De voor- en nadelen van kopen zonder vast contract

De voor- en nadelen van kopen zonder vast contract

Geplaatst op 7 april 2017
leestijd 3 minuten 

Een huis kopen zonder vast contract: een go of toch een ver-van-mijn-bed-show? Een overzicht van plussen en minnen!

Een vast contract komt goed van pas als je een woning wilt kopen. Maar wat als je (startende) ondernemer, ZZP’er, uitzendkracht of medewerker in loondienst met een tijdelijk contract bent? Kies je dan ook voor een koopwoning? Ok, je loopt meer risico. Maar kopen heeft ook voordelen die het overwegen waard zijn. Check them out!

Huis kopen zonder vast contract: ‘de jeeij’s

+ De kans is groot dat je per maand minder betaalt voor je huis. Zeker nu de rente flink gedaald is, zijn de maandlasten vaak relatief laag. Als je nu al jaren rond de €800 per maand betaalt voor je huurwoning en straks kom je – na aftrek van de hypotheekrente – uit op een bedrag van €600… tel uit je winst!

+ De huizenprijzen zijn gunstig. De markt trekt weer aan, maar nog steeds liggen de huizenprijzen een stuk lager dan vijf jaar geleden. Door nu in te stappen, profiteer je daar van. Omdat het aanbod groot is, valt er bovendien veel te kiezen. Bekijk hoeveel je kunt lenen met jouw inkomen.

+ Je bouwt wat op. Als je nu je eerste huis koopt, weet je zeker dat je dat huis over dertig jaar afbetaald hebt. Iedere hypotheek die nu verstrekt wordt, moet namelijk in die periode afgelost worden. Toch een fijn idee, voor later.

Huis kopen zonder vast contract: ‘de nee’s

– Kom je om wat voor reden dan ook zonder inkomen te zitten en kun je je woonlasten niet meer betalen? De huur opzeggen is een stuk makkelijker dan je woning verkopen. Bovendien krijg je meestal niet de beste prijs voor een huis als je veel haast hebt met verkopen, waardoor je mogelijk een restschuld overhoudt.
– Als huurder met een laag inkomen heb je wellicht recht op huursubsidie. Dat kan je lage maandlasten opleveren.

Wat ook nog meespeelt

+/- Woon je samen en heeft je partner wel een vast contract? Dan is kopen voor de hand liggender dan kopen met twee ‘flexcontracten’. Je ben immers iedere maand verzekerd van een vast inkomen.

+/- Heb je geld achter de hand? Wellicht is het handig om dat dan niet allemaal in het huis te stoppen, maar een deel achter de hand te houden voor eventuele lastige tijden. Dat voorkomt dat je gelijk in de problemen komt als je even zonder werk zit. Hoe hoog die buffer moet zijn, kun je bijvoorbeeld berekenen bij het Nibud.

Over het algemeen geldt: gebruik je boerenverstand. Financieel adviseur Wouter Roepel: ‘Kijk terug naar je inkomensgeschiedenis en wees reëel over je financiële toekomst. Als arts in opleiding ziet die er bijvoorbeeld rooskleurig uit. Uiteraard ben je afhankelijk van de toets die je hypotheekadviseur voor je uitvoert. Maar ook als het technisch gezien mogelijk is om te kopen, moet je je gezond verstand blijven gebruiken. Dat doe ik als adviseur ook.’

BEKIJK DE OPTIES VAN OBVION VOOR KOPEN ZONDER VAST CONTRACT

Eerste financiële check

Wil je graag een huis kopen zonder vast contract? Dan wil je graag vooraf weten wat je maximale hypotheek is en wat je maandlasten zijn. Gebruik deze rekentool voor een eerste check.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.