Een nieuwbouwhuis inrichten: wat kost dat?

Een nieuwbouwhuis inrichten: wat kost dat?

Geplaatst op 12 mei 2017
leestijd 3 minuten 

Hoera, je mag je nieuwbouwhuis inrichten: ein-de-lijk! Maar hoe groot moet je spaarpot dan zijn denk je? Wij zochten het uit.

Wil je die ene hippe keuken mét kookeiland, dat stoer behang op de muren en oh ja, die industriële betonvloer is toch wel heel wauw! Kortom: genoeg keuzes te maken als je dan eindelijk de stylist mag uithangen. Maar hoe groot is eigenlijk de ‘aanslag’ op je spaarpot?

Nieuwbouwhuis inrichten: even inventariseren

Je kunt de inrichting uiteraard zo duur maken als je zelf wilt. Dat maakt het lastig om een gemiddelde te geven. We zetten daarom op een rijtje aan welke kosten je ongeveer kunt denken. Enne, bedenk je goed: je hoeft niet álles in één keer te kopen. Voor je dit huis kocht, zat je waarschijnlijk ook niet op een sinaasappelkistje…

  1. Vloeren Ga jij voor een vloer met een hip geometrisch patroon of een combinatie van hout en tegels? Vloeren zijn er in alle soorten en maten. Reken voor tegels, hout, laminaat, gietvloer of tapijt zo’n €25,- per m2. Dat zijn 2500 euries voor een gemiddeld huis van 100 m2.
  2. Keuken Gemiddeld kost een nieuwe keuken 6000,-. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, je wensen en smaak natuurlijk. Dus voor je een replica van Jamie Oliver’s keuken plaatst, check even of je spaarpot het toelaat.
  3. Badkamer Een nieuwe badkamer omvat meer dan een andere douchecabine en wastafel… Vaak wil je ook nieuwe tegels, moeten er leidingen worden omgelegd en omdat de meeste van ons geen Bob de Bouwer zijn, is het handig als professionals het voor je monteren. Gemiddeld moet je denken aan een bedrag tussen de €6000 en €9000.
  4. Raambekleding Zonder gordijnen is je huis maar een kale boel. Ze geven je huis een warme, huiselijke sfeer. Daarnaast hebben ze een isolerende werking. Ze zijn verkrijgbaar in de hipste kleuren, stoffen of patroontjes. Voor raambekleding (gordijnen, shutters, screens, inbetweens en zonwering) kun je zo’n €800,- uit je spaarvarken halen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid ramen die je hebt. Houd in ieder geval rekening met €40,- per raam.
  5. Meubels Het kiezen van een nieuwe bank, kast of bed is toch wel het leukste deel van het inrichten. Afhankelijk van je smaak, inkomen en gezinssamenstelling kan het bedrag natuurlijk flink variëren. Het Nibud geeft als richtlijn een bedrag tussen €7.500,- en €13.000,-. Sta je open voor tweedehands spullen? Marktplaats en rommelmarkten barsten van het leuks en zijn heel budgetvriendelijk.
  6. Verlichting In een doorsnee gezinswoning heb je 15 lampen nodig. Dat lijkt veel, maar tel de lampen in je huidige woning en je zult zien dat je vrij snel aan dit getal komt. Lampen zijn over het algemeen niet goedkoop. Gelukkig kies je meestal niet voor elke ruimte een hippe designlamp. Een simpele plafonnière van een zekere Zweedse meubelgigant also does the trick 😉 Reken met spaarlampen erbij op zo’n €1.200,-.
  7. Vloerkleden en accessoires Vloer, raambekleding, meubels, lampen… check! Nu heb je nog accessoires nodig. Je weet wel, een vloerkleed en frutsels die het huis helemaal ‘jij’ maken. Met €1.000,- kom je een heel eind.

Nieuwbouwhuis inrichten: let’s add it up!

Laten we eerlijk zijn, voor een nieuwbouwhuis mag je spaarpot formaatje Everzwijn zijn. Als je het ‘totaalpakket’ wilt zoals we dat hierboven schetsen, dan zullen er minimaal 25.000 euromuntjes in het varkentje moeten passen. Maar je krijgt er een superhuis voor terug! Je kunt je eigen indeling bepalen en zo je woning helemaal eigen maken. Bij een bestaande woning houdt dat vaak in dat je flink moet verbouwen. En soms zit je dan wél weken op dat sinaasappelkistje.

Nieuwsgierig naar de verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw als het gaat om kosten, oplevering of onderhoud?
CHECK DE VERGELIJKER

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.