BKR-registratie door telefoonabonnement: wat betekent dat voor je hypotheek?

BKR-registratie door telefoonabonnement: wat betekent dat voor je hypotheek?

Geplaatst op 8 mei 2017
leestijd 4 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Wat betekent een BKR-registratie door telefoonabonnement voor je hypotheek en hoe werkt dit precies. Dat zochten we voor je uit.

Bij een abonnement met telefoon ga je een lening aan voor bijvoorbeeld een of twee jaar. De nieuwe telefoons van de populairste merken kosten al snel tussen de €700 en €1.000. Verspreid over twee jaar lijkt dat financieel misschien mee te vallen. Maar linksom of rechtsom, je betaalt het wél gewoon. Maar dat niet alleen: wist je dat dit er ook voor kan zorgen dat je minder hypotheek krijgt? Als je verhuisplannen hebt is dat natuurlijk wel iets om over na te denken bij het afsluiten van een abonnement met een telefoon.

BKR-registratie in combinatie met je hypotheek

Heb je al een hypotheek en heb je geen verhuis- of verbouwplannen? Een telefoonabonnement heeft dan geen invloed op jouw hypotheek. Het wordt een ander verhaal als de plannen er wel zijn. Als in het abonnement een telefoonkrediet zit van €250 of meer, wordt de lening geregistreerd bij het BKR. Het BKR verzamelt data over leningen die op jouw naam afgesloten zijn. De registratie is op zich geen probleem, maar kan wel invloed hebben als je een hypotheek of een andere lening nodig hebt.

Effect BKR-registratie op je hypotheek

Het effect van een schuld op de maximale hypotheek is groter dan je misschien zou denken. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek, maar we kunnen wel een indicatie geven.

Een paar voorbeelden:

  • Als je €15 betaalt voor de telefoon bij je abonnement zorgt dit er al voor dat je ongeveer €4.000 minder hypotheek kunt krijgen.
  • Betaal je voor je telefoon €30 per maand? Houd er rekening mee dat je dan ongeveer €8.000 tot €9.000 minder aan hypotheek kunt krijgen op jouw inkomen.

De bedragen hierboven zijn een indicatie. De lening voor je telefoon kan nog een grotere invloed hebben. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je daar meer over vertellen.

Abonnement zonder telefoon?

Neem je het risico liever niet? Dan kun je het probleem ook omzeilen. Koop de telefoon dan los van je abonnement. Het is misschien een aanslag op je spaargeld, maar zo voorkom je dat je geen huis kunt kopen of de verbouwing aan je huis niet kunt financieren. Je kunt op het internet speuren naar een adresje waar je relatief goedkoop een nieuwe telefoon kunt kopen, maar verwacht geen wonderen. Lijkt de deal te goed om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook.

Geen telefoon kopen boven je budget

De kosten van een telefoon verspreid over twee jaar betalen voelt misschien beter dan in één keer honderden euro’s neerleggen. Toch komt het uiteindelijk op hetzelfde neer. Als je het geld niet hebt om het nieuwste model te kopen, doe je er verstandig aan om je eisen iets bij te stellen. Misschien is dat nét iets oudere model ook een optie? Je hebt natuurlijk het liefst de allernieuwste telefoon, maar is dat het waard als het je woonwensen in de weg zit? Denk daarom goed na wat je zelf belangrijk vindt.

Andere leningen die invloed kunnen hebben op je hypotheek

Een abonnement met een smartphone is niet het enige dat invloed heeft op je maximale leenbedrag. Ook een aankoop met een uitgestelde betaling, een creditcard en rood kunnen staan op je betaalrekening zorgen voor een BKR-registratie en kunnen daardoor je maximale hypotheekbedrag verlagen.

Tip: Ga je op huizenjacht? Voorkom teleurstellingen en bereken eerst je maximale hypotheek. Het zoekt vaak een stuk prettiger als je weet dat je dat ene geweldige huis ook kunt betalen.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.