij reguliere nieuwbouw of bestaande huizen toch enigszins beperkt.

Met CPO kun je op veel fronten besparingen realiseren. Als collectief van bouwers heb je een behoorlijk goede onderhandelingspositie. CPO is voor ons de ideale manier om ons droomhuis te verwezenlijken. Zonder deze mogelijkheid hadden we dit echt niet kunnen doen.”

Geen seconde spijt

Joeri zit in het bestuur dat het collectief vertegenwoordigt. “Het CPO-concept sprak me zo aan dat ik er volledig bij betrokken wilde zijn. Het kost heel veel tijd om samen een woonwijk te ontwikkelen en te laten bouwen. Daarnaast moet je ook je eigen woning nog ontwerpen. Maar als dan eindelijk de eerste schep in de grond gaat en de bouw daadwerkelijk begint, voelt het alsof je elke steen zelf legt. Het is ongelooflijk intensief om te doen, maar we hebben er geen seconde spijt van gehad.”

1001 beslissingen

Joeri en Anne kozen voor een twee-onder-een-kapwoning. “Zodra je je eigen plek toegewezen hebt gekregen, ga je bedenken hoe je eigen huis eruit moet zien en deel je de ruimtes in. Op internet vind je handige tools om je wensen ook op schaal inzichtelijk te maken. Vervolgens zet je met de architect de puntjes op de i.”

Voordat het zo ver was, moesten er veel overkoepelende beslissingen worden genomen. “We hebben met het collectief avonden vergaderd over steensoorten en materiaalstalen. Dat was best heftig. Gelukkig kregen we daarbij hulp van onze architect/bouwbegeleider. Ook BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) heeft ons vanaf het allereerste begin heel goed ondersteund. Zij regelden het voortraject en vertelden ons precies wat ons te wachten stond en waar we voor gingen.”

Onafhankelijke adviseur

De hypotheek moest in het beginstadium geregeld worden. Joeri en Anne klopten in eerste instantie aan bij een plaatselijke bank, maar dat gesprek liep niet. “Via vrienden hadden we ook de naam van Michel doorgekregen, een onafhankelijk adviseur in Zundert. Dat voelde meteen goed en vertrouwd. Michel was heel helder en concreet in wat hij voor ons zou kunnen betekenen. We hebben hem gevraagd een presentatie te verzorgen voor het collectief. Daarna hebben 14 van de 17 leden hem als financieel adviseur in de arm genomen.”

Obvion hypotheek

Hoe kwam je bij een hypotheek van Obvion uit? “Bij de eerste oriëntatie en berekeningen kwam er steeds een andere hypotheekverstrekker naar boven. Gelukkig kwam Obvion na een half jaar ook in beeld. Obvion bleek een gouden greep nadat onze adviseur met jullie het hele project had doorgesproken. De voorwaarden en rentetarieven waren gunstig en er werd super snel gehandeld. Hierdoor hebben wij allemaal geprofiteerd van een gemeentesubsidie.”

CPO | vooral voordelen

Joeri heeft gedurende het drie jaar durende traject nooit getwijfeld of hij de juiste stap heeft gezet. “We hebben er altijd het volste vertrouwen in gehad. Wel heb je een lange adem nodig want CPO kost veel tijd en energie. Daarnaast moet je, nog voor je ook maar enig idee hebt hoe het huis eruit gaat zien, eigen geld inbrengen. In ons geval zo’n 4.500 euro, naast de subsidie van 4.000 euro.

Wij zien echter vooral de voordelen. We wonen straks in ons eigen ontworpen huis tegen lagere hypotheeklasten. We zijn heel intensief met alle kopers bezig geweest onze eigen buurt te ontwerpen en te laten bouwen. Van de stoeptegels tot de kinderspeelplaats en de lantaarnpalen. Inmiddels worden al onze ideeën werkelijkheid. Hoe bijzonder is dat?!”