Sedumdak | de voor- en nadelen van een groen dak

Sedumdak | de voor- en nadelen van een groen dak

Geplaatst op 22 december 2017
leestijd 2 minuten 

Een sedumdak is groener dan groen. Laat jij graag je groene hart spreken? Wij zochten naar de plussen en de minnen. Een groendak: go of ho?

Wat voor een dak? Ja, je leest het goed: een sedumdak. Wat moet je je dáár nu bij voorstellen? Welke investering heb je ongeveer nodig? En doe ook maar graag een overzichtje van de pro’s en no’s! Ajai sir, dat lees je al-le-maal hieronder.

Sedumdak of groen dak | Wat haal je je op je dak?

Een groendak is een dak begroeid met planten. Meestal gaat het om sedum. Vandaar dus dat de naam sedumdak vaak gebruik wordt. Ben je niet zo thuis in de plantjes? Sedum behoort tot de rots- en vetplanten. Je kunt ook kiezen voor een kruidendak, een natuurdak of een wilde bloemendak. Maar nu lopen we misschien op de daken, uh pardon, zaken vooruit. Want let wel, zo’n sedumdak weegt al gauw 75 kg per m². Puntje van aandacht is dus je dak zelf. Dat moet het extra gewicht van een groendak kunnen dragen en niet al te schuin aflopen. Verder kan je niet zonder een goede dakbedekking en een uitstekende afwatering.

Stapelen maar!

Een groendak is opgebouwd uit heul veul laagjes. Je begint met de dakbedekking om je dak waterdicht te maken. Daarna volgt een beschermlaag die voorkomt dat wortels de dakconstructie ingroeien. Dan heb je nog een drainagelaag nodig, een filtervlies en een daktuinsubstraat. Hallo, ben je daar nog? Hè, hè. Op die laag komen eindelijk de plantjes, vaak aangeleverd als een kant- en klare sedummat, sedum cassette of mosbedekking.

Investeren mét subsidie

Gemiddeld kost een groendak vanaf € 50,- per vierkante meter. Het is dus even investeren, zoals bij de meeste energiebesparende maatregelen. In steeds meer gemeenten kan je een subsidie krijgen als je een groendak aanlegt. Kijk ook eens op Operatie Steenbreek

Daaag wateroverlast, hallo kleur

Wateroverlast. Brrr. We zien het steeds vaker opduiken in het nieuws. Klimaatverandering zou de grote boosdoener zijn en de zogenaamde ‘verstening van tuinen’ helpt niet bepaald mee. Het gevolg: na een fikse hoosbui komen straten blank te staan. Met de aanleg van een sedumdak help je om de afvoer van hemelwater te vertragen én te verminderen. Dit groendak kan namelijk ongeveer 50% regenwater opnemen. Dus daaag, wateroverlast. En het isoleert ook nog eens goed. Dus zomers kan de airco uit en in de winter mag de cv een graadje lager. En het oog krijgt ook wat. Want ja, zo’n sedumdak ziet er super leuk uit met al die bloemetjes, geuren en kleurtjes.

Wanneer doe je geen sedumdak?

Als je geen zin hebt om je fundering aan te passen. Of als je geen kosten wilt maken voor een goede regenwaterinstallatie, want die heb je echt wel nodig. Een sedumdak leg je ook niet aan als je een hekel hebt aan beestjes. Want zo’n groendak trekt slakken, vogels en insecten aan. Wat trouwens heel goed is voor de biodiversiteit. Maar vergeet ook het onderhoud niet. Minstens één keer per jaar moet je het dak op met een flinke zak mest. Soms zal je zelfs onkruid moeten wieden – al hangt dat weer af van het type groen. Doe je liever wat anders in je vrijetijd? Begin er dan niet aan en zoek een manier om groen te wonen die beter bij je past!

Vergeet deze aandachtspuntjes niet!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.