Een bouwcoach of bouwbegeleider neemt je heel wat zorgen uit handen tijdens de bouw van jouw huis. Maar wat houdt dit nu precies in en wanneer is de toegevoegde waarde het grootst?
Wat doet een bouwcoach?
Die vraag stellen we aan een bouwcoach zelf. We bezochten het kantoor van Jan Kuijer in Baarn, gepokt en gemazeld in de aannemerswereld. Jan: “Op mijn 22e begon ik een eigen aannemersbedrijf, maar na 20 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik zag de worsteling van veel mensen die aan een verbouwing gingen beginnen, zonder énig besef van wat hen te wachten stond. Die wilde ik gaan helpen. Daarom ben ik tien jaar geleden Bureau Bouw Management gestart. De meeste mensen hebben geen flauw benul van wat iets moet kosten. Ze roepen dus maar wat als de bank hen vraagt hoeveel ze nodig denken te hebben. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.”
Eerlijk advies
Duidelijk verhaal! Maar wat doet Jan nu precies? “Kort gezegd neem ik alle rompslomp rond bouwen of verbouwen uit handen. Dat begint met een eerlijk advies, onafhankelijk van de aannemer. Zo ondersteun ik nu bijvoorbeeld iemand die een huis uit 1930 had gekocht. Zijn grootste wens was om deze verouderde woning volledig energieneutraal te maken. Ik heb dat onderzocht en gebudgetteerd, maar kwam tot de conclusie dat hij er zó veel geld in moest steken! Dat was niet meer reëel. Toen heb ik nieuwbouw geadviseerd. Dat huis wordt nu gebouwd met mij als bouwcoach.”
Offertes vergelijken
Wat doe je nog meer als bouwcoach? Jan: “Ik vraag de benodigde vergunningen aan, zoek de juiste aannemer en vergelijk offertes. Vooral op dat laatste punt zie je de toegevoegde waarde van een bouwcoach. Veel mensen missen namelijk de expertise om een begroting op waarde te schatten. Dat komt doordat aannemers offertes maken die zich onderling niet gemakkelijk laten vergelijken. Een regelrechte valkuil voor wie de vakkennis mist. Want hoe zit het met de meerkosten voor aftimmering? Zijn de kosten voor stuc- en schilderwerk opgenomen? En die van het tekenwerk? Als je een bouwcoach inschakelt, heb je geen nare verrassingen achteraf. Een hele zorg minder! Een aannemer gaat bovendien serieuzer te werk als ik ben aangeschoven. Hij weet dat hij zijn afspraken moet nakomen, ik leg dat juridisch vast.”
Op de bouwplaats
Tijdens de uitvoering komt de bouwcoach regelmatig op de bouwplaats. Jan: “Ik houd alles in de gaten. Wordt er netjes gewerkt volgens de afspraken en volgens planning? Houdt de aannemer rekening met waterkerende lagen en gebruikt hij de juiste materialen? Een goede bouwcoach heeft oog voor detail en zal alle belangrijke keuzemomenten naar voren halen. Denk maar aan een lichtplan of aan de materiaalkeuze. Veel mensen denken: “Ach, dat komt wel.” Maar het is beter om daar al in de ontwerpfase rekening mee te houden, zodat het bouwproces soepel verloopt en je niet voor elk wissewasje met de aannemer hoeft te overleggen. Zo voorkom ik vertraging. Mijn opdrachtgevers zitten vaak in vervangende woonruimte of met dubbele hypotheeklasten. Vertraging kunnen ze echt niet gebruiken – tijd is geld.”
Als het werk klaar is, controleert de bouwcoach vervolgens de eindfactuur en de opleverpunten. Ook dat scheelt weer een hoop tijd en gedoe.
Wanneer schakel je een bouwcoach in?
- Als je zelf totaal geen benul hebt van offertes van aannemers
- Wanneer je te druk bent met je baan of je gezin
- Bij een complexe verbouwing
- Je overweegt om iets te laten bouwen, maar mist zelf de nodige expertise
Bij een relatief eenvoudige verbouwing, zoals een nieuwe badkamer of een keuken, heeft een bouwcoach minder toegevoegde waarde. Hij kan eventueel wel offertes voor je vergelijken.
Financieren verbouwing
Als je gaat (ver)bouwen, dan heb je daar uiteraard een zak geld voor nodig. Heb je al nagedacht hoe je dat gaat betalen? Gaat die spaarpot er dan toch aan?
CHECK HIER 5 FINANCIERINGSOPTIES
Geen zin in verbouwstress? Wij geven je 5 tips over stress-vrij verbouwen. Of twijfel je nog of je überhaupt wel wilt verbouwen? Doe dan eens onze test of je beter kunt verhuizen of verbouwen.
Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.