Een nieuwbouwhuis kopen: waar moet je aan denken?

Een nieuwbouwhuis kopen: waar moet je aan denken?

Geplaatst op 12 juni 2017
leestijd 3 minuten 

Een nieuwbouwhuis kopen, hoe leuk is dat?! Je kunt zelf je ideale huis samenstellen en alles is gloednieuw. Maar het werkt vaak toch net wat anders dan een ‘tweedehands’ huis kopen. Wij helpen je daarom graag op weg aan de hand van een paar handige vragen.

Heerlijk, een nieuwbouwhuis kopen: Je staat zelf aan het roer en jíj bepaalt hoe je huis wordt ingedeeld. Maar voordat jij je in het avontuur stort, stel jezelf de volgende vragen:

Vraag #1: Is het financieel haalbaar om een nieuwbouwhuis te kopen?

Dit is natuurlijk ook meteen de belangrijkste vraag! Als je de financiering niet rond krijgt, houdt alles op. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek en maak eens een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur bij jou in de buurt. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Heb je geen vast contract? Laat je niet afschrikken, want dat is vaak geen probleem.

MAXIMALE HYPOTHEEK BEREKENEN

Vraag #2: Wat kost het je per maand?

Weten wat je maximaal kunt lenen is één ding, maar wíl je die maandlasten ook dragen? Die moeten natuurlijk passen binnen jouw budget, maar ook matchen met je uitgavenpatroon. Je wilt vast nog wel eens op vakantie kunnen gaan, lekker gaan uit eten of iets nieuws kopen. Vraag de adviseur daarom niet alleen wat je aan hypotheek kunt krijgen, bepaal voor jezelf ook of het betaalbaar is.

Vraag #3: Blijft er geld over voor de aankleding en inrichting?

Behalve de kosten van het huis zelf, betaal je bij een nieuwbouwhuis ook kosten voor het aankleden en inrichten van je huis. Alles moet nieuw! Dat is aan de ene kant natuurlijk heerlijk luxe, maar vergeet het niet  mee te nemen in je begroting. En de tuin moet je ook nog aanleggen. Om een verwilderde kale vlakte om te toveren naar een prachtige tuin heb je vaak een flinke zak met geld nodig. In ons artikel over de kosten van het inrichten van een nieuwbouwhuis leggen we uit waar je ongeveer op kunt rekenen.

Vraag #4: Wat is de perfecte locatie voor je nieuwbouwhuis?

Jeeij! Als je eenmaal weet wat je kunt betalen is het tijd om op zoek te gaan. Je kunt kijken naar grote nieuwbouwprojecten in de buurt of gaan speuren naar een mooi kavel. Bij een nieuwbouwproject kun je niet bepalen waar je huis komt, maar je kunt wel de gunstige plek binnen het project kiezen. Ga je op zoek gaat naar een kavel? Zoek dan een mooi plekje uit dat aan jouw wensen voldoet. Meestal blijf je een hele poos in het huis wonen, dus neem hier de tijd voor. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van en naar je werk, geplande uitvalswegen en of er genoeg voorzieningen zoals een supermarkt of een huisarts in de buurt zijn.

Vraag #5: Wat zijn de plannen met de buurt?

Een buurt in ontwikkeling is vaak een opkomende wijk. Voordat je een nieuwbouwhuis gaat kopen wil je natuurlijk wel weten wat de plannen zijn met de wijk. Wat zijn bijvoorbeeld de plannen met het grasveldje vóór je toekomstige huis? Check dit voordat je gaat kopen bij de gemeente, dan weet je of de plannen ook in jouw toekomstbeeld passen.

Vraag #6: Hoeveel invloed heb je zelf op de indeling?

Het fijne van een nieuwbouwhuis is dat je zelf veel invloed hebt op de bouw en de inrichting. Maar, in sommige gevallen staat er al veel van tevoren vast. Verdiep je in de invloed die je op de bouw hebt, voordat je met een bouwer in zee gaat. Soms zijn de mogelijkheden beperkt of is het erg duur om aanpassingen te laten doen.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.