Tuin op het zuiden … Genieten of wegbranden in de zon?

Tuin op het zuiden … Genieten of wegbranden in de zon?

Geplaatst op 30 juli 2017
leestijd 3 minuten 

Voor veel woningzoekenden is een tuin op het zuiden een must. Maar niet in álle gevallen is zo’n tuin de beste keuze. Hoe, hoe, hoe zit dat?

Een tuin op het zuiden klinkt ideaal, maar is dat ook zo? We zetten de plussen en minnen voor je op een rijtje:

De plussen van een tuin op het zuiden

+ Altijd zon

Als er geen hoge bomen of gebouwen het plezier bederven, heb je met een tuin op het zuiden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zon. Woon je nog niet in het huis, lees dan hier hoe je kunt checken of er wel of geen volle zon in je toekomstige tuin staat.

+ Minder stoken

Heb je grote ramen aan de achterkant van je huis waardoor het zonlicht rijkelijk naar binnen kan vallen? Dan zul je dat merken aan je stookkosten in de lente en de herfst. De zon zal op goede dagen in het voorjaar en het najaar jouw huis sneller verwarmen waardoor het bijstoken minder vaak nodig zal zijn. En wie weet kunnen zonnepanelen voor jou ook nog interessant zijn.

+ Groente, fruit, bloemen

Planten en bloemen hebben water én zonlicht nodig. Een appelboom die een groot deel van de dag in de schaduw blijft staan, groeit minder snel en heeft kleinere vruchten dan zijn collega die wel in de zon staat.

De minnen

– Altijd zon

Het feit dat je echt áltijd zon in je tuin hebt, kan in een goede zomer ook een nadeel zijn. Tijdens het middaguur is het met 35 graden niet meer lekker om in je tuin te zitten. Dus dan moet je óf naar binnen of met behulp van scheerlijnen en doeken of een parasol een hoekje schaduw creëren. Tip! Een overkapping kan helpen. Zo creëer schaduw op zomerse dagen en heb je op regenachtige dagen een plek waar spulletjes droog staan.

ONTDEK HOE JE ZO’N VERBOUWING KAN FINANCIEREN

– Dagelijks sproeien

Het groen in de tuin heeft zon nodig, maar teveel zon is ook weer niet goed. Het gras zal al snel van groen naar geel kleuren als je er niet dagelijks de sproeier een kwartiertje of langer op zet.

– Warmte blijft hangen

De muren van een slaapkamer op de zuidkant worden de hele dag in de zomer verwarmd. Die hitte blijf je ’s avonds nog lang voelen. Op hele hete dagen moet je actief aan de slag om de kamer koel genoeg te krijgen om er ’s nachts nog comfortabel in te kunnen slapen.

Hoe zit het met Noord, Oost en West?

Alle richtingen waarin een tuin gelegen is, hebben voordelen en nadelen. Een tuin op het noorden krijgt weinig zon (tenzij hij erg lang is), maar biedt wel in de zomer voldoende schaduw. Een tuin op het oosten biedt een heerlijke zonnige ontbijtplek maar zal ’s avonds geen zon meer hebben. Een tuin op het westen heeft ’s morgens schaduw maar biedt wel ’s avonds een heerlijke plek om lang in de zon te blijven zitten.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.