Tuin vol tegels …. Weinig onderhoud maar minder verkoeling
Kies je voor een volledige bestrating van jouw tuin of wil je tóch dat grasveldje laten liggen?
Wat doen we met de tuin? Dat is voor velen de laatste vraag wanneer het gaat om de inrichting van een pas gekocht huis. Smaken verschillen en dat geldt natuurlijk ook voor de inrichting van een tuin. Terwijl de een geniet van groen gras, planten en bloemen, heeft de ander daar helemaal niets mee. Die wil al dat groen er zo snel mogelijk uit en daarvoor in de plaats een mooie set tegels.
Wij zetten de voordelen en nadelen van een stenen tuin voor je op een rijtje.
De voordelen:
+ Nauwelijks onderhoud
Ook een terras moet onderhouden worden. Als je het terras niet op een betonfundering hebt gelegd, zul je zo nu en dan wat onkruid of gras tussen de stenen vandaan moeten halen (lees deze tips voor het bestrijden van onkruid). Maar met een grasveld in de tuin ben je in de zomer wekelijks bezig om het gras te maaien (en lees daarvoor deze onderhoudskalender voor je gazon).
+ Geen beestjes
Hou je niet van lieveheersbeestjes of mieren tussen je tenen? Dan zit je beter op tegels dan met je voeten in het gras. Van de andere kant zijn er ook mensen die menen dat een wandeling door het gras op blote voeten een zeer heilzaam effect kan hebben.
+ Altijd een zitplek
Als na een zomerse bui de zon weer gaat schijnen, wil je natuurlijk meteen lekker naar buiten kunnen. Met een terras zit je dan goed. Het water loopt over het algemeen snel weg als het terras goed is aangelegd. Bij een nat gazon moet je echter wachten totdat het gazon weer droog is omdat je anders de kans hebt de grasmat te beschadigen.
De nadelen:
– Minder verkoeling
Het verschil in gevoelstemperatuur tussen een stad en het nabij gelegen platteland kan maar liefst negen graden bedragen op een warme dag. Dat heeft te maken met het hitte-eilandeffect. Stenige materialen nemen warmte op en geven die ’s avonds als de lucht weer koeler is, opnieuw af. Beplanting zorgt er juist voor dat de temperatuur lager blijft. Ben je dus juist op zoek naar verkoeling op zomerse dagen, dan doe je er goed aan dat grasveldje te laten liggen.
– Meer stress
Groen in de omgeving is beter voor de gezondheid. Dat volgt uit onderzoek van Jolanda Maas van de Universiteit Utrecht. Volgens haar zorgt een groene omgeving voor minder stress en stimuleert het mensen om meer te bewegen. Ook voelen mensen met groen in de omgeving zich minder eenzaam en kunnen ze beter omgaan met tegenslagen. Denk dus wel even goed na voordat die bomen en struiken met de grond gelijk gemaakt worden.
– Minder afwisseling
Terrastegels zijn er in alle soorten en maten. Maar steen blijft steen. Kies je voor gras en groen in de tuin dan kun je met behulp van verschillende planten, bloeiperioden en bloemen ervoor zorgen dat er op elk moment van het jaar een gekleurde oase in de tuin te vinden is.
Een alternatief?
Voor iedereen die geen zin heeft in maaien en het ook niet zo heeft op die beestjes tussen zijn tenen, maar wel een groen plekje in zijn tuin aan wil leggen, is er de mogelijkheid om kunstgras aan te leggen. De kwaliteit van het kunstgras is de laatste jaren steeds beter geworden en er zijn nu soorten te vinden die van een afstandje moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Een mogelijk nadeel is wel dat het gras heel heet kan worden in de zomer.
Op zoek naar een ander huis? Bekijk ook deze tips van Obvion.
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.