Checklist huis kopen: alle stappen op een rij!

Checklist huis kopen: alle stappen op een rij!

Geplaatst op 20 juli 2018
leestijd 4 minuten 

Een huis kopen is niet iets om over één nacht ijs te gaan. Gebruik onze checklist huis kopen als slimme wegwijs door aankoopland.

Je eerste huis kopen is leuk én spannend tegelijk. Voor de meesten van ons is het waarschijnlijk de grootste financiële aankoop van je leven. Er komt dan ook heel wat meer kijken dan bij de aankoop van een fiets. Wil je weten wát? Ga goed voorbereid op pad!

Checklist huis kopen

De checklist huis kopen loodst je stap voor stap door het aankoopproces heen. Van oriënteren online, het plannen van de bezichtiging, het daadwerkelijk gaan kijken (leukste stuk) tot en met de krabbel bij de notaris.

 1. Oriënteren maar!

  Waar begin je? Bedenk eerst wát voor soort woning je zoekt. Een appartement met balkon of een twee onder een kap. En waar moet dat huis staan? Wil je op het platteland wonen of toch liever in de stad? Speur het internet eens af – bijvoorbeeld op funda.nl – naar leuke woningen die bij je wensen passen.

 2. Zoek en je zult vinden

  Hier neemt het zoeken al iets serieuzere vormen aan. Ga je zelf op zoek? Of schrijf je je in als woningzoekenden bij verschillende makelaarskantoren. Dan krijg je bericht als een makelaar nieuwe woningen in zijn portefeuille heeft. Altijd handig! Ondertussen kijk je zelf ook rond natuurlijk. Rij eens door die leuke buurt die je kent. Misschien staat er net een huis te koop. De ultieme zoekfase ziet er zó uit!

  Worden je plannen voor het kopen van een huis concreet? Dan is het handig om te checken wat je ongeveer kunt lenen voor het kopen van een huis. Zodat je een beeld hebt van jouw maximale hypotheekbedrag en de bijbehorende maandlasten.

  REKENEN MAAR

 3. Met of zonder makelaar?

  Neem je een makelaar in de arm? Dan kan hij heel gericht voor jou op zoek gaan naar een woning. Eerst neemt hij een flink aantal vragen met je door, om zo een helder beeld te krijgen van jouw situatie en wensen. Vervolgens gaat hij zowel binnen zijn eigen aanbod als bij collegamakelaars op zoek naar woningen die bij jouw zoekprofiel passen. Weet jij welke makelaar je wanneer nodig hebt? A ha, check deze makelaar materie dan eens!

 4. Kijken maar!

  Het leukste onderdeel: de bezichtiging. Samen of alleen met je aankoopmakelaar de woningen bezichtigen die je interessant lijken. Is de woning op het eerste gezicht naar je smaak, dan kun je een volgende stap nemen. Heb je een makelaar ingeschakeld, dan ga je met hem om tafel om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt gerust een tweede keer een woning bezichtigen als je enthousiast bent. Ga je op pad? Vergeet dan onze handige checklist voor je bezichtiging niet.

 5. 1, 2, 3: bieden maar

  Een bod bestaat uit drie dingen: het huis waarop je kunt bieden, een prijs en een opleverdatum. Je mag zelf een bod doen, maar je kunt het ook aan een aankoopmakelaar overlaten. Zo word je een echte onderhandelingsexpert!

 6. Koopcontract tot keuring

  Yiehaa, je bod is geaccepteerd! Nu gaat het balletje écht rollen. De fase die nu aanbreekt loopt van koopcontract tot keuring. Dat maakt je nieuwsgierig, niet? Kijk hier hoe je deze fase master wordt.

 7. Hypotheek en meer

  Een checklist huis kopen is niet compleet zonder de financiën: hoe ga je dat huis betalen? Een onafhankelijke adviseur kan je helpen bij het kiezen van een hypotheek die bij je past en vergelijkt op basis van jouw wensen de verschillende aanbieders. En besef je ook dat je bij aankoop van een huis nog meer kosten maakt, dan alleen de hypotheek. We brengen de kosten bij de aankoop van een huis hier voor je in kaart.

 8. Tekenen maar

  Dit is de laatste stap bij het kopen van een woning. Meestal is jouw makelaar hier ook bij aanwezig, voor het geval er nog vragen zijn die openstaan of naar aanleiding van de inspectie bovengekomen zijn. De notaris maakt van het koopcontract een akte van levering met een eindafrekening. Ook kan de notaris voor jou meteen een samenlevingscontract opstellen of geregistreerd partnerschap regelen als jullie nog niet getrouwd zijn.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.