Badkamer ontwerpen: 4 tips!

Badkamer ontwerpen: 4 tips!

Geplaatst op 18 augustus 2017
leestijd 2 minuten 

Zelf een badkamer ontwerpen? Met deze 4 tips krijg jij de badkamer van je dromen!

Spetter, spetter, spater: lekker in het water. Ja ja, je ziet jezelf al he-le-maal zitten in je eigen spa. Maar hoe zorg je nu dat het niet bij dromen blijft? Met deze tips heb je binnen no-time een plan van aanpak. Hang die badjas maar al klaar!

Badkamer ontwerpen doe je zo!

Een badkamer ontwerpen begint met inspiratie. Laat je onderdompelen in badkamer-land en snuif inspiratie op via woonbladen, in winkels of via Pinterest. Stijl, kleur en materialen op het vizier die binnen je budget vallen? Mooi, dan is het tijd voor het echte werk: het ontwerp. Met deze 4 tips maak je een vliegende start richting je eindbestemming ‘een nieuwe badkamer’. En pssst, we hebben stiekem ook nog wijze weetjes verstopt!

  1. Een goede badkamer zal zeker vijftien jaar meegaan. In die tijd kan er heel wat gebeuren. Denk aan gezinsuitbreiding – voor kinderen zou je een bad kunnen overwegen. Ben je al wat ouder, dan let je waarschijnlijk meer op praktische voordelen zoals een inloopdouche.
  2. Begin je met plannen maken, realiseer je dan dat een ligbad minstens 2 m² in beslag neemt en een douche minimaal 1 m². Wees in je ontwerp royaal met de in- en uitstapruimte. Voor een open inloopdouche zonder deuren moet je al snel op een inloopruimte van 180 centimeter of meer rekenen. Voor een gewone douche heb je zo’n 70 cm ruimte aan de voorkant nodig, voor een bad minstens 65 cm aan de kant waar je uitstapt. Houd voor de wastafel 65 cm ruimte aan voor de voorkant en 15 cm aan de zijkanten. Houd voor een WC 50 cm ruimte aan de voorkant aan en 20 cm aan de zijkanten.Wist je dat? Je bij een inloopdouche meer kans hebt op het doorsijpelen van water dan bij een gewone douche? Zorg ervoor dat het hoogste punt van de afvoerbuis dus onder het vloerniveau komt te liggen. Soms is het nodig om de badkamer volledig of gedeeltelijk te verhogen. Tja, da’s even aanpoten.
  3. Een badkamerontwerp maak je zelf met gratis 3D programma’s op het internet. Tik ‘badkamer ontwerpen 3D’ in Google in en zie hoe er een wereld voor je opengaat. Twijfel je of je wel goed bezig bent of heb je geen talent voor afmetingen? Raadpleeg dan een badkamerspecialist. Wist je dat? Het verstandiger is om iets goedkopere kranen te kopen en duurdere lijm dan andersom. Ha, die fout kun je al niet meer maken.
  4. Als het niet anders kan om de bestaande tegels te laten zitten, investeer dan in een goede ontvetter en een hechtprimer. Het plafond sloop je eruit als je ook gelijk een nieuw lichtplan wilt aanleggen. Wees lief voor de binnenmuren. Beetje jammer als je de slaapkamer opnieuw staat te behangen in plaats van je droombadkamer in te richten.

Laat je ons weten hoe het er bij jou aan toe ging? Was het dweilen met de kraan open of ging het van een leien dakje?

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.