De kosten van je nieuwbouwhuis op een rij

De kosten van je nieuwbouwhuis op een rij

Geplaatst op 31 december 2018
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Ok, die lap grond kost een x-bedrag, maar wat zijn de nieuwbouwkosten die je nog meer verwachten mag? Wij maken ‘de kassabon’ voor je op.

Je weet het zeker: nieuwbouw is voor jou the way to go! Je zit zelf aan het stuur, maar wat kost het nu eigenlijk allemaal om de koers nieuwbouw te varen? Een overzicht:

De kosten van een nieuwbouwhuis

Vaak denk je bij de kosten van een nieuwbouwhuis vooral aan de prijs van de grond. En dat de kosten beginnen met de aanschaf van de grond en eindigen bij de gordijnen. Dat klopt natuurlijk ook, maar er zitten wél nog wat tussenstops in. Want: oh ja, ik moet een financiering hebben. En huh, moet ik al hypotheek betalen als er nog geen huis is? Een overzichtje, te beginnen met de kosten rondom je financiering:

 • Advies- en bemiddelingskosten – Dit zijn de kosten voor het advies en voor het begeleiden van de hypotheekaanvraag en de bijbehorende verzekeringen. De kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld of het je eerste koophuis is. Gemiddeld kun je rekenen op €2500..
 • Aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  – Ga je voor een hypotheek met NHG? Dan betaal je eenmalig 0,9% aan kosten.
 • Notariskosten – Bij nieuwbouw betaal je de notaris sowieso voor het opmaken van de hypotheekakte. Huppa, weer zo’n €500 uit je spaarpot. Heb je nog een samenlevingscontract, testament of update van de huwelijkse voorwaarden nodig? Dan krijg je nog een extra rekening die tussen de €500 en €1000 ligt  Maar het kan zijn dat je dat al eerder geregeld hebt.
 • Bouwrente  – Dit is een vergoeding voor de bouwer. Het bestaat uit twee vergoedingen, namelijk:

  • Uitstelrente  – Rentevergoeding over de periode vanaf het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst tot de overdracht van de woning op jouw naam.
  • Financieringsvergoeding  – Rentevergoeding over de periode voor het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst. Dit is ter compensatie van de kosten die de bouwer al heeft gemaakt.
 • Hypotheekrente tijdens de bouw  – Je denkt misschien: ik zie nog geen huis, dus ik hoef ook nog geen hypotheek te betalen. Fout! Al tijdens de bouw betaal je al hypotheekrente.
 • Meerwerk  – Alles wat je extra laat uitvoeren valt onder de noemer meerwerk. Je kiest bijvoorbeeld voor een andere keuken of toch een iets afwijkende indeling. Het is lastig om hier een gemiddelde voor te geven. Vaak is meerwerk een onderschatte kostenpost. Hoe dat kan vraag je? Dat vertellen we je hieronder.
 • Je kunt laten checken of alles goed is opgeleverd. Laat dit doen door iemand met verstand van zaken. Een bouwkundige weet bijvoorbeeld goed waar hij of zij op moet letten. Hiervoor ben je ongeveer €250 kwijt.

Reken daarnaast ook op kosten als:

 • Bouwkosten. Dit zijn niet alleen de kosten voor het daadwerkelijk bouwen van je huis, maar denk ook aan kosten voor:

  • Aansluiten op het riool
  • Bouwleges
  • Bodemonderzoek
  • Grondverwerving
  • Honorarium van de architect
 • Het aanleggen van de tuin.
 •  De inrichting van je huis. - Eerder zochten we al uit dat je er hiervoor minimaal 25.000 euro’s in je spaarpot moeten passen.

Kosten nieuwbouwhuis hoger door meerwerk

Een aannemer rekent meerwerk wanneer je afwijkt van de standaard. Wat deze extraatjes kosten is vaak vastgelegd in bijvoorbeeld een verkoopbrochure en het bestek (ofwel de technische omschrijving van het huis). Maak hierover duidelijke afspraken die tot in detail vastlegt. Spreek bijvoorbeeld niet over ‘het plaatsen van een douchecabine’, maar leg ook vast waar die komt, van wel merk die is en wat de formaten zijn. Een goede vastlegging voorkomt misverstanden en teleurstellingen. Waak er ook voor dat er “bedrag op aanvraag’’ op de meerwerklijst staat, maar zorg altijd voor een bedrag.

Het vraagt even wat van je organisatorische skills om alle kosten nieuwbouwhuis goed inzichtelijk te maken, maar dan heb je je huis wel precies hoe je wilt. En daar is geen prijskaartje aan te hangen!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.