Alarmsysteem huis en nóg 4 anti-inbraak tips

Alarmsysteem huis en nóg 4 anti-inbraak tips

Geplaatst op 4 februari 2018
leestijd 2 minuten 

‘Activeer alarmsysteem huis, Siri’, hoor je jezelf zeggen. Zo, zo: jij bent he-le-maal up to date. Maar niet getreurd als je dit niet bekend in de oren klinkt. Want wij hebben nog 4 andere (vrij simpele) anti inbraak tips voor je huis. Zit jij veilig?

Als je een huis koopt sta je eerder stil bij de financiering van je huis of de kleur op de keukenmuur. Maar het inbraakproof maken van je huis verdient net zoveel aandacht. Naast het verlies van dierbare spullen is een inbraak een ingrijpende gebeurtenis. Vooral als vakanties voor de deur staan, dan liggen inbrekers op de loer. Helemaal voorkomen kan niet, maar het inbrekers moeilijker maken kan wèl. Lees hoe!

Huis beveiligen | 5 praktische tips

Met deze praktische tips kun je je huis beveiligen zonder er meteen een scene uit ‘Home Alone’ van te maken.

 1. Een goed slot of alarmsysteem huis

  Een ervaren inbreker heeft zo’n 30 seconden nodig om binnen te komen. Dat is ongeveer de lengte van een korte radiocommercial. Goede sloten hebben het Politie Kenmerk Veilig Wonen (PKVW) en zorgen ervoor dat het inbreken 3 minuten duurt waardoor een inbreker snel afhaakt. En hoe beter het slot hoe meer lawaai ze produceren bij het openbreken.
  Huis beveiligen to the max? Kies dan voor een alarmsysteem. Het neemt ongenode gasten waar en geeft dan een signaal af in de vorm van lawaai en/of een stil alarm. Jij of een speciale dienst op afstand worden dan gewaarschuwd. Sommige systemen zijn zelfs op afstand te bedienen, dus dan wordt ‘siri, activeer alarmsysteem huis’ toch echt werkelijkheid.

 2. Op slot

  Een inkoppertje misschien, maar je huis beveiligen doe je vooral door de deuren op slot te draaien. Ook als je even een kleine boodschap gaat doen. Als je je sleutel niet omdraait, ‘flippert’ een inbreker je deur in een mum van tijd open met bijvoorbeeld een bankpasje. En laat ze nooit in het slot zitten. Inbrekers slaan een raampje op de deur in of boren een gaatje onder het slot en draaien vervolgens met een ijzerdraadje je sleutel om.

 3. De zwakste schakel

  Zoek uit wat de zwakste plek in je huis is. Klap- en kiepraampjes op wc’s en badkamers hebben inbrekers zo open. Ook deze kun je beveiligen met bijvoorbeeld een barrièrestang.

 4. Licht

  Inbrekers haten licht. Zorg er dus voor dat je goede buitenverlichting hebt (voor- en achter) en dat er in huis op gezette tijden lichten aan- en uitgaat. Dat kan door middel van een tijdschakelaar maar tegenwoordig zijn er ook lampen die je via een app kunt bedienen. Zo kun je op afstand (en op variërende tijden) je lichten aan- en uitzetten.  Zorg daarnaast voor een bewoonde indruk. Dus lekker niet opruimen voor je vertrekt, laat bijvoorbeeld speelgoed slingeren en leg een opengeslagen krant op tafel.

 5. Lastig

  Maak het ze lastig. Verwijder kliko’s, ladders of andere zaken waar eventuele ‘ruitentikkers’ op kunnen klimmen. Vaak zijn de sloten van ramen en balkondeuren op de eerste verdieping niet zo goed als beneden. Misschien overbodig maar er zijn nog steeds mensen die op social media of hun voicemail melden dat ze ‘heerlijk 3 weken op vakantie gaan’. Doe dit niet, ook inbrekers zitten op Facebook.

En last but not least: vertel je buren dat je weg gaat en vraag of ze een oogje in het zeil willen houden tijdens je afwezigheid. Helemaal handig als zij of iemand anders ook de post uit je brievenbus halen. Kijk voor meer praktische tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Zo ga je toch net wat lekkerder op vakantie!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.