Huis kopen in je eentje | Stoere starter Danielle

Huis kopen in je eentje | Stoere starter Danielle

Geplaatst op 24 maart 2017
leestijd 3 minuten 

Ben je jong en zou je het liefst een eigen huis kopen in plaats van huren? Maar twijfel je of je dat wel aandurft alleen? Daniëlle (24) heeft onlangs in haar eentje haar eerste huis gekocht. Hoe stoer is dat! Ze deelt haar persoonlijke ervaring graag met jou. Klaar voor de start? Go!

Waarom deze stap?

‘Op één studiejaar na heb ik mijn hele leven bij mijn ouders gewoond. Nu ik een vaste baan heb, vond ik het tijd om op mezelf te gaan wonen.’

Daniëlle is sinds kort de trotse bezitster van een half vrijstaande woning in het dorp waar ze opgroeide. ‘Al mijn familie en vrienden wonen hier. En aangezien ik alleenstaand ben, vind ik het wel zo gezellig om regelmatig af te kunnen spreken. Dat gaat gemakkelijker als je bij elkaar in de buurt woont.’

Huh? Huren? Liever niet!

Heeft Daniëlle gedacht aan huren? ‘Jawel, maar kijk eens hoe laag de rente staat! Bovendien zijn huizen nu nog betaalbaar. Dit is dus een goed moment om te kopen.’

Haar ‘paleisje’ telt 100 m2 en staat op een perceel van 300m2. Alle ruimte dus voor haar alleen! Uhm…was dat ook de bedoeling? ‘Een huis kopen als je jong bent, is een investering in de toekomst. Zie het als een soort belegging, een stukje vastigheid, misschien wel een deel van je pensioen. Met huren bouw je niks op. En let wel: tegen dezelfde maandelijkse huurlasten zou ik nooit zo’n lekker ruim huis met een tuin kunnen krijgen.’

Hoera, een hypotheek

Kreeg ze gemakkelijk een hypotheek in haar eentje? ‘Ja, binnen een week! Het scheelt dat ik geen studieschuld heb. En dat ik door mijn werk verstand heb van hypotheken. Daardoor wist ik goed wat ik wilde. Ik voelde er niets voor om helemaal tot aan de nok toe te lenen. Er moet wel ruimte overblijven voor leuke dingen. Sommige vrienden zeggen: ‘Wij zouden dat heel anders doen.’ Die willen zich nog niet vastleggen. Dat snap ik ook, hoor.’

De nadelen

Poeh, een hele stap! ‘Het is inderdaad de aankoop van mijn leven. Maar ik sta volledig achter mijn besluit. Natuurlijk zou ik mij zorgen kunnen maken over de dag van morgen, wat er in de wereld gebeurt en welke carrièrestappen ik nog zal maken. Maar niemand kan de toekomst voorspellen en deze lasten kan ik toch maar mooi in mijn eentje hebben.’

Eén ding is zeker: deze stoere starter heeft er enorm veel zin in en gaat lekker aan de slag met kwast en behang. ‘Straks komt er een moment dat alles klaar is, ik op de bank zit, om me heen kijk en denk: ‘Ha, dit is echt helemaal van mij.’

Dikke kans dat Daniëlle hier hééél lang blijft wonen. Wie weet met een partner, misschien een gezin? ‘Het zou gemakkelijk passen.’

Daniëlle ’s adviezen

  • Op jonge leeftijd een woning kopen is een vorm van beleggen.
  • Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur.
  • Zet de hypotheekrente voor langere tijd vast nu deze zo laag is.
  • Zorg dat je niet alles in de hypotheek steekt. Je wilt ook geld overhouden voor leuke dingen als je jong en ondernemend bent!
  • Denk goed na over wat je koopt en vooral waar. Kopen om het kopen is meestal niet verstandig.
Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.