Van thuis naar een eigen huis

Van thuis naar een eigen huis

Geplaatst op 17 februari 2017
leestijd 4 minuten 

Starters Esra (23) en Don (26) zijn op zoek naar hun eerste eigen huis. Spannend! Gaan het hen lukken hun droomhuis te vinden?

‘Je eerste eigen huis kopen. Vroeg of laat komt dat moment. Een zoektocht naar je droomstekkie is niet altijd rozengeur en maneschijn kan ik inmiddels vertellen. Toch is het ook een ontzettend leuke en spannende periode. Want: waar ga je wonen? In wat voor huis? En hoe ga je het inrichten? Allemaal vragen die door mijn hoofd hebben gespookt tijdens deze tijd. In mijn serie van blogs neem ik jullie mee op mijn zoektocht naar ons eigen huis. Misschien helpt het jou als je zelf op zoektocht gaat naar jouw eerste huis!’

Eerst even voorstellen

‘Toch even handig om te weten wie achter dit blog zit. Ik ben Esra (23) en ik wil samen met mijn vriend Don (26) een huis gaan kopen. Ik was tot januari 2017 een student Commerciële Economie en hij is een zelfstandig ondernemer. We zijn verknocht aan Zuid-Limburg dus we willen daar uiteraard ook blijven. We zijn al lang samen en dan begint op een gegeven moment ‘het hebben van een eigen huis’ te kriebelen.

Mensen zijn kuddemensen blijkt maar weer. Veel van onze vrienden kochten de afgelopen tijd ook hun eigen stekkie. Waarom zouden wij dan achterblijven? Natuurlijk waren we er ook zelf klaar voor. We hebben al ruim 6 jaar een relatie en dan ben je zo langzaam aan wel toe aan de volgende stap. Huren is voor ons geen optie gezien de maandlasten. Ook is er niet veel keuze voor ons in deze regio. Dan maar kopen!’

Een eigen huis, wat kan ik betalen?

‘Voordat je gaat zoeken naar een huis of zelfs een wensenlijst kunt opstellen, vonden wij het belangrijk te weten wat we konden lenen. Na een berekening bij verschillende banken op internet wisten wij in welke prijsklasse we konden kijken. We hebben geluk dat onze ouders ons een beetje helpen bij de koop van ons eerste huis. Dat maakte ons budget iets royaler en bood gelijk wat meer mogelijkheden.’

The wishlist van onze starterswoning

Daarna hebben we een wensenlijst gemaakt voor onze starterswoning. Laat ik maar vast beginnen met te zeggen dat ik een lange wensenlijst had. Don heeft dat wat minder, die is wat praktischer en realistischer ingesteld. Wat mijn droomhuis is? Een jaren ’30 huis (hoe cliché) waar we in kunnen groeien (ook weer heel cliché). En een inloopkast, juist een inloopkast, is voor een shopaholic als ik ben onmisbaar. Mijn vriend Don zegt altijd: ik ben tevreden met een goede bank, een goed bed en een goede televisie. Toch hebben we onze wensen allebei bijgesteld. Don is kritischer  geworden en ik heb mijn inloopkast en ultieme jaren ’30 stijl laten varen. Met ons budget én het aanbod in onze regio was dit gewoonweg niet realistisch. Ik laat je onze final wishlist zien:

  1. Huis met karakter
  2. Vrijstaand of Twee-onder-één-kap
  3. Genoeg ruimte
  4. Minimaal 3 slaapkamers of de mogelijkheid om er 3 te maken
  5. In ons geliefde Limburgse plaatsje; Voerendaal
  6. Een garage of een achterom

Van huizenzoeker naar Funda addict

De huizenjacht van bijna iedere huizenzoeker begint op Funda , want bij de makelaar langslopen om advertenties te bekijken vonden we zóó ouderwets. Na verloop van tijd werd het struinen op Funda een dagelijkse bezigheid. Vaste prik iedere ochtend en/of avond keken we even of er wat nieuws op de markt was. Het werd bijna een obsessie of misschien wel een verslaving. Ieder nieuw huis passeerde de revue.

Na een tijdje kwamen we een FAN-TAS-TISCH huis tegen, op Funda uiteraard. Meteen de makelaar gebeld en een paar dagen later gingen we dan naar onze eerste bezichtiging ooit! Spannend, zo’n eerste bezichtiging. Ik hoor mijn vader nog steeds zeggen. Lees je goed in, neem een meetlint mee, stel kritische vragen, kijk naar de constructie, enzovoorts enzovoorts. Ik luisterde daar niet naar want ik was helemaal in extase van het huis wat we gevonden hadden op mijn geliefde Funda….

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.