Verticale tuinen – Hip de hoogte in

Verticale tuinen – Hip de hoogte in

Geplaatst op 13 juli 2016
leestijd 2 minuten 

Verticale tuinen zijn tof! Van eetbare wand tot siertuin, het past allemaal in je kleine buitenruimte of huis. Wij zochten het uit.

Van restaurants, grote kledingwinkels tot vliegvelden: de verticale tuin rukt op. Naast sfeer verhogend zijn ze vooral een slimme oplossing voor als je (bijna) geen tuin hebt of weinig ruimte voor potten en bakken. Met zo’n groene wand maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte die je wel hebt door planten te laten groeien op gevels en muren. Buiten én binnen! Ja, je leest het goed. Bij tuin denk je misschien alleen aan buiten, maar je kunt net zo goed binnen een groene wand maken. Hoe cool is dat! Kies dan wel voor plantjes die geschikt zijn voor binnenshuis en die weinig zonlicht nodig hebben (bijvoorbeeld vetplanten of hippe cactussen). Zo haal je de natuur gewoon in huis. Dus schuif die bank aan de kant en hang wat groen aan je wand.

Groene gevel: Verticaal groen= doen!

De groene gevel heet ook wel ‘urban gardening’ omdat het veel in steden gebruikt wordt. Stedelingen halen het groen naar binnen en niet alleen om saaie muren een opkikker te geven. Verticale tuinen zijn namelijk ook isolerend en geluiddempend, rustgevend, lucht zuiverend en bereikbaar voor ieder budget. Oh, en zeg dat abonnement bij de fysio maar op want rugpijn is verleden tijd!

De mogelijkheden van deze woontrends zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van verticale kruiden- en groentetuinen! Dat noemen ze een eetbare muur. Mooi voor het oog én ook nog eens gezond. Zo komen al die gespaarde moestuintjes toch nog van pas.

Hoe maak je een verticale tuin?

Systemen om verticaal te kunnen tuinieren kun je zelf maken. Geen idee waar je moet beginnen? Er zijn online verschillende video’s te vinden.. Heb je twee linkerhanden of geen zin te klussen? Geen nood! Er zijn ook kant-en-klare systemen te koop.

We zijn nu al benieuwd naar jouw creatie! Stuur je ons een foto toe?

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.